«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 δεν είχαμε την πλήρη εικόνα της κατάστασης, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2015 μας ψήφισαν γνωρίζοντας ότι είχαμε υπογράψει συμφωνία με τους θεσμούς και είχαμε παρεκκλίνει των αρχικών μας δεσμεύσεων» σημείωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στον Flash.
«Γνωρίζαμε το γενικότερο οικονομικό τοπίο, όμως υπήρχε ταμειακό άνοιγμα για το οποίο μάθαμε τελευταία στιγμή. Ίσως να μην το γνώριζαν ούτε οι προηγούμενοι. Αυτά αλλάζουν κατευθείαν την πολιτική που θες να ακολουθήσεις» ανέφερε.
Ο κ. Μάρδας υποστήριξε ότι «Παρατηρήθηκε μια απόκλιση σε ό,τι αφορά αυτούς τους στόχους λόγω των όποιων καταστάσεων αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου από το Γενάρη του 2015 και μετά. Και εκεί η κυβέρνηση βλέποντας ότι αποκλίνει από το ό,τι ήθελε να κάνει, κάποια ώρα κάλεσε τον ελληνικό λαό και του είπε ότι “κοίταξε, αυτή είναι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε, εμείς θέλαμε να φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους, έχουμε αποκλίνει από αυτούς τους στόχους, κάποιος χρειάζεται να διοικήσει τη χώρα, να κυβερνήσει τη χώρα στο πλαίσιο των νέων στόχων που έχουν τεθεί από τους θεσμούς».
«Και η ενημέρωση της τελευταίας στιγμής είναι πολύ διαφορετική από την ενημέρωση της προτελευταίας στιγμής. Όταν γίναμε κυβέρνηση και βρέθηκα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, τα χρήματα που υπήρχαν εκείνη την ώρα, που ήταν αδύνατο αυτό να το προβλέψει κάποιος με μεγάλη σιγουριά έναν μήνα πριν, ήταν 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο αποχωρών υπουργός το έλεγε με μια σχετική -μπορώ να σας πω- ικανοποίηση ότι παραδίδουμε 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους. Ναι, αλλά το 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ μπορώ να σας πω, εξυπηρετούσαν τα 2/3 των δαπανών, των μηνιαίων δαπανών εκείνης της περιόδου. Που σημαίνει, το υπόλοιπο πού ήταν, από πού θα το βρίσκαμε; Υπήρχε ένα άνοιγμα ταμειακό 500 εκατομμυρίων γύρω στις 20 του Φλεβάρη, αυτό δεν το γνωρίζαμε εμείς. Δεν ξέρω κατά πόσο το γνωρίζανε και αυτοί» υποστήριξε.