Moody’s: Κίνδυνος για καταθέσεις λόγω καθυστερήσεων στην αξιολόγηση

Credit negative η καθυστέρηση της αξιολόγησης – Ανησυχίες ενόψει νέων stress tests της ΕΚΤ το 2018

 

Ως επικίνδυνη για την διαδικασία αναδιάρθρωσής τους και μείωση κατά 40% της έκθεσής τους στον κίνδυνο των «κόκκινων» δανείων (NPEs) μέχρι τα τέλη του 2019, όπως έχουν υποχρέωση, χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, προσθέτοντας τους φόβους του ότι περαιτέρω καθυστέρηση θα πλήξει καίρια την ελληνική Οικονομία εν συνόλω.

 

Δεδομένου ότι η καθυστέρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άρνηση της Ελλάδας να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα για την περίοδο μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή για μετά το 2018, ο οίκος προειδοποιεί για επιδείνωση του αρνητικού κλίματος που στην συνέχεια θα αποθαρρύνει τις επενδυτικές τοποθετήσεις αλλά και την ρευστότητα στην Αγορά.

 

Για τον λόγο αυτόν, οι τράπεζες πιέζουν την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της τελικής θεσμοθέτησης του πλαισίου διαχείρισης των επισφαλών (μη εξυπηρετούμενων) δανείων με συγκεκριμένα εργαλεία, όπως ο εξώδικος συμβιβασμός και η νομική προστασία των εμπλεκομένων στις εταιρικές αναδιαρθρώσεις, ώστε και η Αγορά να πάρει μιαν ανάσα και οι τράπεζες να βελτιώσουν το προφίλ τους με ταυτόχρονη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και επιστροφή των καταθέσεων στα γκισέ.

 

Σημαντικό απακόλουθο αυτών θα είναι η μείωση εξάρτησης των τραπεζών από τον μηχανισμό ELA, εκτιμά ο Moody’s.

 

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα χαλάρωσης (QE) την άνοιξη ομοίως εξαρτάται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό πιθανότατα θα αυξήσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα δώσει το «πράσινο φως» για εισροές καταθέσεων, από τα περισσότερα των 15 δισ. ευρώ που βρίσκονται εκτός των τραπεζών σήμερα.

 

Η μείωση του ELA και η αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν το κόστος δανεισμού και θα στηρίξουν την κερδοφορία. Σε αντίθετη περίπτωση, οι τράπεζες θα βρεθούν σε περισσότερο ευάλωτη θέση εν όψει και του νέου γύρου stress tests της ΕΚΤ το 2018, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για πιστωτές και καταθέτες.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ