«Υπάρχει μια παρατεταμένη αίσθηση της κρίσης γύρω από τα δημόσια οικονομικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον τα προγράμματα χρηματοδότησης για την υποστήριξη ορισμένων χωρών δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί ότι είναι επιτυχή».
Αυτό δήλωσε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρίστιαν Νόιερ.
Η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης σε μια κρίση που θα μπορούσε να σημάνει την έξοδο της χώρας από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τις χώρες της ΕΕ όταν επιδιώκουν οικονομική βοήθεια, και τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολο να μετρηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, είπε.
«Η εμμονή της αίσθησης της κρίσης μπορεί επίσης να έγκειται στο γεγονός ότι η επιτυχία των υφιστάμενων προγραμμάτων δεν έχει αποδειχθεί ακόμα», είπε ο Nόιερ, επίσης διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, σε ένα σεμινάριο στο Τόκιο.
«Συνεπώς, μπορεί κανείς να εξετάσει την ύψιστη σημασία των προϋποθέσεων που ενσωματώνονται στα προγράμματα».
Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προμηθεύει περισσότερα χρήματα και να χαλαρώσουν οι όροι των υφιστάμενων δανείων, ενδεχομένως σε συνδυασμό με την «εθελοντική» συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην Ελλάδα.
Η κρίση του χρέους στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του μπλοκ έχουν αντιμετωπίσει από την έναρξη του πειράματος του ενιαίου νομίσματος πριν από 12 χρόνια, με την Ελλάδα και άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να εξακολουθούν να είναι ευάλωτες λόγω των δημόσιων οικονομικών τους.
«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και τη διατήρηση της ακεραιότητας του ευρώ», δήλωσε ο Νόιερ.