Μεγάλα δημόσια χρέη, ελλείμματα προϋπολογισμού ή εμπορικά πλεονάσματα βρίσκονται σε ανισορροπία – Φόβοι για «τσουνάμι» κρίσης στην Ένωση
Τις εκθέσεις της, για τις ευρωπαϊκές χώρες που τον περασμένο Νοέμβριο έκρινε ότι έχουν «ανισορροπίες» ή «υπερβολικές ανισορροπίες», όπως μεγάλα δημόσια χρέη, ελλείμματα προϋπολογισμού ή εμπορικά πλεονάσματα, αναμένεται να δημοσιοποιήσει η Κομισιόν.
Οι χώρες που βρέθηκαν στον κατάλογο αυτόν ήταν η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Σουηδία.
Στόχος είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες στις χώρες αυτές να μετατραπούν σε κρίση που θα μπορούσε να απειλήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στην ευρωζώνη.
Τον Νοέμβριο, η Κομισιόν είχε πει πως η βασική οικονομική ανισορροπία της Γαλλίαςήταν το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της εν μέσω χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγής και αδύναμης ανταγωνιστικότητας.
Όπως προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, το χρέος της Γαλλίας θα αυξηθεί στο 97% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, από 96,7% φέτος.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, σε σχέση με πέρυσι, η γαλλική οικονομία έχει βελτιωθεί καθώς αρχίζουν να αποφέρουν αποτελέσματα οι μεταρρυθμίσεις, όμως αυτή η βελτίωση δεν είναι αρκετή.
Η Κομισιόν θα καλέσει επίσης τη Γερμανία να μειώσει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της, που αυξήθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ του 8,7% του ΑΕΠ πέρυσι, από 8,5% το 2015, και να επενδύσει περισσότερα προκειμένου να διασφαλίσει μια βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη.
Η Κομισιόν προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα πως οι επενδύσεις στη Γερμανία θα μειωθούν στο 2,1% του ΑΕΠ φέτος, από 2,5% πέρυσι.
Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, πηγή ανησυχίας αποτελεί το δημόσιο χρέος, καθώς και το τραπεζικό σύστημα που επιβαρύνεται από «κόκκινα» δάνεια εν μέσω αδύναμης ανάπτυξης της παραγωγής.
Το χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί στο 133,3% φέτος από 132,8% πέρυσι, όπως προβλέπει η Κομισιόν, ενώ στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων θα πρέπει να μειωθεί κατά 3,65 μονάδες.
Αν η Ιταλία δεν υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στην Κομισιόν τον Φεβρουάριο για μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 0,2% του ΑΕΠ, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει πειθαρχικά μέτρα κατά της χώρας, ανέφερε ο αξιωματούχος.