Η Deal ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, με σχετικό ρεπορτάζ, είχε προειδοποιήσει: Ερχονται απολύσεις και στο δημόσιο.
Σήμερα, η είδηση απλώς επιβεβαιώνεται και ως ένα βαθμό εξειδικεύεται. Κι αυτό γιατί κατά κάποιο τρόπο από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών ειδικότερα, εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει κάτι τέτοιο: Μέσω των μετατάξεων.
Δηλαδή, όσοι υπάλληλοι ΔΕΚΟ, οι οποίοι, ως γνωστόν, έχουν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και ενταχθούν τα προγράμματα μετατάξεων, κριθούν ότι δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα benefits για να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας, θα χάσουν τη δουλειά τους.
Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι ο στενός δημόσιος τομέας, προς το παρόν τουλάχιστον, μένει εκτός παιδιάς, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ότι αύριο – μεθάυριο δεν θα ενταχθεί κι αυτός σε κάποιο τέτοιο μοντέλο, αν κι εκεί θα προκύψουν κι αλλου είδους θέματα, όπως, για παράδειγμα, αυτά που άπτονται του Συντάγματος και των σχετικών προβλέψεων του.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η απόφαση για να γίνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ειλημμένη και η αρχή θα γίνει από τους αορίστου χρόνου.
Το ζητούμενο εν προκειμένω είναι τι αντιδράσεις θα προκαλέσει η υλοποίηση της. Γιατί, αν στην περίπτωση των συμβασιούχων, οι οποίοι θα μειωθούν στο μισό (από 60.000 σε 30.000 σε πρώτη φάση) και κατόπιν θα εξαλειφθούν εντελώς, η κοινή γνώμη είναι πέρίπου έτοιμη να το δεχθεί, στην περίπτωση των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι συνθήκες ενδεχομένως να θέλουν ακόμα “δουλειά”. Πάντως, ότι θα ξεκινήσει άμεσα κι αυτή η “επιχείρηση”, θα πρέπει να θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένο.