Η παγκόσμια ανάκαμψη θα συνεχιστεί, με τη βοήθεια της υποκείμενης ισχύς των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς, τα χαμηλά επιτόκια στον δυτικό κόσμο και τις αισιόδοξες και κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Μια πιο προσεκτική και αυστηρότερη οικονομική πολιτική στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, θα θέσουν τις βάσεις για μια ομαλή προσγείωση, ενώ στις χώρες του ΟΟΑΣΑ (OECD), η ανάκαμψη έχει γίνει επαρκώς αυτοτροφοδοτούμενη για να αντέχουν στις προκλήσεις που δημιουργούνται από την καταστροφή στην Ιαπωνία, την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και τις υψηλές τιμές της ενέργειας και άλλων αγαθών.
Η αύξηση του ΑΕΠ στις χώρες αυτές θα φτάσει στο 2,4% αυτό το έτος και στο 3,1% το 2012. Λόγω της πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της χαμηλής πίεσης του κόστους, ο πληθωρισμός θα μειωθεί το επόμενο έτος παρά την άνοδο της σπατάλης πόρων και θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Νορβηγία.
Αργή ανάκαμψη
Παρόλο που η ανάκαμψη προχωρεί, ακολουθεί το σχέδιο των επιπτώσεων των προηγούμενων οικονομικών κρίσεων. Ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι σχετικά αργός, και οι ανατροπές εύκολα μπορούν να συμβούν, όταν το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι αδύναμο.
Τα κυρίαρχα χρέη που αυξάνονται πάνω από 100% υ ΑΕΠ, στο δυτικό κόσμο σημαίνουν μελλοντικούς κινδύνους. Οι ανισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν επίσης πως τα ανησυχητικά σημάδια αρχίζουν να αυξάνονται και πάλι, υπό τη σκιά ενός G20 που φαίνεται να χάνει την ορμή των μεταρρυθμίσεων με γνώμονα την κρίση., κάτω από την γαλλική προεδρία.
Η ευρωπαϊκή κρίση του χρέους έχει αλλάξει σχήμα από την οξεία κρίση ρευστότητας και ταχεία λύση έκτακτης ανάγκης, για να δοθεί έμφαση στην ικανότητα εξόφλησης των χωρών και των μακροπρόθεσμων στόχων του ευρωπαϊκού σχεδίου.
Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που οι οικονομικές αποκλίσεις διευρύνονται στη ζώνη του ευρώ και η γερμανική οικονομία κερδίζει περισσότερο έδαφος, με την ανεργία να πέφτει κάτω από 5,5%.
ΗΠΑ
Η οικονομία των ΗΠΑ επωφελείται από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την επέκταση των κεφαλαιουχικών δαπανών. Μπορούμε επομένως να περιμένουμε την επιβράδυνση της στις αρχές του 2011 ναα είναι προσωρινή.
Ελλάδα
Ωστόσο, αυτό δεν βοηθάει την Ελλάδα, η οποία έχει φθάσει τώρα σε μια κατάσταση όπου πιστεύουμε ότι το επίπεδο του δημόσιου χρέους και η εξωτερική της θέση θα κάνουν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους το 2012.
Κατά την εκτίμησή μας, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πάει κάτω από 50% (ελαφρώς μικρότερο από την αξία της αγοράς) για το τμήμα που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μεταξύ άλλων. Τα νέα ελληνικά ομόλογα στη συνέχεια θα εγγυούνται συλλογικά από τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα έχει δημιουργήσει τα δικά της ‘ομόλογα Brady’. Ένα νέο δάνειο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει κονδύλια ανακεφαλαιοποίησης για τις ελληνικές τράπεζες.
Μετά την αναδιάρθρωση, η οποία θα περιλαμβάνει και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας, το χρέος του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα θα μειωθεί από το σημερινό 150% του ΑΕΠ στο 80%.
Πιστεύουμε ότι η άμεση οικονομική επίπτωση των χρεών της Ελλάδας θα είναι διαχειρίσιμη και ότι η αναδιάρθρωση μπορεί να ρυθμιστεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο, θα υπάρξουν σημαντικές πιέσεις και κίνδυνοι, και οι πολιτικές συνέπειες – ιδίως σε σχέση με δευτερεύουσες επιπτώσεις στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία – θα είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.
Είναι όλο και πιο προφανές ότι υπάρχει ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των ψηφοφόρων και των εκπροσώπων τους για το πώς η κρίση του ευρώ ζώνη μπορεί να επιλυθεί σε βάθος χρόνου.
Πληθωρισμός
Ακολουθούμε μια χαλαρωτική όψη του πληθωρισμού. Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί γύρω στο τέλος του 2011, όταν η επίδραση των βασικών προϊόντων εξασθενίζει. Η πίεση των τιμών εξακολουθεί να είναι σχετικά ασθενής. Ενώ η χρήση των πόρων στην Ευρώπη δείχνει μεγάλες διακυμάνσεις, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω των προηγούμενων νομισματικών επεκτάσεων, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις κεντρικές τράπεζες.
Πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες αυτές θα παραμείνουν σταθερές, ωστόσο, επιτρέπουμε στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν με προσοχή, εξομαλύνοντας τα βασικά τους επιτόκια βήμα με βήμα.
Η ΕΚΤ θα ανεβάσει το βασικό της επιτόκιο δύο φορές ακόμα μέσα στο χρόνο και τέσσερις φορές το 2012, ο ρυθμός της θα ανέλθει σε 1,75% τον Δεκέμβριο του 2011 και 2,75% το Δεκέμβριο του 2012.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) θα αφήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο έως τις αρχές του 2012. Όταν η Fed ολοκληρώσει το ποσοτικό χαλαρωτικό της πρόγραμμα (QE2) τον Ιούνιο, δεν περιμένουμε αυτό να έχει κάποια διαρκή επίπτωση επί του επιτοκίου ή την κατάσταση της ρευστότητας.
Σκανδιναβία
Η σουηδική οικονομία επιβραδύνεται, ωστόσο από υψηλά επίπεδα ανάπτυξης.
Οι άλλες σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν ισχυρά οικονομικά μεγέθη, αλλά πιο μέτρια ποσοστά ανάπτυξης από ό, τι στη Σουηδία. Στη Νορβηγία, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί λόγω της στενότητας στην αγορά εργασίας, ενός ισχυρού νομίσματος και της αύξησης των επιτοκίων.
Βαλτική
Η σταδιακή ανάκαμψη των οικονομιών της Βαλτικής συνεχίζεται. Οι εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη, ενώ η εγχώρια ζήτηση ανακτάται αργά μετά την κρίση. Η ανάπτυξη θα είναι 4-5% ετησίως για τα επόμενα δύο χρόνια.
Το SEB είναι ένας κορυφαίος σκανδιναβικός όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στη Σουηδία και τις Βαλτικές χώρες προσφέρει οικονομικές συμβουλές και ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία οι δραστηριότητες της τράπεζας έχουν μια ισχυρή έμφαση στην επιχειρηματική και επενδυτική τραπεζική με βάση την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών για εταιρικούς και θεσμικούς πελάτες. Ο διεθνής χαρακτήρας των επιχειρήσεων του SEB αντανακλάται στην παρουσία του σε περίπου 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.