“Ξυπνήστε για να εκμεταλλευτούμε τα πετρέλαια μας!”

Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας «μπορεί να λυθεί μόνο από την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών και κυρίως των κοιτασμάτων σε φυσικό αέριο της Κρήτης». Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ειδικούς στο αντικείμενο, ο ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, που έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε πολλές περιοχές του κόσμου.

 

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Φώσκολος τονίζει ότι η Κρήτη “κολυμπά” στο φυσικό αέριο και ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, αρκεί να αφυπνιστούν οι ντόπιοι επιχειρηματίες και η πολιτική ηγεσία, ενώ επίσης δίνει απαντήσεις στο θέμα της συνεχούς αυξανόμενης τιμής του πετρελαίου και σε άλλα σημαντικά ζητήματα.

 

Γιατί θα έχουμε πρόβλημα στην Ευρώπη με την προμήθεια πετρελαίου;

 

«Η παγκόσμια πετρελαιοπαραγωγή έχει σταματήσει στα 86 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο από το 2005. Ο πληθυσμός όμως της Γης αυξάνεται συνεχώς, το βιοτικό επίπεδο ακόμη και των υπανάπτυκτων περιοχών επίσης αυξάνεται, με αποτέλεσμα και οι τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται συνεχώς. Από αυτό που παράγω, μόνο το 50% εξάγω. Ο κόσμος κινείται με τα 46 εκατ. βαρέλια που είχαμε παλιά, τα οποία τώρα έχουν πέσει στα 40 εκατ. Έχουμε δηλαδή μια πτώση της πετρελαιοεξαγωγής κατά 12%. Αυτή είναι η αιτία που ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου. Δεν έχει να κάνει με την παραγωγή, αλλά με την πτώση της εξαγωγής.

 

Το παιχνίδι τώρα αρχίζει, καθώς, από τα σημερινά 40 εκατ. βαρέλια παραγωγής που διακινούνται στην αγορά, τα 25 εκατ. τα παίρνουν τέσσερις χώρες: Αμερική, Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Τα 15 εκατ. μένουν για τον υπόλοιπο κόσμο, όπου μέσα εκεί συγκαταλέγεται και η Ευρώπη.

 

Τι θα γίνει το 2020; Η παραγωγή αναμένεται να πέσει από τα 86 εκατ. βαρέλια στα 65 εκατ. Αμέσως-αμέσως λοιπόν χάνονται 20 εκατ. βαρέλια. Οι χώρες που έβγαζαν το δικό τους πετρέλαιο θα το κρατήσουν. Αυτό που θα ελαττώσουν είναι την εξαγωγή. Αν όμως η εξαγωγή ελαττωθεί κατά 20 εκατ. βαρέλια, η Ευρώπη δε θα έχει ούτε μια σταγόνα… Κλείνουν τα διυλιστήρια. Να γιατί έρχεται το φυσικό αέριο να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες.

 

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από 4 δισεκατομμύρια βαρέλια το χρόνο για να κινηθεί. Αυτά όμως δε θα υπάρχουν. Πρέπει να τα αντικαταστήσω με φυσικό αέριο».

 

Να γιατί λοιπόν το φυσικό αέριο είναι ο μεγάλος “παίκτης” των εξελίξεων, όπως μας λέτε…

 

«Ακριβώς. Η Ευρώπη “στεγνώνει” και στηριζόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη. Είτε το θέλουν οι δικοί μας επιχειρηματίες είτε όχι, θα έρθουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, καθώς οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ενέργεια».

 

Αρχίζει λοιπόν το μεγάλο παιχνίδι των αγωγών που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου;

 

«Δε θα είναι ένας μόνο αγωγός, αλλά θα είναι παραπάνω από δύο. Για κάθε αγωγό μιλάμε για 30 με 40 δισ., εκτός από αυτά που λέγαμε».

 

Μήπως τελικά αυτή η ιστορία με την κρίση και το χρέος της Ελλάδας “παραφουσκώθηκε” για να πάμε με δεμένα τα χέρια σε αυτά τα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια;

 

«Θα πω το εξής: Ξυπνήστε εσείς, κύριοι επιχειρηματίες, για να εκμεταλλευτείτε τα αποθέματα. Θα μου πεις “δεν έχω την τεχνολογία”. Γνωστό… Μπορείς όμως να γίνεις μέτοχος με μια μεγάλη εταιρεία. Αυτό που θα συμβούλευα τον πρωθυπουργό είναι να βοηθήσουμε τον υφυπουργό να διαλέξουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι ξέρουμε ότι είναι ηθικά στοιχεία και ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα. Διαφορετικά πάμε πάλι σε ένα στημένο παιχνίδι».

 

Στην ουσία ο απλός πολίτης καταλαβαίνει τι συμβαίνει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, είτε αυτό είναι κρίση, είτε άνοδος του πετρελαίου είτε πόλεμοι…

 

«Τα 300 δισ. τα καλύπτουν αυτή τη στιγμή η Ρωσία και η Λιβύη. Αυτό μόνο το κομμάτι βγάζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη. Το 2020 η παραγωγή θα πέσει και αυτοί που μας τροφοδοτούν θα το κάνουν μέχρι εκεί που μπορούν. Έχω ένα έλλειμμα σε φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή της τάξεως μόνο των 225 δισ. Το προσθέτω στο έλλειμμα του πετρελαίου που ισοδυναμεί με 500 δισ., και έχω ένα έλλειμμα που ξεπερνά τα 700 δισ. Πού είστε εσείς, κύριοι επιχειρηματίες, να τα αξιοποιήσετε όλα αυτά; Αυτό το έλλειμμα μπορούμε να το καλύψουμε εμείς. Ανατολική Μεσόγειος και σίγουρα Ελλάδα έχουν 2,5 τρισ. φυσικού αερίου… Τα έχουμε βρει. Αυτή τη στιγμή έχουμε διπλάσια αποθέματα από ό,τι το Αζερμπαϊτζάν».

 

Τι λέει η Αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία για τα κοιτάσματα;

 

«Οι Αμερικανοί λένε “κύριοι, δεν έχετε ακόμα ανακαλύψει άλλα 15 τρισ.”, δηλαδή άλλες πέντε Αλάσκες. Σχετικά με το πώς θα είναι μελλοντικά οι αγωγοί φυσικού αερίου, βλέπουμε Κρήτη και Κύπρο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Καστελόριζο. Αν φτιάξουμε και δεύτερο αγωγό, τότε παίρνουμε και τα κοιτάσματα του Ηροδότου, τα λασποηφαίστεια, και τα διοχετεύουμε παράλληλα με τον άλλο αγωγό.

 

Οι αγωγοί θα γίνουν. Η πραγματικότητα είναι ότι η Κρήτη μπορεί να μετατραπεί είτε σε ενεργειακό κόμβο είτε σε ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη. Αξιοποιήστε, κύριοι, το ελληνικό κράτος, προκειμένου να βγάλουμε το χρέος από πάνω μας. Τι θα κάνουμε δεν ξέρω… Οι Αμερικανοί δουλεύουν ασταμάτητα. Τη μελέτη για τον ελληνικό ρόλο τη βγάζουν σε 30 μέρες».

 

Όπως μας λέτε, αυτό που συμβαίνει στα νότια της Κρήτης θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα του οικονομικού χρέους, μαζί με τα ενεργειακά αποθέματα για τη χώρα, αλλά και να αποτελέσει παράλληλα το νησί και μία από τις βασικές διόδους ενεργειακά της Ευρώπης. Δηλαδή η Κρήτη μπορεί να παίξει τέτοιο ρόλο;

 

«Και η Ελλάδα και η Κρήτη. Αυτή είναι η αξία. Πρέπει λοιπόν να “πατήσει” ο πρωθυπουργός σε αυτό και να πει στους Ευρωπαίους: “Εγώ σάς έχω σήμερα ανάγκη, αλλά αύριο θα με έχετε εσείς. Εγώ θα κρατήσω το ευρώ, όχι εσείς”. Πρέπει να προτάξεις αυτά τα όπλα στο τραπέζι. Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνει ένα σωστό επιτελείο μέσα στο ΥΠΕΚΑ, και να αρχίσει να πουλά τη θέση του».

 

Κάποια, δηλαδή, φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρήθηκαν έξω από το Αρκαλοχώρι και τις Αλόιδες συνδέονται μεταξύ τους;

«Είναι συνέχεια της αφρικανικής πλάκας. Όταν είπαμε μάλιστα πως πρέπει να κάνουμε έρευνα για αυτά, ζητώντας 100 χιλιάδες ευρώ μαζί με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, μας κόψανε τα χρήματα. Όλο αυτό είναι βιογενές αέριο που προέρχεται από την καταβυθιζόμενη πλάκα. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για τουρισμό, θα κάνουμε την εξαίρεση και θα γίνει όλο αυτό 80 με 90 χιλιόμετρα νότια της Κρήτης. Όλα θα γίνονται μέσα στη θάλασσα και δε θα βλέπουν τίποτα οι τουρίστες».

 

Δηλαδή οι βασικοί κορμοί θα είναι νοτίως του Πλακιά και της Ιεράπετρας;

 

«Ναι, ο ένας είναι νοτίως της Ιεράπετρας και ο άλλος νοτίως του Πλακιά και του Φραγκοκάστελου. Και αρχίζω μετά να πηγαίνω στο Ελαφονήσι, στην Παναγία τη Χρυσοσκαλίτισσα, στο Μπάλο, και στη συνέχει στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Και μιλάμε μόνο σε ό,τι αφορά την Κρήτη, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την υπόλοιπη Ελλάδα… Για να δείτε ακριβώς πόσο πλούσιοι είμαστε…».

 

Δηλαδή φτάνει μια Κρήτη για να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας;

 

«Ναι, και να φάμε όλοι με χρυσά κουτάλια».

 

Πηγή: “Νέα Κρήτη”

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ