Οι φόβοι της γαλλικής Natixis και η αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη
Τον κίνδυνο οι τριγμοί της ευρωζώνης να μετατραπούν σε διάσπαση εν τοις πράγμασι επισημαίνει η γαλλική τράπεζα Natixis σε πρόσφατο report, τονίζοντας ότι, πέρα από την πιθανότητα εξόδου της Γαλλίας από την ευρωζώνη, διόλου ευκαταφρόνητη δεν είναι και η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας, λόγω της οικονομικής κατάστασης, αλλά και της Ολλανδίας, εάν κάτι τέτοιο προκύψει ως απόρροια των επικείμενων εκλογών της χώρας.
Μεταξύ βέβαια των Grexit, Nexit και Frexit, η τράπεζα εκτιμά το τελευταίο ως «ταφόπλακα» για την ευρωζώνη, εάν συμβεί. Διότι, όπως ισχυρίζεται, το Grexit δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο, σε αντίθεση με το Frexit. Ωστόσο εξακολουθεί η ανησυχία για πιθανή αναζωπύρωση της κρίσης χρέους, εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ, σε περίπτωση που χρεοκοπήσει τον ερχόμενο Ιούλιο, μην μπορώντας να αντεπεξέλθει στις πληρωμές προς τους δανειστές της.
Άλλωστε, συνεχίζει η έκθεση της τράπεζας, στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου Ελλάδα και δανειστές άφησαν ουκ ολίγα κενά, καθώς δεν συμφωνούν ούτε στο ζήτημα του χρέους ούτε σε αυτό της λιτότητας ή του ύψους των μέτρων που θα πρέπει προληπτικά να ληφθούν.
Ταχύτατη επίλυση των θεμάτων αυτών δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο σε αυτό το στάδιο, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι το ελληνικό σχέδιο διάσωσης χρειάζεται να επικεντρωθεί περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λιγότερο σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Αυτός ο επαναπροσανατολισμός του μείγματος πολιτικής πρέπει ακόμα να αποσαφηνιστεί, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν ορισμένα από τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ιδανικά, αυτό πρέπει να συμβεί πριν από τα μέσα Ιουλίου για να μπορέσει η Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή, η πολιτική ατζέντα δεν είναι πολύ ευνοϊκή. Μεταξύ της άνοιξης και του φθινοπώρου, υπάρχουν εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και τη Γερμανία. Τα περιθώρια που έχουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα περιοριστούν λόγω των δικών τους πολιτικών προτεραιοτήτων σε εθνικό επίπεδο.
«Το τι είδους συμβιβασμός θα επιτευχθεί για να απεμπλακεί το σημερινό αδιέξοδο θα έχει σημαντική επίπτωση στην ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (καθώς η ρευστότητα θα μπορούσε να είναι ένα θέμα στο άμεσο μέλλον), στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και, τέλος, στην πολιτική σταθερότητα της χώρας (η κυβέρνηση έχει μια πολύ μικρή πλειοψηφία)», όπως τονίζει η Natixis.
Στην παρούσα συγκυρία, η άποψη της γαλλικής τράπεζας είναι ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που υποδηλώνουν ότι οι ελληνικές Αρχές θα παίξουν και πάλι τις καθυστερήσεις στις συζητήσεις τους με τους πιστωτές.
Συνολικά, η Natixis δεν βλέπει την Ελλάδα ως έναν παράγοντα που ενδέχεται να προκαλέσει μια απότομη αύξηση της αποστροφής κινδύνου. «Για να είμαστε λίγο κυνικοί, τα προβλήματα γύρω από την Ελλάδα (όπως και το Brexit τελικά) αποτελούν κάτι… φυσιολογικό για τις αγορές πλέον. Το βασικό όμως είναι πως οι πιστωτές και οι οφειλέτες είναι πάρα πολύ αλληλοεξαρτώμενοι για να μην καταλήξουν σε συμφωνία στο τέλος και ότι υπήρξαν λάθη και από τις δύο πλευρές. Ως εκ τούτου, ένας συμβιβασμός θα επιτευχθεί από την Ελλάδα (η οποία πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει στην ευρωζώνη) και τους δανειστές, Ο πραγματικός κίνδυνος αφορά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που, μαζί με την Fed θα είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της αγοράς τους επόμενους τρεις μήνες. Χωρίς τη Γαλλία, η ευρωζώνη δεν θα υπάρχει πια. Αυτό που θα επικρατήσει στους επόμενους λίγους μήνες δεν είναι ο Μύθος του Σίσυφου, αλλά το… Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος …. , καταλήγει η Natixis.