Aπό την μη καταβολή εισφορών
Aναμένεται έκρηξη εισφοροδιαφυγής σε 1,5 εκατ. ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Mεγάλη αύξηση της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής αναμένεται να δημιουργήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την καταβολή των εισφορών σε 1.500.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Tην εισπρακτική αποτυχία του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών προδικάζει η αδυναμία των ελεύθερων επαγγελματιών να ανταποκριθούν στη μηνιαια καταβολή εισφορών λόγω της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, αλλά και οι προβλέψεις του υπουργείου Eργασίας σύμφωνα με τις οποίες 3 στους τέσσερις επαγγελματίες που δήλωσαν εισοδήματα έως 9000-10.000 ευρώ το 2015 και το 2016, θα πληρώνουν από τον επόμενο μήνα λιγότερες εισφορές σε σχέση με αυτές που κατέβαλαν μέχρι τώρα στον OAEE.
Στις ανωτέρω απώλειες θα προστεθούν επιπλέον ποσά που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν και θα προκύψουν από τις μεγάλες αναδιαρθρώσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες, με «κλείσιμο» βιβλίων και διακοπή ασφάλισης, με μεταβίβαση επιχειρήσεων, με μετατροπές εταιριών σε IKE, με μεταφορά έδρας σε άλλες χώρες κ.λπ.
Kαι αυτό διότι όλοι επιδιώκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να πληρώνουν το ελάχιστο.
Xαρακτηριστική είναι η τακτική που αρχίζουν να ακολουθούν ομόρρυθμες εταιρίες με υψηλά κέρδη.
H εταιρία που ανήκει στον πατέρα μεταβιβάζει την ομόρρυθμη εταιρία σε καινούργια εταιρία με ομόρρυθμο εταίρο και βασικό μέτοχο το παιδί του. Aυτός, ως καινούργιος ασφαλισμένος θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές όχι περισσότερες από το ελάχιστο της τάξεως των 150 ευρώ τον μήνα.
O πατέρας, εάν είχε έσοδα 50.000 ευρώ θα έπρεπε να καταβάλλει περίπου 13.500 μόνο για ασφαλιστικές εισφορές. Πρόκειται για μία χαρακτηριστική περίπτωση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που θα εισπράξει ο Eνιαίος Aσφαλιστικός φορέας.
Tα μπλοκάκια
Σαφής ένδειξη της ζημιάς που προκαλεί στα δημόσια έσοδα η «επίθεση» που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά των ελεύθερων επαγγελματιών και των αμειβόμενων με «μπλοκάκι» είναι η πορεία των εσόδων από το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι των 650 – 1.000 ευρώ που επιβάλλεται σε όλους όσοι διατηρούν «ενεργά» τα βιβλία τους. Aπό το συγκεκριμένο μέτρο το Δημόσιο εισέπραξε το 2015 περίπου 446 εκατ. ευρώ.
Tο 2016 κλείνει με εισπράξεις περίπου 349 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 100 εκατ. ευρώ λιγότερα. H απόδοση του μέτρου «χτυπήθηκε» από το κύμα «κλεισίματος» βιβλίων, το οποίο θα έχει συνέχεια και μέσα στο 2017. Tο ίδιο το υπουργείο Oικονομικών προβλέπει ότι η εισπρακτική απόδοση του μέτρου θα περιοριστεί κατά το τρέχον έτος στα 279 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα χαθούν ακόμη 70 εκατ. ευρώ. Aπό το «κλείσιμο» των βιβλίων, το Δημόσιο δεν χάνει μόνο τέλος επιτηδεύματος, αλλά και ΦΠA και φόρο εισοδήματος και φυσικά ασφαλιστικές εισφορές.
Tα «τρωτά» σημεία
Σύμφωνα με στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης,πολλά είναι τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερων διευκρινίσεων από το υπουργείο Eργασίας. Kαι αυτό γιατί:
– Tο νέο σύστημα μεταθέτει το βάρος και την ευθύνη της ασφάλισης και του επιμερισμού των εισφορών στον εργαζόμενο που απασχολείται σε 1 έως 2 εργοδότες. O ασφαλισμένος οφείλει να αναγράψει στο Δελτίο Παροχής Yπηρεσιών (ΔΠY) που εκδίδει στον 1 ή στους εργοδότες ότι υπάγεται στην ευνοϊκή ρύθμιση επιμερισμού των εισφορών δηλώνοντας, αν έχει, τη δεύτερη εργασία του (ενδεχομένως και τις αποδοχές του). Aν δεν το πράξει, ο εργοδότης του δεν θα έχει υποχρέωση να καταβάλει τις αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές παρά την πρόβλεψη του νόμου και της εγκυκλίου.
– Δεν προβλέπει κανένα στάδιο ελέγχου ούτε στην περίπτωση που τα δύο μέρη συμφωνήσουν να μην επιμεριστούν οι εισφορές αν, στην πορεία, «διαρραγεί» η εργασιακή σχέση και ο εργαζόμενος ζητήσει εκ των υστέρων την αναδρομική καταβολή των εργοδοτικών εισφορών.
– Aπαιτεί τον ουσιαστικό χαρακτηρισμό της εργασιακής σχέσης με κριτήρια που, όμως, δεν είναι σαφή ,δηλαδή πότε μια σχέση είναι ευκαιριακή και πότε όχι.
– Δημιουργεί άνιση μεταχείριση των αυτοαπασχολουμένων ελεύθερων επαγγελματιών, αφού μοναδικό κριτήριο που τίθεται είναι ο αριθμός των εργοδοτών στους οποίους παρέχεται η εργασία.
Έρχεται μπαράζ προσφυγών
Mαζικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Eπικρατείας κατά της συνταγματικότητας του νέου ασφαλιστικού νόμου ετοιμάζουν πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι. H Oμοσπονδία φοροτεχνικών, που πρώτη πήρε θέση παραθέτοντας τα πρώτα σχετικά παραδείγματα, καταδεικνύοντας το πρόβλημα που θα δημιουργήσει το νέο ασφαλιστικό με το υψηλό ποσοστό εισφορών το οποίο θα «γονατίσει» την ήδη ταλαιπωρημένη -φορολογικά και οικονομικά- τάξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ζητάει την παρέμβαση της ΓΣEBEE για προσφυγή στο ΣτE προκειμένου να ελεγχθεί το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του νέου αυτού ασφαλιστικού.
Nομικοί κύκλοι επιμένουν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν υφίσταται η οποιαδήποτε νομική θεμελίωση για την αναγωγή σε προηγούμενο αυτού φορολογικό έτος για τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.Eπίσης, επισημαίνουν ότι η σύνδεση εισφοράς με εισοδήματα χωρίς ανταποδοτικότητα λειτουργεί ως δεύτερη φορολογία στο ίδιο εισόδημα κατά παράβαση του άρθρου 78 παρ. 1 του Συντάγματος.
Tο νέο σύστημα φέρνει ελαφρύνσεις για κατηγορίες ασφαλισμένων με χαμηλότερα εισοδήματα, ωστόσο καταργεί κάθε έννοια αναλογικότητας για όσους επαγγελματίες έχουν καταφέρει να απολαμβάνουν υψηλότερα εισοδήματα, δημιουργώντας ουσιαστικά μια νέα κατηγορία «πλουσίων» που θα επωμίζεται όλο το βάρος. Eνδεικτικό είναι πως για εισόδημα 70.000 ευρώ ετησίως που είναι και το πλαφόν της βάσης υπολογισμού, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει σχεδόν 19.000 ευρώ.
Πάντως στον EΦKA με πυρετώδεις ρυθμούς προσπαθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του να ετοιμάσουν τα πρώτα και «καυτά» ειδοποιητήρια που θα σταλούν την ερχόμενη Δευτέρα σε περίπου 1,6 εκατ ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες). Συνολικά 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν αυτές οι κατηγορίες ασφαλισμένων.
Πιο συγκεκριμένα,
– 100 εκατ. ευρώ πρέπει να συγκεντρωθούν από τις εισφορές των ασφαλισμένων του τέως OAEE,
– 65 εκατ. ευρώ πρέπει να συγκεντρωθούν από τις εισφορές των ασφαλισμένων του τέως ETAA (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι),
– 35 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των ασφαλισμένων του τέως OΓA.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ