Morgan Stanley: Χρειάζεται χρόνος και πίεση για να κλείσει η αξιολόγηση

Επιδείνωση των δεικτών εμπιστοσύνης

 

 

Απαιτείται χρόνος και πίεση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση εκτιμά σε ανάλυσή της η Morgan Stanley, καθώς όπως διαπιστώνει, τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 4ο τρίμηνο είναι ανησυχητικά.

 

Καταγράφεται αρνητική ανάπτυξη -0,4% το τέταρτο τρίμηνο έναντι του τρίτου, σε πολύ χειρότερο επίπεδο σε σχέση με τη μέση πρόβλεψη για άνοδο αντίστοιχου μεγέθους. Με ουσιαστικά όλους τους δείκτες εμπιστοσύνης να έχουν επιδεινωθεί τελευταία, αυτό δείχνει περισσότερο ως εμπόδιο που πυροδοτήθηκε από την πρόσφατη αύξηση της πολιτικής μεταβλητότητας, ιδιαίτερα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών, σε συνδυασμό με τις αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ επάνω στην δημοσιονομική προσαρμογή που έχει απαιτηθεί για την Ελλάδα και στο χρόνο και το είδος μιας ελάφρυνσης χρέους εντέλει, με τη μορφή παράτασης των λήξεων.

 

Χωρίς επιπρόσθετη εκταμίευση = έλλειψη ρευστού το τρίτο τρίμηνο

 

Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο, αλλά από τον Ιούλιο μπορεί να δυσκολευθεί να τα βγάλει πέρα χωρίς επιπρόσθετα κεφάλαια διάσωσης. Πέραν της πληρωμής των δικών της καθυστερούμενων οφειλών, οι πληρωμές της ελληνικής κυβέρνησης είναι κυρίως προς τους επίσημους πιστωτές, δηλαδή, καταβάλλουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα ώστε να μπορούν να αποπληρωθούν.

 

Αλλά, σημειώνει η Morgan Stanley, αυτά τα κεφάλαια αποτελούν και εργαλείο χάραξης πολιτικής και καταβάλλονται μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται με τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Καθώς δεν πλησιάζει ακόμα κάποιο σημείο αδυναμίας πληρωμών, δεν αναμένουμε η Ελλάδα και οι πιστωτές της να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό στο άμεσο μέλλον. Αλλά, τελικά, ακριβώς αυτή η πίεση είναι που κάνει τη συμφωνία δυνατή και πραγματικά πιθανή.

 

Η εγχώρια πολιτική αλλάζει πολύ

 

Η πολιτική αστάθεια είναι αρνητικός παράγοντας. Μπορεί να κάνει την πορεία της πολιτικής απρόβλεπτη, όπως και τη σχέση με τους επίσημους πιστωτές. Αθροιστικά, η έλλειψη σαφούς και αποφασιστικής πορείας σταθεροποίησης για την Ελλάδα και η εφαρμογή συνεχόμενων γύρων λιτότητας, πιθανώς συνδράμουν την μειούμενη δημοτικότητα της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο πλέον έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις μετά την υπέρ των μεταρρυθμίσεων Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι πραγματικά αρνητικό από την πλευρά της αγοράς, καθώς η κεντροδεξιά ΝΔ είναι περισσότερο φιλική στην Ευρώπη, στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Έρευνες για την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι η ΝΔ, μαζί με άλλα κεντρώα κόμματα, μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, σε περίπτωση που γίνουν εκλογές σήμερα.

 

Τι μπορεί να συμβεί (κάποια στιγμή)

 

Φανταστείτε ότι σας χρωστάω ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά η αποπληρωμή του λήγει σε 100 χρόνια στο 0,000001%. Αυτό σημαίνει ότι, ναι, είμαι χρεωμένος. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μου δίνετε κεφάλαιο (μετρητά στην πραγματικότητα) για έναν αιώνα. Ο μεγαλύτερος όγκος του χρέους της Ελλάδας δεν είναι ομόλογα που διαπραγματεύονται στην αγορά. Είναι δάνεια από μηχανισμούς διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

 

Έπειτα από συνεχόμενους γύρους επαναξιολόγησης, η διάρκεια αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας είναι πολύ πιο μεγάλη από το χρέος άλλων, και η αναλογία τόκου/ΑΕΠ χαμηλότερη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη δεύτερη αξιολόγηση της διάσωσης.

 

Όλο αυτό πιθανώς θα επιλυθεί με την «σωστή» ποσότητα πίεσης και στις δύο πλευρές και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αξιολόγηση, πιστεύουμε, αν και ο χρόνος, δεδομένης της εκλογικής ατζέντας στην Ευρώπη, είναι αβέβαιος.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ