DW: Προπομπός συμφωνίας οι διαφωνίες εντός του ΔΝΤ;

Διαφορετικές προσεγγίσεις για το ελληνικό ζήτημα

 

Οι δημοσιονομικοί στόχοι και η βιωσιμότητα του χρέους δεν προκαλούν τελικά τριβές μόνον μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, αλλά διχάζουν ακόμη και το ίδιο το Ταμείο. Κατά τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. δεν ελήφθη μεν, όπως αναμένετο, απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εντούτοις ήρθαν στην επιφάνεια οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στους κόλπους του οργανισμού για το ελληνικό ζήτημα.

 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, προχωρώντας σε μια μάλλον θετική ανάγνωση της εξέλιξης αυτής, τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που αναμεταδίδεται και από την Handelsblatt αναφέρει ότι «αμβλύνονται ελαφρώς τα μέτωπα» όσον αφορά τη συμμετοχή του οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς «τα ηγετικά κλιμάκια του ΔΝΤ δεν απορρίπτουν πλέον κατηγορηματικά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% που αξιώνουν οι ευρωπαίοι πιστωτές. (…) Ωστόσο οι ειδικοί του Ταμείου συνεχίζουν να πιστεύουν ότι (…) η επίτευξη πλεονάσματος 1,5% είναι πιο βιώσιμη και λειτουργεί πιο τονωτικά για την ελληνική ανάπτυξη».

 

«Εξαιτίας της ανεξαρτησίας του, το ΔΝΤ είναι για τον Σόιμπλε ευχή και κατάρα μαζί», σχολιάζει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV. «Ως ένας υπερεθνικός θεσμός το ΔΝΤ είναι πολιτικά ουδέτερο και διασφαλίζει ότι οι πιστωτές θα παραμείνουν σκληροί έναντι της Ελλάδας. Γι΄ αυτό ο Σόιμπλε και τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης ήθελαν πάση θυσία να συμμετέχει στα προγράμματα διάσωσης. Από την άλλη όμως δεν μπορούν να του ασκήσουν πιέσεις όταν δεν βλέπει τα πράγματα όπως θέλουν οι ίδιοι».

 

«Το ΔΝΤ βλέπει το ελληνικό χρέος να εκτοξεύεται στα ύψη» αναφέρει η έντυπη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο ούτε εάν υλοποιηθούν πλήρως όλες οι συμπεφωνημένες με τους δανειστές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση». Γι΄ αυτό και το Ταμείο ζητά μια «δραστική ελάφρυνση του χρέους».

 

Η Welt εκτιμά ότι είναι πιθανό η Γερμανία να πρέπει να εγκρίνει κάποιας μορφής ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αυτό που ενδιαφέρει τον Σόιμπλε είναι το ύψος της και το χρονικό σημείο που θα συμβεί. Γι’ αυτό και παίζει εδώ και μήνες πόκερ με το ΔΝΤ», όπως σημειώνει.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αναλυτής της Baader Bank Ρόμπερτ Χάλβερ εκτιμά ότι το «χρονικό αυτό σημείο» θα έρθει μετά τις γερμανικές κάλπες. Μιλώντας στο Reuters ο ειδικός επισήμανε ότι «είναι σαφές ότι οι Έλληνες χρειάζονται κούρεμα του χρέους τους, αλλιώς δεν προχωρά τίποτα. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, ακόμη και στο Βερολίνο παρότι δεν το λένε δυνατά. Ωστόσο φέτος έχουμε τις ομοσπονδιακές εκλογές, το Σεπτέμβριο ψηφίζουμε. Μέχρι τότε δεν θα συμβεί τίποτα. Μέχρι τότε δεν πρόκειται να μετακινηθεί ούτε το ΔΝΤ. Μετά τις εκλογές όμως θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και να παραδεχθούμε: οι Έλληνες χρειάζονται το κούρεμα αυτό, αλλιώς δεν θα τα καταφέρουν».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ