Οι δανειστές «συνδιαλέγονται» αλλά ανεβάζουν τον πήχη
Παράθυρο για νέα αύξηση του ΦΠΑ
Οι υποχωρήσεις σε αφορολόγητο, πλεόνασμα, κόφτη και αποδοχή του αντιστρόφου
Ευρωπαίοι και ΔΝΤ εμφανίζονται ανυποχώρητοι για εργασιακά – απολύσεις ενεργειακά
«Κλείστε την αξιολόγηση αμέσως και μαζί το πρόσθετο δημοσιονομικό πακέτο για μετά το 2019 νομοθετώντας ότι απαιτείται» είναι το επείγον μήνυμα των Βρυξελλών καθώς οι ημερομηνίες και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Αν και στο παρασκήνιο αναλαμβάνοται πρωτοβουλίες για σύγκλιση, παρά τις απειλές του Σόιμπλε για Grexit και παρά τα «δύσκολα» που βάζει το ΔΝΤ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τα μέτρα και το χρέος αντίστοιχα το «κάλεσμα» των Ευρωπαίων αναφέρεται σε συμφωνία εάν και εφόσον πέρα απ’ όλα τα άλλα η κυβέρνηση εγκαταλείψει οριστικά στόχους ανέφικτους. Όπως η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, το ύψος των πρόσθετων μέτρων που είναι «ακατέβατα» στα 4,3 δισ., τα ενεργειακά και τα εργασιακά.
Πριν από το χθεσινό Euroworking Group κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε εξαιρετικά προβληματισμένος από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις των κλιμακίων έχουν διακοπεί πριν από τα Χριστούγεννα και τα όποια μηνύματα στάλθηκαν στην Αθήνα δεν έχουν απαντηθεί.
Δεν απάντησε
Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα η Αθήνα «δεν άνοιξε τα χαρτιά της» ελπίζοντας σε μια «πολιτική συμφωνία» πιέζοντας καταστάσεις και περιμένοντας τις ετυμηγορίες του ΔΝΤ. Πέρα απ’ όλες τις παρασκηνιακές, μεσολαβητικές κινήσεις που έγιναν αυτό τον καιρό, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών αναφέρει ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είναι ενήμερο για το πακέτο των 2+2 μεταρρυθμίσεων, από τα τέλη Δεκεμβρίου, το οποίο αποτελεί και το κύριο ζητούμενο για την επιστροφή των θεσμών. «Η Αθήνα δεν δικαιούται να μιλά για αιφνιδιασμό. Με μια ματιά στις προβλέψεις της δεύτερης αξιολόγησης θα διαπιστώσει κανείς ότι τόσο οι αλλαγές στην ενέργεια όσο και στο εργασιακό είναι ξεκάθαρες» επισημαίνεται αρμοδίως. Οι δανειστές επιμένουν στην προνομοθέτηση των προληπτικών μέτρων που θα ισχύσουν για μετά το 2018 η κυβέρνηση ωστόσο επικαλείται το συνταγματικό και πολιτικό ζήτημα που προκύπτει καθώς η εφαρμογή των μέτρων υπερβαίνει τη θητεία της. Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση η κυβέρνηση κατέληξε σ’ ένα «εναλλακτιό» όπως χαρακτηρίστηκε πακέτο προτάσεων για μια συμβιβαστική λύση.
Το πακέτο
Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει:
• Τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 7.200 ευρώ από τα 8.636 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Η περικοπή αυτή θα οδηγήσει σε μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.600 ευρώ από τα 2.100 προκειμένου να εισπραχθούν 1 δισ. επιπλέον φόροι.
Η απαίτηση των δανειστών κάνει λόγο για ένα ποσό της τάξης των 4.500 με 5.000 ευρώ για το οποίο ο Eυκλ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει «όσο είμαι υπουργός Οικονομικών νέα μείωση στο ορίο δεν θα περάσει».
• Στη διατήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% του ΑΕΠ από το 2019 έως το 2023. Η θέση των δανειστών είναι για πλεόνασμα 3,5%.
• Θεσμοθέτηση του διευρυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών, με ειδική αναφορά στις συντάξεις και αύξηση εσόδων με αναφορά στην πιθανή αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ και
• Την αποδοχή της εφαρμογής αντιστρόφου κόφτη που πρότειναν οι Ευρωπαίοι (το αποκάλυψε η “Deal”) ώστε η επίτευξη των εσόδων να κατευθύνονται αυτόματα σε μειώσεις φόρων, κοινωνικές δαπάνες, μη θίξιμο των συντάξεων κ.λπ.
Η λογική του αντιστρόφου κόφτη που προτάθηκε σε ότι αφορά τις συντάξεις έχει ένα όρο. Αν η χώρα πιάσει τους στόχους οι μειώσεις να μην εφαρμοστούν αλλά το ισχυρότερο αντάλλαγμα -δώρο το χαρακτηρίζουν οι Βρυξέλλες- είναι ότι: Οι δανειστές δέχονται να μη νομοθετηθεί τώρα αυτό το μέτρο (όπως το αφορολόγητο) αλλά με τη δέσμευση ότι θα εφαρμοστεί όποτε χρειαστεί.
Στις ελληνικές προτάσεις «απουσιάζουν» η έστω δεν υπάρχουν πληροφορίες, περί των μεταρρυθμίσεων και απαιτήσεων των δανειστών για τις εργασιακές σχέσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τα ενεργειακά που θα έχουν ως επίπτωση την πώληση επί της ουσίας της ΔΕΗ θέματα για τα οποία «πρωτοστατεί» και το ΔΝΤ αλλά περιέχουν κινδύνους για το εάν και πως θα περάσουν από τη Βουλή.
Το «μυστικό» του Ταμείου
Τι θα γίνει τελικά με το ΔΝΤ;
Μετά την τελευταία συνεδρίαση στην Ουάσινγκτον και το «παιχνίδι» των αντιδράσεων όλα είναι ανοιχτά. Από όσα συζητούνται στο παρασκήνιο, διαφαίνεται ότι η λογική του Ταμείου προς την ελληνική πλευρά είναι: Κάνετε ό,τι σας λέμε, ερχόμαστε (και εμείς στην Αθήνα), συμφωνούμε για τη συμμετοχή μας και επιστρέφουμε στην Ουάσινγκτον για να συντάξουμε το «δικό μας» πρόγραμμα, το οποίο θα τρέχει παράλληλα με αυτό των Ευρωπαίω. Πρόκειται για το περίφημο MEFP, για το οποίο γίνεται εκτενώς λόγος τώρα τελευταία μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών, εννοείται με την παρέμβαση του Βερολίνου, το οποίο, σε κάθε ευκαιρία διαμηνεύει ότι «ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν νοείται».
Συνεπώς, αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο -της αποχώρησης δηλαδή του Ταμείου- τότε το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα θα οδεύσει, περίπου μοιρολατρικά προς ένα νέο, τέταρτο, μνημόνιο. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν μεσολαβήσει πρόωρες εκλογές. Κι αυτό γιατί η σημερινή συγκυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το φέρει στη Βουλή και πολύ περισσότερο να το ψηφίσει. Οπότε οι εξελίξεις της εβδομάδας που έρχεται μπορεί να είναι κρίσιμες και από πολιτικής απόψεως.
ENΩ OI ΠPOΘEΣMIEΣ TPEXOYN
Tα «κλειδιά» της λύσης
Κοινοτικές πηγές διατηρούν μόνο ψήγματα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας την 20ή Φεβρουαρίου και θεωρούν ότι η ημερομηνία αυτή έχει ήδη «χαθεί». Yπό πολλούς όρους και προϋποθέσεις, η Eλλάδα θα μπορούσε να προλάβει την προθεσμία των αρχών Mαρτίου, για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Πηγές των δανειστών θεωρούν ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι έχει συμφωνηθεί ή και θα συμφωνηθεί, όλα είναι εφικτά, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να έρθουν προηγουμένως στην Aθήνα οι άνθρωποι του κουαρτέτου.
Στις Bρυξέλλες εκτιμούν, ότι αν η Αθήνα «περάσει» στο επόμενο δεκαήμερο τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, τότε αρχές Mαρτίου, σε ένα έκτακτο Eurogroup, η υπόθεση μπορεί να κλείσει.
Aυτό σε μια υπόθεση εργασίας “win win”, θα μπορούσε να ανταποκριθεί ακόμα και στην προθεσμία της 9ης Mαρτίου και της συνεδρίασης του ΔΣ της EKT, το οποίο θα ασχοληθεί με την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γνωστό και ως QE.
Aκολουθούν δυο τακτικές συνεδριάσεις του Eurogroup στις 20 Mαρτίου και τις 7 Aπριλίου, όλες πριν από την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της EKT στις 27 Aπριλίου. Aπό τα παραπάνω «ορόσημα» όμως, είναι προφανές, ότι τα «κλειδιά» της λύσης βρίσκονται στα χέρια του ΔNT. H έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για τη θετική απόφαση της EKT. Για λόγους τακτικής, αλλά και ουσίας, το ΔNT κρατάει «κλειστά τα χαρτιά του» για το πότε θα συζητήσει και θα αποφασίσει επί αυτής. Kαι εννοείται πως η EKT δεν διευκολύνεται στο δικό της έργο από διαρροές για το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής. Eνώ σε κάθε περίπτωση η συμφωνία για την αξιολόγηση συν την έκθεση του ΔNT για το χρέος είναι οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η Kεντρική Tράπεζα στις δικές της αποφάσεις.
Aρωγός της Aθήνας σ’ αυτή την υπόθεση εμφανίζεται το ΔNT. Oι άνθρωποί του, σύμφωνα με πληροφορίες διαμηνύουν παρασκηνιακά στην ελληνική κυβέρνηση, ότι εφόσον υπάρξει η θετική ελληνική ανταπόκριση, τότε οι εκπρόσωποί του θα επιστρέψουν στην Aθήνα αμέσως, καθότι «ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔNT, δεν νοείται», αλλά και θα πρέπει συγχρόνως να υπάρξει το ξεχωριστό πρόγραμμα που θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ Eλλάδας και Tαμείου.
ΑΚΑΡΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ EWG
Πρόσκληση σε Ευκλείδη για λύση στο αδιέξοδο
Eπιχείρηση με κωδικό τίτλο “λύση στο αδιέξοδο”, ώστε να υπάρξει ξεμπλοκάρισμα στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση το γρηγορότερο δυνατό, με άμεση δρομολόγηση της επιστροφής των κλιμακίων των δανειστών των στην Αθήνα, εξελίσσεται από χθες αργά το βράδυ στις Βρυξέλες.
Η γενική κινητοποίηση ξεκίνησε με προτροπή του Γιούνκερ και υπό τη διαχείριση του Ντάισελμπλουμ. Πριν και παράλληλα με τη συνεδρίαση του Euro Working Group που παρήλθε άπρακτο, -χωρίς μάλιστα καν την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, γεγονός που πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ-, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε συνεχείς επαφές με τους επικεφαλής των Θεσμών, αλλά και τον Ευκλ. Τσακαλώτο, τον οποίο και κάλεσε για διαβουλεύσεις σήμερα στις Βελγική πρωτεύουσα. Εκεί βρίσκονται ήδη πλην του ίδιου, ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλιγνκ, ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.
Σύμφωνα με ανώτατη κοινοτική πηγή, στη συνάντηση όλων των πλευρών θα επιδιωχθεί να βρεθεί η “χρυσή τομή” ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες 20 ή 30 ημέρες, αν και υπάρχει και συγκρατημένη αισιοδοξία για κάτι ακόμα καλύτερο, καθώς αυτό βρίσκεται στο χέρι της Αθήνας.
Πώς περιγράφεται αυτή η “χρυσή τομή”; Με βήματα προς τα πίσω όλων των εμπλεκομένων μερών, όπως η Αθήνα να αποδεχτεί την προνομοθέτηση μέρους τουλάχιστον των πρόσθετων μέτρων, το ΔΝΤ τα υψηλά πλεονάσματα και την ΕΕ την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Η χθεσινή μέρα πάντως ήταν θυελλώδης, με τη σύγκρουση ΔΝΤ και ESM για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να κυριαρχεί, το Ταμείο να επιμένει σε όλους τους τόνους στην άμεση νομοθέτηση από την Ελλάδα της μείωσης του αφορολογήτου και της περικοπής των συντάξεων και τον Σόιμπλε να “πυροβολεί” την οποιαδήποτε πιθανότητα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
«Bλέπουν» συμφωνία
Συμβιβασμό στη νέα ελληνική κρίση, πριν αυτή πάρει διαστάσεις τύπου 2015, «βλέπουν» τα περισσότερα ξένα MME. Ακόμα και τα γερμανικά, που εντείνουν την κριτική τους κατά του Σόιμπλε, κάτι που σχετίζεται με την ξαφνική αλλαγή του πολιτικού κλίματος στη Γερμανία ενόψει εκλογών. Tο γεγονός αυτό προβληματίζει και αναλύεται από τους πάντες, καθώς η επένδυση του Γερμανού «τσάρου» στη σκληρή στάση απέναντι στην Eλλάδα δε δείχνει να αποδίδει δημοσκοπικά.
Από την Έντυπη Έκδοση