Ντάισελμπλουμ: Αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ
Στο αέρα παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μετά την άκαρπη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία δεν κατάφερε να ξεκλειδώσει την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, και κατ’ επέκτασιν την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου όλα κρίνονται έως το επόμενο -και πλέον καθοριστικό για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος – Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, οι δανειστές εντείνουν τις πιέσεις για εκ των προτέρων νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται.
Η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι προς το συμφέρον όλων, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης. «Μπορώ να φανταστώ σε μελλοντικά (ευρωπαϊκά) προγράμματα να μην έχει συμμετοχή το ΔΝΤ, όμως στο ελληνικό πρόγραμμα συμμετέχει από την αρχή και έχει πολλή μεγάλη τεχνογνωσία. Η συμμετοχή του είναι αδιαπραγμάτευτη» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Κληθείς να αναφερθεί στα εκκρεμή ζητήματα και το αν είναι δίκαιο να ζητηθεί προκαταβολική νομοθέτησή τους για την περίοδο 2019-2020, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως απομένει να ρυθμιστεί το βάθος των μεταρρυθμίσεων σε εργασιακό, συνταξιοδοτικό και φορολογικό. Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, απάντησε ότι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί και θα εξαρτηθεί από το αν η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016 είναι δομική και θα κρατήσει και τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά το στόχο για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί για πόσα χρόνια ακριβώς θα πρέπει να διατηρηθεί.
Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ελληνικού προγράμματος.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι περισσότερο αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανέφερε ότι δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει.
Καλή συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα στο Eurogroup, ανέφερε ο επίτροπος Μοσκοβισί σε ανάρτησή του στο twitter.
«Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε και όχι να γυρίσουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και θα ετοιμάσουμε το έδαφος για την επιστροφή των ομάδων μας στην Αθήνα, που ελπίζω να πραγματοποιηθεί σύντομα», υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ.Ρένγκλινγκ ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Ανέφερε επίσης ότι έχει ενημερώσει το ΔΝΤ για τα μέτρα τα οποία έχει ήδη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός σημειώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο στα μάτια του ΔΝΤ.