Θολό παραμένει το τοπίο για τα μπλοκάκια
Πρώτη επίσημη σήμερα για τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ, προς περίπου 1,5 εκατ. επαγγελματίες και αγρότες που καλούνται, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, να καταβάλουν την πρώτη μηνιαία δόση ασφαλιστικών εισφορών τους.
Το οφειλόμενο ποσό θα υπολογιστεί στο 1/12 του καθαρού δηλωθέντος εισοδήματος 850.000 ελευθέρων επαγγελματιών και όσων διατηρούσαν «μπλοκάκι» το 2015.
Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι ελάχιστες μηνιαίες εισφορές για τους περισσότερους επαγγελματίες και αμειβόμενους με «μπλοκάκι» ανέρχονται πλέον στα 157 ευρώ ( 117 ευρώ για κύρια σύνταξη και 40 ευρώ για ΕΟΠΥΥ) συν 10 ευρώ για τον ΟΑΕΔ. Το ποσό αυτό προκύπτει από το γινόμενο των εισφορών 26,9% επί του μηνιαίου βασικού μισθού του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ) και θα το καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι με δηλωθέν εισόδημα έως 7.032 ευρώ. Οι δηλώσαντες υψηλότερο του προαναφερθέντος εισόδημα θα πληρώσουν ποσό ίσο προς το 26,9% του καθαρού συνολικού εισοδήματος επί 12 (όσοι οι μήνες του έτους).
Ανώτατο όριο εισφορών τα 1.576 ευρώ, δεδομένου ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θέτει ως ανώτατο πλαφόν στη βάση υπολογισμού των εισφορών τα 70.320 ευρώ ετησίως και 5.860 ευρώ μηνιαίως.
«Θολό τοπίο» στα μπλοκάκια
Η πρόσφατη εφαρμοστική εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου προβλέπει πως όσοι κόβουν μπλοκάκι σε μέχρι 2 εργοδότες, αλλά και όσοι είναι μισθωτοί και ταυτόχρονα αμείβονται με μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη θα μοιραστούν τις εισφορές με τον εργοδότη τους.
Κανονικά στις δύο παραπάνω βασικές περιπτώσεις (μπλοκάκι μέχρι και σε 2 εργοδότες, μισθοδοσία-μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη) θα έπρεπε την εισφορά 20% για την κύρια σύνταξη και την εισφορά 7,1% για τον ΕΟΠΥΥ (σ.σ. διαφέρει από το 6,9% που καταβάλλουν οι επαγγελματίες) να την επωμιστεί κατά 2/3 ο εργοδότης (13,3% για κύρια σύνταξη, 4,7% για ΕΟΠΥΥ) και κατά 1/3 ο εργαζόμενος (6,7% κύρια σύνταξη, 2,4% ΕΟΠΥΥ), όπως ισχύει για όλους τους μισθωτούς.
Ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί τι ακριβώς θα συμβεί ν τοις πράγμασι. Κυρίως για τρεις λόγους, όπως εξηγούν στελέχη της Αγοράς:
1) Οι εισφορές επιβάλλονται με βάση το εισόδημα που δηλώθηκε το 2015. Ένα μεγάλο μέρος αμειβομένων με «μπλοκάκι» δεν έχει πλέον συνεργασία με τον εργοδότη ο οποίος τους κατέβαλε την αμοιβή (το 2015) επί της οποίας επιβάλλονται οι εισφορές. Συνεπώς, θεωρείται πρακτικά ανίσχυρη οποιαδήποτε σχετική αξίωση από μεριάς εργαζομένου απέναντι στον πρώην εργοδότη του.
2) Οι εισφορές επιβάλλονται επί του εισοδήματος που δηλώθηκε το 2015, απαλλαγμένου από τις δαπάνες για ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες κατέβαλε ο εργαζόμενος με μπλοκάκι τη χρονιά εκείνη με βάση το τότε ισχύον σύστημα εισφορών (σ.σ. ασφαλιστικές κλάσεις). Άρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθεί ένας εργοδότης γιατί πρέπει να συμβάλει στις εισφορές του εργαζομένου του, από τη στιγμή που την περίοδο κατά την οποία κατέβαλε αμοιβές για αυτόν, ο ίδιος ο εργαζόμενος είχε καταβάλει τις εισφορές του.
3) Μεγάλο μέρος των εργαζομένων με μπλοκάκι είχε ασφαλιστική απαλλαγή το 2015 (όπως και το 2016). Συνεπώς εισέπραξε την αμοιβή του από τον εργοδότη του, χωρίς να καταβάλει ούτε ο ίδιος ούτε ο εργοδότης του καμία ασφαλιστική εισφορά γι’ αυτή. Ειδικά στις περιπτώσεις των εργαζομένων που αμείβονταν το 2015 με μισθολόγιο και ταυτόχρονα με μπλοκάκι από τον ίδιο εργοδότη (και είχαν και ασφαλιστική απαλλαγή), θεωρείται πολύ δύσκολο να δεχθεί ο εργοδότης να συμφωνήσει να πληρώσει δύο φορές εισφορές για τον εργαζόμενο που απασχολεί, δηλαδή μία φορά για το μισθολόγιο και άλλη μία για το μπλοκάκι.
Εκτός των παραπάνω, εισφορές κατά 26,9%, σαν όλους τους άλλους ελευθέρους επαγγελματίες, θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι που:
α) Κόβουν απόδειξη παροχής (μπλοκάκι) για τρίτο εργοδότη (σ.σ. υποτίθεται θα επιμεριστούν τις εισφορές 27,1% με τους δύο πρώτους εργοδότες τους και θα καταβάλλουν μόνοι τους τις εισφορές 26,9% για την αμοιβή που λαμβάνουν από τον τρίτο).
β) Είναι μισθωτοί σε μία εταιρεία, αλλά κόβουν μπλοκάκι σε μία δεύτερη (σ.σ. θα καταβάλλουν μόνοι τους εισφορές 26,9% για τις αμοιβές που κερδίζουν από τη δεύτερη).