Συγκαλείται αύριο το ΔΣ του Ταμείου για να εξετάσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Οι διαβουλεύσεις για υπαναχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από τις μέχρι τώρα άκαμπτες απαιτήσεις του φαίνεται πως έχουν βαλτώσει, ωθώντας όλες τους εμπλεκόμενους σε προετοιμασία για οριστική «ρήξη» και μη τελεσίδικη απόφαση για μη περαιτέρω συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
Η πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών διά της Κομισιόν προσπάθησαν όλο αυτό το διάστημα να συμβιβάσουν τις δύο πλευρές, ωστόσο τίποτε θετικό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και, με το Βερολίνο να διατείνεται σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή μελλοντική στήριξη της χώρας μας σε περίπτωση που το Ταμείο αποσυρθεί, η κατάσταση για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολη.
Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει τους όρους του διά χειρός Πολ Τόμσεν και έχει παρουσιάσει τις απαιτήσεις του στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συγκεκριμένα το Ταμείο ζητά:
1) Μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών που προβλέπει το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα. Κυρίως, η μείωση αφορά τις “προσωπικές διαφορές”, που αποτελούν τη διαφορά ανάμεσα στις ισχύουσες συντάξεις και εκείνες που θα δοθούν στο μέλλον
2) Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή επέκταση της φορολογίας σε χαμηλότερα εισοδήματα μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου
3) Επίσπευση της εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή εκκαθάριση “κόκκινων” δανείων
4) Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας (όριο απολύσεων) για να εξαλειφθούν διαρθρωτικά εμπόδια στις επενδύσεις
5) Περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Η «σιδηρά» κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συζητήσεις της με τον κ. Σόιμπλε έχει κατꞋ επανάληψη τονίσει ότι το ΔΣ του Ταμείου θα πρέπει πρωτίστως να εξετάσει τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα αποσύρει την συμμετοχή του από το ελληνικό πρόγραμμα. Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ είναι προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, όπου το ΔΣ θα εξετάσει δύο σημαντικά στοιχεία: α) τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και β) την διαπίστωση του εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Κι αυτό διότι μέχρις ώρας δεν έχει ολοκληρωθεί η τρέχουσα (β΄) αξιολόγηση, καθώς «σκοντάφτει» στον «κόφτη» και την λήψη προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για μετά το 2018.
Στην πλειάδα των εμποδίων έρχεται τώρα να προστεθεί και η επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς την επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, την οποία καλούσε -μεταξύ άλλων- να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της συνθήκης Βασιλεία ΙΙΙ περί του κανονιστικού πλαισίου των τραπεζών. Η παρέμβαση αυτή εκλαμβάνεται από τους Ευρωπαίους ως ενδεικτική της μελλοντικής στάσης που προτίθεται να τηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση ως προς τους διεθνείς οργανισμούς και την διεθνή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος –προθέσεις που μεταφράζονται σε επικείμενη οριστική άρνηση του Ταμείου να συνεχίσει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
Πληροφορίες θέλουν το Βερολίνο να έχει ήδη ετοιμάσει σενάρια δράσης, σε περίπτωση που οι φόβοι του γίνουν πράξη. Από την άλλη, ο ESM έχει ετοιμάσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, με ανάλογους όμως αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
Η στάση του κ. Σόιμπλε βέβαια συχνά είναι αντιφατική, διότι, παρά τις δηλώσεις του περί συμμετοχής του Ταμείου, αφήνει εντέχνως να εννοηθεί ότι τυχόν απόσυρση του Ταμείου δεν θα επιφέρει ζημιά στην ευρωζώνη και ταυτόχρονα δεν υπάρχει σημείο ανησυχίας για το κόμμα του (CDU) ενόψει μελλοντικών εκλογών.
Εντός Ελλάδας, πάντως, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης δεν δείχνουν σημεία ανησυχίας –πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να λάβει κάποια σκληρά μέτρα προς κατευνασμό των απαιτήσεων του ΔΝΤ. Η αγωνία άλλωστε για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ωθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.