Πολιτική λύση σε όλο το πακέτο επιδιώκει η κυβέρνηση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σήμερα στον ANT1.
«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια πολιτική συμφωνία σε όλο το πακέτο στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και μετά θα υπάρξουν οι λεπτομέρειες», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ διαψεύδοντας τη φημολογία ότι υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών από τους θεσμούς για να δοθούν απαντήσεις από την ελληνική πλευρά.
Επισήμανε δε ότι «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση είναι ο κόσμος της εργασίας. «Να είναι καλύτερα από ό,τι ήταν πριν και όταν θα έρθει η ανάπτυξη να ξέρει ότι θα κερδίσει παραπάνω από ό,τι οι άλλοι», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «η διαπραγματευτική ομάδα ποτέ δεν είχε “λευκή επιταγή” από τον κόμμα και την κυβέρνηση» και πρέπει να περιμένουν να δουν το συνολικό πακέτο της συμφωνίας.
«Δεν διαπραγματευόμαστε μόνον για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά μέτρα», είπε, ειδικά για τις πιέσεις των θεσμών να μειωθεί το αφορολόγητο.
Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, απάντησε πως η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις σε πάρα πολλούς τομείς (γεγονός που έχουν αναγνωρίσει τόσο ο ΟΟΣΑ, όσο και το ΔΝΤ), αλλά «κάποια πράγματα πρέπει να τα κρατήσεις πίσω έως ότου οι άλλοι ανοίξουν τα χαρτιά τους».
Σε ερώτηση γιατί ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει πρόσφατα «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», είπε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει όσο πιο σκληρή γραμμή γίνεται.
Ανέφερε ότι οι πιο πολλοί «παίκτες» στην Ευρώπη δεν επιθυμούν επανάληψη του 2015 και ο κοινοτικός επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσπαθούν να βρουν λύση- πακέτο. Επισήμανε επίσης ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ συμφωνούν με την ελληνική θέση ότι είναι παράλογο να ζητείς νέα μέτρα όταν υπάρχει υπεραπόδοση στα έσοδα. Ωστόσο, προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της ελληνικής θέσης και αυτής ορισμένων χωρών της ευρωζώνης που θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε, επίσης, ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη δεν είναι μόνο πολιτικά, «δεν είναι μόνο το Brexit και η Λεπέν», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά αφορούν και το τραπεζικό σύστημα, καθώς και το μεγάλο χάσμα μεταξύ Γερμανίας και των υπόλοιπων κρατών με την πρώτη να έχει πολύ μεγάλα πλεονάσματα και να ζητά από τους άλλους να είναι ανταγωνιστικοί.
Ειδικά για το ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος «απάντησε» στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ λέγοντας ότι «δεν ζήτησα ποτέ από κανέναν εξαιρέσεις και δεν ζητώ ιδιαίτερη μεταχείριση από το ΔΝΤ. Αλλά, όσο σκληροί είναι με εμάς ζητώντας μέτρα, το ίδιο σκληροί να είναι και με την Ευρώπη για το θέμα του χρέους».
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, 19:40