«Στροφή σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο»

Την ανάγκη διαμόρφωσης της κατάλληλης «δομής διακυβέρνησης» σε συνδυασμό με τη λήξη πρόσφορων μέτρων στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας με στόχο την έξοδο από την κρίση υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Γ. Στουρνάρας.

 

Μιλώντας σε ημερίδα του Ιδρύματος με θέμα «Οικονομική Κρίση και Διακυβέρνηση», ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι από το 2008 το ΙΟΒΕ είχε επισημάνει την έλλειψη βιωσιμότητας του ακολουθούμενου στη χώρα μας αναπτυξιακού προτύπου.

 

Το πρότυπο αυτό, σημείωσε, χαρακτηριζόταν από την υπερκατανάλωση και την ανεπαρκή εθνική αποταμίευση, καθώς και μια σειρά στρεβλώσεων και αντικινήτρων που διόγκωσαν το κόστος της εγχώριας παραγωγής, εκτοξεύοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 15% του ΑΕΠ το 2008.

 

Κοινός παρονομαστής και των παραπάνω χαρακτηριστικών του τρέχοντος αναπτυξιακού προτύπου, εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, είναι η άμεση και έμμεση διόγκωση ενός «ισοπεδωτικού» δημόσιου τομέα.

 

Ο δημόσιος τομέας, πρόσθεσε, «θέτει τα μεγαλύτερα εμπόδια στην υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και στραγγαλίζει, σε καθημερινή βάση, τον υγιή ιδιωτικό τομέα της οικονομίας». Σημείωσε πάντως ότι και μέρος του ιδιωτικού τομέα «πάσχει από εσωστρέφεια, έλλειψη επαρκούς καινοτομικής προσπάθειας» και, όπως είπε, σε πολλές περιπτώσεις, επιβιώνει χάριν της κρατικής δίαιτας.

 

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ «η διάσωση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και το δίχτυ ασφαλείας του ευρώ» προσφέρει την πολυτέλεια κάποιου χρόνου για να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία με τη δημιουργία του νέου, υγιούς αναπτυξιακού προτύπου, που θα στηρίζεται «λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές».

 

Τόνισε πάντως ότι χρειάζεται να βιαστούμε, αφού, όπως είπε, ήδη παρατηρούνται «καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και σημαντικές αποκλίσεις στο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ