Στο τελικό στάδιο μπαίνουν από σήμερα οι διαπραγματεύσεις για τα νέα πακέτα μέτρων, υπό δυσμενείς συνθήκες για την κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται το μεσημέρι στην Αθήνα, μαζί με τους επιτελείς της τρόικας για να συνεχίσει τη δύσκολη διαπραγμάτευση του νέου πακέτου.
Η παρουσίαση των μέτρων στο Eurogroup από την κυβέρνηση αλλά και την ηγεσία της τρόικας, συνάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκεια και δυσφορία των υπόλοιπων υπουργών οικονομικών, που καταγράφουν ατολμία σε μέτρα και ανεπάρκεια παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα να αναβάλλουν τις αποφάσεις τους για το μέλλον του ελληνικού δανεισμού, τουλάχιστον έναν μήνα, έως τη συνάντηση του Ιουνίου.
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά την τελική διαπραγμάτευση των δύο «πακέτων» των 26 δισ. ευρώ εισπρακτικών μέτρων και των 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων, έχοντας τις παρατηρήσεις των Ευρωπαίων.
Θεωρείται από αρμόδια στελέχη σχεδόν αδύνατο να «κλείσει» η διαπραγμάτευση αύριο, όπως είχε αρχικά υπολογισθεί, ενώ κάποιοι αφήνουν ένα μικρό ενδεχόμενο να συνεχιστεί έως την άλλη εβδομάδα, καθώς έχουν δημιουργηθεί και άλλα ανοικτά μέτωπα:
– Δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα που θα διασφαλίσει την έλευση 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων. Η δημιουργία ανεξάρτητου φορέα θεωρείται από την τρόικα ένα βήμα, αλλά τα κράτη – δανειστές ζητούν πρόσθετες διασφαλίσεις βάζοντας ξανά στο τραπέζι το σχέδιο νέου δανείου με εγγύηση εισηγμένες και ακίνητα που είχε αρχικά απορριφθεί. Επίσης οριστικοποιείται το τελικό χρονοδιάγραμμα των άμεσων κινήσεων με επίκεντρο, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες εισηγμένες εταιρείες όπως ο ΟΤΕ.
Ποσοτικά το «πακέτο» έχει κλειδώσει σχεδόν, σε 26 δισ. ευρώ συνολικά εκ των οποίων τα 6 – 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να έρθουν φέτος, αλλά δεν υπάρχει τελική συμφωνία για τα μέτρα του 2011. Η τρόικα θέλει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις για λουκέτα σε ΔΕΚΟ και φορείς οι οποίοι θα ονοματιστούν ρητά και θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα αλλαγών. Το μέλλον των εργαζομένων σε αυτές προαναγγέλθηκε χθες από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών και προβλέπει απολύσεις μέσω… ΑΣΕΠ για όσους κριθούν μη κατάλληλοι για πρόσληψή τους από το δημόσιο με βάση τον νέο – πολύ ασφυκτικό κανόνα ένα προς δέκα.
– Επιθυμεί επίσης πολύ συγκεκριμένες αναφορές για το μέλλον κάθε κοινωνικού και προνοιακού επιδόματος, για το νέο μισθολόγιο, τις επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ, τους νέους φόρους και τις ρυθμίσεις σε αυθαίρετα.
Ένας νέος παράγοντας που δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ τα πράγματα είναι η πολύ ασφυκτική πίεση για πολιτική συναίνεση στα μέτρα που ασκήθηκε χθες στις Βρυξέλλες και δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί πλήρως από τα κυβερνητικά στελέχη.