Για χρηματοδότηση συγκεκριμένων κατηγοριών υποδομών
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, θα ξεκινήσουν δύο νέα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Με το νέο Ταμείο Υποδομών θα επιτευχθεί χρηματοδότηση συγκεκριμένων κατηγοριών υποδομών, όπως η ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια και η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών. Με το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα δοθεί βάρος στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων, καθώς και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Ταμείο Υποδομών
Ο ορθολογικός σχεδιασμός των έργων υποδομής με έμφαση στις μεταφορές, την ενέργεια και το περιβάλλον είναι ένα από τα στοιχεία που θα οδηγήσουν τελικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας, η δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου Υποδομών, το οποίο θα εστιάζει σε συνέργειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι ένα επιπλέον μέσο για την μέγιστη και βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ιδιαίτερα σήμερα που η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί την κύρια τροχοπέδη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομών.
Το ταμείο θα συσταθεί με διαχειριστή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).Το αρχικό κεφάλαιο θα αποτελείται από συγχρηματοδοτούμενους πόρους των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με την συνδρομή των διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ και θα ανέρχεται σε περίπου 200 εκ ευρώ. Περαιτέρω μέσω της μόχλευσης θα προσελκυσθούν πρόσθετοι δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι ώστε καταρχήν θα διαμορφωθεί ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 400 εκ. ευρώ ποσό που αποτελεί ένα ικανοποιητικό αρχικό κεφάλαιο για παρεμβάσεις στους τομείς που αφορά.
Η σύσταση του ταμείου υποδομών εκτιμάται ότι θα βοηθήσει, μεταξύ των άλλων, στην περαιτέρω προώθηση των συνεργασιών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ενώ με αυτό τον τρόπο θα υλοποιηθεί σειρά σημαντικών και κρίσιμων για την ελληνική κοινωνία έργων που δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διαφορετικά. Έργα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, της αστικής ανάπτυξης, στον τομέα του τουρισμού, μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια θα μπορέσουν να υλοποιηθούν καλύπτοντας υπάρχουσες ανάγκες στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού συμβάλλοντας στην ενίσχυση της απασχόλησης στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.