Τι «βλέπει» ο οίκος αξιολόγησης για την Ελλάδα
«Ναι» σε περισσότερα μέτρα θα αναγκαστεί να πει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, εκτιμά η Moody’s, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για αυξανόμενο κίνδυνο πρόωρων εκλογών, λόγω του πολιτικού κόστους μίας τέτοιας κίνησης, δεδομένης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.
Σε σχετική του ανάλυση, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το αδιέξοδο μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης επηρεάζει αρνητικά την Ελλάδα καθώς αυξάνει την πιθανότητα για ένα ή περισσότερα δυσμενή σενάρια.
Όπως επισημαίνει η Moody’s, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ως εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι πιστωτές διαμηνύουν πως αυτό δεν αποτελεί το βασικό πρόβλημα της χώρας.
«Ο προσδιορισμός ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο σηματοδοτεί τη μη συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα», υπενθυμίζει ο οίκος, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο η χρηματοδότηση του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ ανατίθεται στον ESM.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ. θα αναγκάσει την Ελλάδα να διατηρήσει τα πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα χρόνια, και όχι 1,5% που προτείνει το Ταμείο, εκτιμά η Moody’s.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το αδιέξοδο ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα από αυτά που είχε αρχικώς προβλέψει για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Τα μέτρα που μένουν ακόμα να εφαρμοστούν περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και το πλαίσιο εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Moody’s εκτιμά μάλιστα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα εφαρμόσει ότι της ζητηθεί, και προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών αυξάνεται δεδομένου του αυξανόμενου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση και της ισχνής πλειοψηφίας της στη Βουλή.
«Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017, καθώς χρωστά 2,3 δισ. ευρώ σε ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα και 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης μικρότερες λήξεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Η Ελλάδα θα δυσκολευτεί πολύ να αντεπεξέλθει χωρίς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και χωρίς την εκταμίευση της δόσης του ESM έως το καλοκαίρι», εκτιμά η Moody’s, η οποία πάντως δεν περιμένει χρεοκοπία, αλλά ένα πολιτικό συμβιβασμό, που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πιστωτές να παράσχουν ενδιάμεση χρηματοδότηση-γέφυρα στην ελληνική κυβέρνηση, παρόμοια με αυτή του 2015.