Οι προτάσεις Τσακαλώτου για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ευρωπαίος αξιωματούχος δίνει στην δημοσιότητα το περιεχόμενο μιας 2ης επιστολής του υπουργού Οικονομικών προς τους δανειστές

 

Η ελληνική πρόταση που στάλθηκε στους θεσμούς στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες [βλ. σχετικά: Τετ α τετ Τσακαλώτου – Σόιμπλε ενόψει Eurogroup].

 

Και ενώ κυβερνητικές πηγές είχαν διαδώσει ότι η επιστολή που έστειλε ο κ. Τσακαλώτος αποτελούσε απλά μια ενημέρωση ότι θα προσέλθει στο Eurogroup με  συγκεκριμένες θέσεις χωρίς να τις αναφέρει, την επόμενη μέρα στάλθηκε μία δεύτερη  επιστολή που είχε τα παρακάτω στοιχεία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο και όπως αναφέρει η Καθημερινή.

 

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

 

2. Πρόταση για τον “κόφτη” για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

 

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ