Ανοιχτά «μέτωπα» μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου

Ασφαλιστικό και Φορολογικό δυναμιτίζουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

 

Όταν τσακώνονται βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια, λέει μια παροιμία και τουλάχιστον στην περίπτωση της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές φαίνεται ότι η ρήση ισχύει και με το παραπάνω.

 

Κι αυτό γιατί η διάσταση απόψεων και θέσεων του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους επιμένει να κρατά ανοικτά σημαντικά για την εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος θέματα –κάτι που σαφώς θέτει σε κίνδυνο τις ελπίδες που όλοι τρέφουν για το επικείμενο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

 

Εντός του επομένου μηνός θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με σκοπό την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει πρωτίστως άρση του αδιεξόδου σχετικά με την χρονική επιμήκυνση του «κόφτη» μετά την λήξη του υφισταμένου προγράμματος το 2018. Ταυτόχρονα με την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες για μια σειρά άλλων θεμάτων που εκκρεμούν, όπως τα περί του πλεονάσματος και η τύχη του ελληνικού χρέους.

 

Στο ζήτημα του «κόφτη» προς ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση, καθώς η ελληνική πλευρά δεν εννοεί να εγκαταλείψει τις «κόκκινες» γραμμές της και επιμένει στην μη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, ενώ οι Θεσμοί αντιμετωπίζουν τον πονοκέφαλο που ακούει στο όνομα Βερολίνο, χωρίς να παραγνωρίζουν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

 

Ουσιαστικά, η κόντρα Βερολίνου – ΔΝΤ είναι που γεννά για την Ελλάδα πρόσθετα εμπόδια στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση δείχνει πλέον διατεθειμένη να εκδώσει διατάξεις σχετικά με πιθανές νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, εάν και εφόσον χρειαστεί, με την ελπίδα η κίνηση της αυτή να μπορέσει να κατευνάσει τους άκαμπτους δανειστές.

 

Το EWG της 9ης Φεβρουαρίου

 

Το κρισιμότερο ραντεβού είναι αυτό της 9ης Φεβρουαρίου, οπότε συνέρχεται το EuroWorking Group υπό τον Τόμας Βίζερ και με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων της ευρωζώνης και των Θεσμών.

 

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω EWG συνέρχεται μόλις τρεις μέρες μετά την σύγκληση του ΔΣ του ΔΝΤ όπου θα εξεταστούν οι δύο εκθέσεις για το ελληνικό ζήτημα [βλ. σχετικά: Η απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα]. Μέχρι τότε όμως θα λάβουν χώρα και άλλες επαφές, όπως για παράδειγμα η Σύνοδος της Μάλτας στις 3 Φεβρουαρίου.

 

Η αντίδραση του ESM


Μέσω αξιωματούχων του, ο ESM απάντησε ξεκάθαρα στις διαρροές του ΔΝΤ ότι δεν «βλέπει» σημεία ανησυχίας για την κατάσταση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας μάλιστα ότι τα αποτελέσματα των δημοσιονομικών προσπαθειών της χώρας είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

 

Υπενθυμίζουμε ότι στις εκθέσεις που θα συζητηθούν στις 6 Φεβρουαρίου στο Ταμείο υπάρχει η πρόβλεψη ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας και η προοπτική του Grexit είναι πάντα πιθανά να συμβούν στο άμεσο μέλλον, με παράλληλη νέα εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της από την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων. Επίσης, το ότι η περαιτέρω συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σχετικά με το χρέος της χώρας.

 

Το Ταμείο έχει επανειλημμένα διατυπώσει τις απαιτήσεις του για παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, το ασφαλιστικό, το αφορολόγητο και το εργασιακό. Προς το παρόν, ο ρόλος του ΔΝΤ είναι καθαρά αυτός του παρατηρητή – συμβούλου. Και με αυτόν τον ρόλο συγκαλεί στις 6 Φεβρουαρίου την σύσκεψη του ΔΣ.

 

Τα ανοικτά μέτωπα και οι παροχές


Οι δανειστές προσπαθούν να εξωραΐσουν την αλγεινή εικόνα των νέων μέτρων που ζητούν μέσω της υπέρβασης του στόχου για το 2016 αλλά και τον ευελιξία εφαρμογής του «κόφτη» σε περίπτωση μη επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ.

 

Στο πρόσφατο Eurogroup αποκαλύφθηκε ότι το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό παραμένουν ανοικτά, καθώς εξετάζεται το “βάθος” των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει. Και πρέπει παράλληλα να “κλειδώσει” όλο το φάσμα των 80 διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Από την στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέψουν στην Αθήνα, μένει να αποφασστεί ποια από τα παραπάνω θα νομοθετηθούν άμεσα σε επίπεδο Euroroup, μαζί με την πρώτη πολιτική συμφωνία, και ποια θα αποτελέσουν προαπαιτούμενα για μελλοντικές αποδεσμεύσεις χρηματικών ποσών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ