Στη διαμάχη ΕΕ-ΔΝΤ αναφέρεται η Citi σε σημερινό της note, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος τόνισε ότι η ανάλυση του Ταμείου για την Ελλάδα ήταν «ξεπερασμένη» και «πολύ ζοφερή», δεδομένου ότι δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βιώσει τέσσερα τρίμηνα ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Παράλληλα αναφέρεται και στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η Ελλάδα θα συμφωνήσει μόνο σε μέτρα που είναι κοινωνικά βιώσιμα και που θα επιτρέψουν την ένταξη στο QE.
Το κύριο εμπόδιο
Η κόντρα ΔΝΤ-ΕΕ για τους στόχους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και την ανάγκη για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παραμένει το κύριο εμπόδιο για τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως ακριβώς ήταν και το θέμα-κλειδί όταν το πρόγραμμα εγκρίθηκε (Αύγουστος 2015) και όταν έπρεπε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση (Μάιος 2016).
Και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, η αντιπαράθεση έληξε με το ΔΝΤ να παραμένει “πλήρως δεσμευμένο”, αλλά μόνο με εποπτικό ρόλο (δηλαδή, χωρίς χρηματοδοτικό ρόλο) και με την υπόσχεση να επανεκτιμήσει τη θέση του σε μεταγενέστερη ημερομηνία, και με τους πιστωτές της ΕΕ ( κυρίως τη Γερμανία) να το θεωρούν αρκετό για να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Αθήνας.
Υπάρχουν 2,5 μήνες μέχρι την πρώτη αποπληρωμή
Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα εξελιχθούν με παρόμοιο τρόπο. Χρονικά, ωστόσο, η επόμενη αποπληρωμή ομολόγων (στην ΕΚΤ) εξακολουθεί να είναι 2,5 μήνες μακριά (20 Απριλίου) και η επόμενη είναι 5,5 μήνες μακριά (17 και 20 Ιουλίου).
Η έλλειψη επικείμενων δανειακών υποχρεώσεων μειώνει, κατά την άποψη της Citi, σημαντικά την πίεση σε όλες τις πλευρές, να συμβιβαστούν στο εγγύς μέλλον. Η αυτοεπιβαλλόμενη προθεσμία της 20 Φεβρουαρίου όπου συνεδριάζει το Eurogroup (έτσι ώστε να προλάβουν τις ολλανδικές εκλογές στις 17 Μαρτίου) είναι πιθανό να χαθεί, δεδομένων των πολλών
θεμάτων που πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν.
Εκτός από την σχετικά… άσχετη (για την ελληνική οικονομία) συμμετοχή του ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση απαιτεί συμφωνίες σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017/2018 και απαιτεί ότι η Αθήνα θα υιοθετήσει μια νέα μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά δύσκολη για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγη ηρεμία
Όλα αυτά, σύμφωνα με την Citi, σημαίνουν πως μια συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, αλλά επίσης ότι η τρέχουσα μικροπολιτική είναι πιθανό να ηρεμήσει έως την στιγμή που πλησιάζουν οι πληρωμές των δανείων της Ελλάδας.