Στην Αθήνα αύριο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ
Διάθεση εκ μέρους των δανειστών για σύγκλιση διαπιστώνει το μέγαρο Μαξίμου, κυρίως από το γεγονός ότι στην πενταμερή συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, στις Βρυξέλλες, δεν υπήρξε καμμία νέα απαίτηση εν είδει τελεσιγράφου. Σε αυτό το κλίμα αμοιβαίας υπαναχώρησης, η αυριανή επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται με ιδιαίτερη αισιοδοξία, αν και η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους.
Από την άλλη, κάποιοι κύκλοι βιάστηκαν να κάνουν (άτυπα) λόγο για μια «συμφωνία πριν την συμφωνία», ωστόσο η ερμηνεία αυτή φαντάζει αρκετά υπερβολική και αδικαιολόγητα υπεραισιόδοξη.
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, στην κυβέρνηση αισθάνονται πως η επίσκεψη Μοσκοβισί αποτελεί θετικό δείγμα προόδου, ώστε να λειανθεί το έδαφος μέχρι τις 20 τρέχοντος μηνός, οπότε στο Eurogroup το ελληνικό ζήτημα (θα πρέπει) να διευθετηθεί με όσο το δυνατόν πιο λίγες απώλειες. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες επανέλαβε την θέση του, ότι ο πρωθυπουργός ενεργεί σωστά μένοντας αμετακίνητος στις «κόκκινες» γραμμές του –ωστόσο άφησε ένα «παραθυράκι» συμπληρώνοντας ότι, σε περίπτωση αδιεξόδου, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει συμφωνία με την ελάχιστη υποχώρηση.
Είναι βέβαιο ότι μέχρι το μεθαυριανό Eurogroup οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οπωσδήποτε θα πυκνώσουν, αλλά και σε επίσημο επίπεδο θα υπάρξουν ευκαιρίες ώστε οι δύο πλευρές να συγκλίνουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Σήμερα, για παράδειγμα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο θα διεξαχθεί συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα με απόντα τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος, αν και εκλήθη επιμόνως να συμμετάσχει, αρνήθηκε.
Γενικά η κυβέρνηση Τσίπρα δεν δείχνει, μέχρι στιγμής, διατεθειμένη να νομοθετήσει μέτρα «εδώ και τώρα», όπως απαιτούν οι δανειστές. Εκείνο που κυρίως προτάσσει είναι το πλεόνασμα του 2016 και αυτό του 2017 – που, μεταξύ άλλων, καταρρίπτει και τον κίνδυνο, όπως ισχυρίζεται το Μαξίμου, εφαρμογής του διαβόητου «κόφτη» το 2019. Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι αφενός να εξασθενίσει τα επιχειρήματα των Θεσμών για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους1,8 δισ. ευρώ και αφετέρου να έρθει το αφορολόγητο όριο λίγο πάνω από τα 7.000 ευρώ.
Στην προσπάθεια αυτή, η κυβέρνηση Τσίπρα μάλλον ως σύμμαχο εκλαμβάνει τον κ. Μοσκοβισί, ιδιαίτερα μετά τα θετικά του λόγια, χθες, στην ελληνική υπηρεσία του Euronews, για τις προσπάθειες της χώρας και του ελληνικού λαού [βλ. σχετικά: Παράθυρο ευκαιρίας για συμφωνία βλέπει ο Μοσκοβισί]. Ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε ξεκάθαρα στις συζητήσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα να ληφθεί υπ’ όψιν η υπεραπόδοση της Ελλάδος ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους.
«Μπορούμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup»
«Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις μας, περισσότερο αισιόδοξες από ό,τι προέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αριθμοί μας δεν είναι ούτε εσφαλμένοι, ούτε προϊόντα φαντασίας. Ελπίζω ότι αυτή η έκκληση για υπευθυνότητα και οξυδέρκεια θα εισακουσθεί εντός της εβδομάδας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου», αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνούν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Όπως επισημαίνει, «επί της αρχής είναι απαραίτητο όλοι οι συμμετέχοντες θεσμοί να προχωρήσουν από κοινού». «Εάν δεν συμφωνούμε μεταξύ μας, δεν θα υπάρξει συμφωνία» αναφέρει. Ο ίδιος δηλώνει πάντως «πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μία τέτοια συμφωνία, διότι είναι κρίσιμο σε μία στιγμή που οι στρατηγικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολλές».
Τονίζει παράλληλα ότι «τα νούμερα που θέτουμε στο τραπέζι πρέπει να κάνουν όλους να σκεφτούν». «Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα πρέπει να είναι αναλογικό και αποδεκτό από τον ελληνικό λαό, άρα να γίνει αντιληπτό ως νόμιμο», επισημαίνει προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «έχει υποφέρει πολύ και έχει εφαρμόσει πληθώρα μεταρρυθμίσεων» παρά το ότι «της μένει ακόμη δρόμος».