Σε ποσοστό που φτάνει πλέον το 30%-33%, από περίπου 25% στις αρχές Νοεμβρίου, επιστρέφουν στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» όσοι είχαν καταφέρει να διαγραφούν, καθώς είτε από πραγματική αδυναμία είτε εσκεμμένα αθετούν ξανά οικονομικές τους υποχρεώσεις.
H κατάσταση αυτή αναμένεται να χειροτερέψει μέχρι τα τέλη του έτους, και σαφώς το 2011, με νέους οφειλέτες να μπαίνουν στα κιτάπια του «Τειρεσία» όσο βαθαίνει η ύφεση και αυξάνει η ανεργία.
Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος του «Τειρεσία», κ. Γιάννης Μούργελας, η διαγραφή δεδομένων από ένα αρχείο τήρησης οικονομικής συμπεριφοράς δεν λύνει το πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει και αναμένεται μάλιστα να διογκωθεί.
Σημειώνεται ότι τόσο οι τράπεζες, όσο και η εταιρεία τραπεζικών συστημάτων πληροφοριών «Τειρεσίας» είχαν διατυπώσει τις ενστάσεις τους στο νόμο 3816 της πρώην υπουργού Ανταγωνιστικότητας, κ. Λ. Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι η πρόωρη διαγραφή δεδομένων από το αρχείο θα είχε αφενός προσωρινά αποτελέσματα, αφετέρου θα δημιουργούσε πρόβλημα στις τράπεζες για την ορθή αξιολόγηση της φερεγγυότητας των πελατών τους.
Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 3816/2010 μειώθηκαν οι χρόνοι που τηρούνται τα δεδομένα στο αρχείο του «Τειρεσία» κατά ένα χρόνο, με αποτέλεσμα ο ανώτατος χρόνος τήρησης να περιοριστεί στα 4 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Μούργελα, πρόκειται για μικρότερο χρόνο από τον ελάχιστο, όπως αυτός ορίζεται στο κοινοτικό δίκαιο, εξέλιξη που τελικώς δεν βοήθησε στην επίδειξη συνέπειας σε μόνιμη βάση.
Ο νόμος 3816 που ψηφίστηκε στα τέλη της άνοιξης, χορήγησε γενική αμνηστία σε 54.000 περιπτώσεις αθέτησης υποχρεώσεων που αφορούσαν σφραγισμένες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, ακόμη και κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς. Επρόκειτο για τα δυσμενή δεδομένα 32.000 οφειλετών, φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία διαγράφηκαν επειδή οι οφειλέτες τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους μέσα στο διάστημα των 3 μηνών που όριζε ο νόμος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία», πάντως, οι διαγραφέντες από τη «μαύρη λίστα» δεν κατάφεραν να μείνουν για πολύ «καθαροί», αφού μέσα σε λίγους μήνες επανεντάσσονται στο αρχείο του «Τειρεσία» σε ένα ποσοστό που κινείται στην παρούσα φάση στο 30%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό αθέτησης υποχρέωσης αυτών που διαγράφηκαν από το αρχείο λόγω της γενικής αμνηστίας μέσα σε τρεις μόλις μήνες από την εφαρμογή του νόμου διαμορφώθηκε στο 26% τον Αύγουστο και ένα μόλις μήνα μετά, τον Σεπτέμβριο, στο 27,5%. Ήδη σήμερα, το 1/3 αυτών που έκαναν χρήση του νόμου ξαναπέφτουν στις «δαγκάνες» του « Τειρεσία», χωρίς να υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας για το μέλλον.
Σημειώνεται ότι η ένταξη στη «μαύρη λίστα» προϋποθέτει ότι η καθυστέρηση στην εξόφληση της οικονομικής υποχρέωσης υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Βάσει ποιοτικών στοιχείων που αναλύουν τη συμπεριφορά αυτών που εξοφλούν ετεροχρονισμένα τις υποχρεώσεις τους, προκύπτει ότι το 66% των καθυστερήσεων αυτών επιμηκύνονται πέραν των τριών μηνών, ενώ το 43,5% αυτών οδηγούνται τελικά σε καταγγελία της σύμβασης. Σημειώνεται ότι περίπου οι μισοί από αυτούς που καθίστανται υπερήμεροι άνω των τριών μηνών, τελικώς καταλήγουν σε οριστική αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους.
Πάντως, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Ταμβακάκης, εφόσον οι τράπεζες προχωρούν σε ουσιαστικές μειώσεις των δόσεων των πελατών τους μέσω των προγραμμάτων ρυθμίσεων οφειλών, περίπου το 50% των οφειλετών μπορούν να καταστούν και πάλι ενήμεροι.