Εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2019 και νομοθέτηση ταυτόχρονη με τα αρνητικά μέτρα
Με παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα, το επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να περάσει σταδιακά τα νέα σκληρά μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές, προκειμένου να καθησυχάσει τις αναμενόμενες λαϊκές αντιδράσεις και ταυτόχρονα ν’ αποκρούσει τα βέλη της αντιπολίτευσης.
Σκοπός των κινήσεων αυτών είναι, μέσω κοινωνικών παροχών – φορολογικών ελαφρύνσεων να αντισταθμίσει τις απώλειες στα εισοδήματα των φορολογουμένων χωρίς να διαταραχθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και, επακόλουθα, να μην προκληθεί νέα αντίδραση από την πλευρά των δανειστών.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα όσα διημείφθησαν στο προχθεσινό Eurogroup, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ (μέχρι την αντικατάστασή του από τον νέο ΦΜΑΠ, βλ. σχετικά: Αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας) αλλά και συντελεστών ΦΠΑ για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να ευνοηθούν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.
Σε περίπτωση δε που οι δανειστές απαιτήσουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να εφαρμόσει μια σειρά αντισταθμιστικών κοινωνικών παροχών. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πρώτο ζήτημα που θα θίξουν οι δανειστές είναι αυτό της μείωσης του αφορολογήτου ορίου. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να νομοθετήσει σχετικά, οπότε η γραμμή πλέον είναι «για κάθε ένα ευρώ μείωσης στο αφορολόγητο αντίστοιχα ένα ευρώ μείωσης σε ΦΠΑ ή ΕΝΦΙΑ).
Όσο κι αν αυτό ακούγεται δύσκολο να υπολογιστεί και βεβαίως να εφαρμοστεί, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκλαμβάνει αυθαίρετα ως δεδομένη την σύμφωνη άποψη των δανειστών, η κυβέρνηση διατείνεται πως η νομοθέτηση όλων, αρνητικών και θετικών μέτρων, θα γίνει ταυτόχρονα. Δηλαδή η νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων θα λάβει χώρα σε μία διαδικασία, την ίδια χρονική στιγμή και όχι σε διαφορετικές φάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει από 1/1/2019 να προβεί στις εξής παρεμβάσεις:
1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του ΦΜΑΠ, ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
2. Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
3. Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές (τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
4. Μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.
5. Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
6. Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας, με σημείο έναρξης 1/1/2020 και ολοκλήρωσης την 1/1/2025.