Στην ανάγκη εξεύρεσης μίας άμεσης λύσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να «ξεπαγώσει» η οικονομία και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στάθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενώ παράλληλα δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, μιλώντας στο Bloomberg.
Ο κ. Μίχαλος στάθηκε στην τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί λιγότερα χρήματα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί με το τρίτο πακέτο στήριξης, αλλά και στη διαμάχη ΔΝΤ και Ευρωπαίων εταίρων, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι η διαμάχη αυτή έχει και πολιτική διάσταση, καθώς το 2017 είναι εκλογική χρονιά για πολλές χώρες της Ε.Ε.
«Ελπίζω ότι οι τελευταίες τοποθετήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο, δείχνουν μια πραγματική αλλαγή της στάσης του και δεν αποτελούν μια νέα παγίδα στη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Μίχαλος, καλώντας τον κ. Σόιμπλε να αποδεχθεί τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν και της Eurostat που δείχνουν μια σημαντική βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει θετική εξέλιξη, αλλά σε κάθε περίπτωση στα μέσα Μαρτίου, εκτίμησε, ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. «Μία τέτοια καθυστέρηση ενδεχομένως μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, βέβαια, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα και για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για ολόκληρη την Ευρωζώνη», είπε ο κ. Μίχαλος.
«Πρέπει να έχουμε άμεση λύση για να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ο κ. Ντράγκι θα ανανεώσει για σημαντικό χρονικό διάστημα- ώστε ακόμη και τώρα η Ελλάδα να μπορεί να επωφεληθεί ουσιαστικά», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.