Ενημέρωση Δημάρχων και των Φορέων της Βορείου Ελλάδας για το 2ο Ελληνοκινεζικό Forum
Με την παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, του Υφυπουργού Γιάννη Αμανατίδη, του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Xiaoli Zou, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι ενημέρωση των Δημάρχων και των Φορέων της Βορείου Ελλάδας για το 2ο Ελληνοκινεζικό Forum που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και το Δήμαρχο Μαραθώνα και Πρόεδρο της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων Ηλία Ψινάκη.
Το 2017, χαρακτηρισμένο ως έτος ελληνοκινεζικής φιλίας αποτελεί το εφαλτήριο για τη συνεργασία σε επίπεδο επενδύσεων, ανάπτυξης, πολιτισμού και αθλητισμού μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας.
«Σπέρνουμε τώρα για να θερίζουμε στο μέλλον για πάρα πολλά χρόνια»
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στους Δήμους όλης της χώρας σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους της Κίνας να μπορέσουν να έχουν επενδύσεις στο εμπόριο, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση. Μιλώντας για το όραμα του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Δήμαρχος Μαραθώνα τόνισε: «Ο Πρόεδρος Σι θέλει να αναβιώσει το δρόμο του μεταξιού που σημαίνει ότι αυτό είναι μια τεράστια λεωφόρος που με όχημα τον πολιτισμό από την Ανατολή, το Κέντρο του οποίου είναι η Κίνα, φτάνει μέχρι την Ευρώπη. Εμείς μπορούμε να κάνουμε τα διόδια. Τα διόδια του πολιτισμού, τα διόδια της ανάπτυξης, τα διόδια σε κάθε τομέα. Είχα την ευλογία και την τύχη να γνωρίσω τον Πρέσβη της Κίνας, ο οποίος είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, που αγαπά τη χώρα του αλλά και τη δική μας χώρα. Σηκώσαμε τα μανίκια και δουλέψαμε σκληρά. Μαζί μας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, και σιγά σιγά με την απίστευτη βοήθειά τους, γίναμε πάρα πολλοί. Αυτή τη στιγμή πάρα πολύ έξυπνοι και σημαντικοί άνθρωποι και φίλοι μας με διεθνές κύρος βοηθούν το έργο μας. Όπως λέει και ο Πρόεδρος της Κινεζικής Δημοκρατίας, κος Σι, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να κερδίσουμε χρόνο ώστε αυτά που σπέρνουμε το 2017 να τα θερίζουμε για πάρα πολλά χρόνια και να είμαστε όλοι περήφανοι για ό,τι καταφέραμε».
«Όχι μόνο προθέσεις, αλλά και πράξεις»
Ο κος Μπουτάρης, κατά το χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής: «Η σημερινή εκδήλωση με αφορμή την Κινέζικη Πρωτοχρονιά έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό, να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι αυτές οι συναντήσεις να μην μένουν μόνο σε επίπεδο καλών προθέσεων, αλλά να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αναδειχθούνε οι σχέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και όταν λέμε να αναπτυχθούνε οι σχέσεις δεν λέμε να ανταλλάσσουμε κάρτες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Λέμε να γίνουνε πράγματα. Όλοι ξέρουμε ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουνε πράγματα. Και δεν πρέπει να κάνουνε πράγματα. Οι Δήμοι δεν είναι επιχειρηματίες, είναι εδώ για να δημιουργούνε τις προϋποθέσεις, να ανοίξουν οι πόρτες για να μπορέσουν οι επαγγελματίες σε κάθε περιοχή, σε κάθε γειτονιά να μπορέσουν αυτοί να παρακινηθούνε και να ανοίξουνε τις οποίες δραστηριότητες, πολιτιστικές είτε οποιουδήποτε άλλου είδους και κυρίως ανταλλαγών συνηθειών. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε ξεκινήσει εδώ και 2-3 χρόνια κάναμε μια ανάπλαση στην περιοχή όπου είναι η κινεζική ας πούμε συνοικία. Έχουμε γύρω στους 2000 κινέζους οι οποίοι όλοι δουλεύουν από τα ξημερώματα έως βαθιά το βράδυ. Είναι εργατικοί είναι νομοταγείς, δεν έχουμε ποτέ παρατηρήσει κανένα παρατράγουδο από την κινέζικη παροικία της Θεσσαλονίκης και φυσικά η φιλοδοξία μας σαν Δήμος Θεσσαλονίκης είναι να δημιουργηθεί η china town της πόλης. Η china town πέρα από τα εμπορικά καταστήματα που έχει που πουλάνε τα διάφορα είδη που είναι απαραίτητα στην αγορά πρέπει να αναδειχθεί και αυτό είναι υποχρέωση των Κινέζων να το καταλάβουν και να αρχίσουν σιγά-σιγά να αναπτύσσουν. Θέλω να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου να έχει ρεστοράν να έχει και τρόφιμα κινέζικης προέλευσης, να έχει μεταφορά συνηθειών κινεζικών, έτσι ώστε να ενσωματωθούν όσο πιο γρήγορα και πιο σωστά γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα μείνουνε στην Ελλάδα, ούτε πόσοι θα φύγουν, εκείνο που ξέρω και το βλέπω σε καθημερινή κατάσταση είναι ότι αναπτύσσουν σχέσεις καλές. Και όταν λέμε σχέσεις καλές εννοούμε ότι έχουμε και γάμους ελληνοκινεζικούς και αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Σας ευχαριστώ πολύ να μην σας κρατάω άλλο να είστε καλά».
«Το 2017 πρέπει να αξιοποιήσουμε την κάθε ευκαιρία»
Στη σημαντική προσφορά του 1ου Ελληνοκινεζικού Forum που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο, αναφέρθηκε ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zou Xiaoli, άλλά και προσωπικά στο Δήμαρχο Μαραθώνα κ. Ηλία Ψινάκη, ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής αυτής της προσπάθειας. Συγκεκριμένα, ειπώθηκαν τα εξής: «Θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι χάρη στις κοινές προσπάθειες του κ. Ψινάκη, των Ελλήνων δημάρχων και των Κινέζων συναδέλφων τους, διοργανώθηκε με επιτυχία στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο το πρώτο Φόρουμ Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων. Το Φόρουμ αυτό δημιούργησε έναν μηχανισμό για την προώθηση της συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ των δύο χωρών μας. Το γεγονός ότι σε ένα τόσο σύντομο διάστημα έχουμε πετύχει τόσα σημαντικά αποτελέσματα και άλματα προόδου φανερώνει ότι οι σινο-ελληνικές σχέσεις γνωρίζουν μεγαλύτερη άνθηση από ποτέ, και αποδεικνύει τις άνευ προηγουμένου προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης.»
Αναφερόμενος στα όσα πρέπει να γίνουν το 2017 ο Κινέζος Πρέσβης είπε πως: «Το βασικό μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω σήμερα είναι ότι το 2017 θα είναι έτος σημαντικό για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε ευκαιρία, να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τις ανταλλαγές ωφελώντας τους λαούς των δύο χωρών μας. Αυτό θα έχει σημαντικές ευρύτερες θετικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή ανάπτυξη».
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ενστερνιζόμενος την άποψη του Προέδρου της Κίνας, κ Σι, τόνισε πως δεν μπορούμε να οπισθοδρομήσουμε στον εθνικό απομονωτισμό αλλά να προχωρήσουμε το βλέμμα στο μέλλον με τις συνεργασίες των χωρών και των λαών του πλανήτη. Επίσης, ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουμε δυνατότητα να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε την πνευματική παράδοση των δύο πολιτισμών. Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του εξήρε την προσφορά του Δημάρχου Μαραθώνα, κ. Ψινάκη, τονίζοντας: «…ο Ψινάκης πρωτοπορεί στο χώρο αυτό. Διδάσκει πως υλοποιείται η διπλωματία στις μέρες μας.»