Με σημειωτόν οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρά τις ασφυκτικές χρονικές πιέσεις
Στο στάδιο ανταλλαγής απόψεων και υποβολής προτάσεων παρέμειναν και οι χθεσινές επαφές μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Θεσμών, χωρίς καμμία πλευρά να φαίνεται διατεθειμένη να «νερώσει» το κρασί της προκειμένου να οριστικοποιηθεί χρονικά η εκ νέου άφιξη των κλιμακίων στην Αθήνα για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Οι Βρυξέλλες επιμένουν στον μονόδρομο της λήψης προληπτικών μέτρων, με την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει άκαμπτη στις «κόκκινες» γραμμές της. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι δανειστές μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι, όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και συγκεκριμένα, προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να τα προσμετρήσει στην διαδικασία λήψης απόφασης για συνέχιση ή όχι της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
Υπενθυμίζεται πως στις 6 Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί σύγκληση του ΔΣ του Ταμείου σχετικά με τα εν λόγω θέμα.
Ωστόσο προσπάθειες καταβάλλονται και από τις δύο πλευρές για να αρθούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί μια -στοιχειώδης έστω- σύγκλιση στα σοβαρότερα σημεία των διαφωνιών τους. Και βεβαίως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη στο ποσοτικό πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).
Aπό την άλλη, η δημόσια παραδοχή από επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μόνο το 1/3 των δεσμεύσεών της εκλαμβάνεται από τους δανειστές με ιδιαίτερη δυσαρέσκεια, όχι μόνο διότι αντιλαμβάνονται την απόσταση από αυτό που τεχνοκρατικά επιθυμούν, αλλά και διότι μια τέτοια ομολογία εύκολα γίνεται αντικείμενο χλεύης από κάθε είδους λαϊκιστές -μα και επιχείρημα στήριξης της άποψης που θέλει την χώρα μας εκτός ευρωζώνης. Και μπορεί η επανακάμπτουσα ρητορική περί Grexit να μην επηρεάζει τις διαβουλεύσεις, ανησυχεί όμως τις πολιτικές ηγεσίες των εταίρων, που εντός του τρέχοντος έτους έχουν –μεταξύ άλλων- ν΄ αντιμετωπίσουν και εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ χθες απευθύνθηκε στην Ευρωβουλή ευχόμενος μια άμεση συμφωνία, ώστε να καμφθούν και όλες οι αντιστάσεις του ΔΝΤ [βλ. σχετικά: Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα] αλλά και να προχωρήσει στην υλοποίηση των υπόλοιπων δεσμεύσεων για να «ξεπαγώσουν» οι εκταμιεύσεις των υπολοίπων δόσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα, ο οποίος στην παρούσα φάση τελεί καθήκοντα προεδρεύοντος της ΕΕ, τόνισε πως η κατάσταση δεν πρέπει να δρματοποιείται, δήλωσε ικανοποιημένος με το επιτευχθέν πρωτογενές πλεόνασμα, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα των θυσιών ως θετικόττατο και αποδεικτικό τού ότι, παρά τις ελλείψεις και τα τρωτά του σημεία, το πρόγραμμα προσαρμογής τελικά απέδωσε.
Μάλιστα δεν παρέλειψε να δηλώσει πως θα πρέπει το πρόγραμμα να περάσει στην ιδιοκτησία του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του, αφού όπου συνέβη κάτι αντίστοιχο τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.