Κατά πόσο έχει δίκιο ο Trump στις αιτιάσεις του και οι αλλαγές στην ΤΤΙΡ
Ο Peter Navarro, ο «γκουρού» του Donald Trump για το εμπόριο, συνήθως στρέφει τα βέλη του προς την Κίνα. Αλλά αυτή την εβδομάδα, ο οικονομολόγος τάραξε τα νερά στην Ευρώπη, όταν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι εκμεταλλεύεται τόσο τις ΗΠΑ όσο και τους Ευρωπαίους εταίρους της, με τη βοήθεια ενός σημαντικά υποτιμημένου νομίσματος.
Το σχόλιο του Navarro έγινε σε συνέντευξη με τους Financial Times, όταν ο δημοσιογράφος θέλησε να μάθει τη θέση του για την Transatlantic Trade and Investment Partnership, δηλαδή τη μεγάλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Ο Navarro δεν ήταν και πολύ ενθαρρυντικός, αφού είναι γνωστό ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιδιώξει διμερείς εμπορικές συμφωνίες και όχι τέτοια deals που εμπλέκουν πολλές διαφορετικές χώρες.
«Ένα μεγάλο εμπόδιο στο να δούμε την TTIP σαν μια διμερή συμφωνία είναι η Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται τις άλλες χώρες στην ΕΕ καθώς και τις ΗΠΑ με το ‘αδήλωτο γερμανικό μάρκο’ το οποίο είναι έντονα υποτιμημένο», είπε ο Navarro. «Η γερμανική δομική ανισορροπία στο εμπόριο με την υπόλοιπη ΕΕ και τις ΗΠΑ τονίζει την οικονομική ετερογένεια μέσα στην ΕΕ. Επομένως, αυτή είναι μια πολυμερής συμφωνία που έχει μεταμφιεστεί σε διμερή», πρόσθεσε.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Ακόμα και οι FT έσπευσαν να επισημάνουν ότι η άποψη πως το Βερολίνο προωθεί σκόπιμα ένα αδύνατο ευρώ για χάρη του δικού του οικονομικού οφέλους, δεν έχει πολλούς υποστηρικτές.
Όταν ερωτήθηκε σχετικά, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel εξήγησε ότι η χώρα της δεν μπορεί να επηρεάσει και πολύ την ισοτιμία του ευρώ, γιατί δεν ελέγχει τη νομισματική πολιτική της Ευρώπης. «Δεν έχουμε επιρροή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επομένως δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξω τη σημερινή κατάσταση», είπε.
Αλλά και οι αναλυτές δεν συμφώνησαν με τον ισχυρισμό του Navarro. «Είτε δεν έχει καταλάβει το ευρώ ή αυτή είναι μια σοβαρή κατηγορία συνομωσίας», είπε στην Telegraph ο Henrik Enderlein, διευθυντής του Jacques Delors Institut στο Βερολίνο.
Στην πραγματικότητα, ο Navarro ίσως να είχε ένα δίκιο. Το ευρώ δεν είναι υπερβολικά φθηνό γενικά, αλλά είναι υπερβολικά φθηνό για τη Γερμανία. Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, είχε αναφερθεί στο ζήτημα πριν από αρκετό καιρό. «Παρότι το ευρώ –το νόμισμα το οποίο μοιράζεται η Γερμανία με άλλες 18 χώρες- μπορεί (ή μπορεί και όχι) να βρίσκεται στο σωστό επίπεδο για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης συνολικά, είναι πολύ αδύναμο για να επιτύχει η Γερμανία ένα ισοσκελισμένο εμπορικό ισοζύγιο», είχε πει.
Αλλά σίγουρα, η ιδέα ότι η Γερμανία κλέβει έναν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας από τις ΗΠΑ, είναι προφανώς τραβηγμένη.
Από την Έντυπη Έκδοση