Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που ζητούνται από την Αθήνα, «αυτό το υπέγραψαν όλοι οι ηγέτες συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα», στέλνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι οι όποιες διαφορές με το ΔΝΤ θα γεφυρωθούν.
Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, δηλώνει: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη είναι αρκετά για την Ελλάδα να πετύχει το στόχο αυτό το 2018.
Το ΔΝΤ ωστόσο διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη αμφισβητώντας το διάστημα για το οποίο θα πρέπει να παραμείνουν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο. Αυτό το θέμα είναι προς συζήτηση γιατί η συμφωνία λέει ότι ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2018 και να διατηρηθεί για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Δεν υπάρχει όμως ορισμός αυτού του διαστήματος αλλά έχουμε χρόνο να συμφωνήσουμε σε αυτό».
Σύμφωνα με τον ίδιο οι διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ αφορούν δύο πεδία. «Το πρώτο είναι ότι το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ελλάδα ενώ εμείς πιο αισιόδοξοι γιατί έχει γίνει καλύτερη πρόοδος από ό,τι αναμενόταν το 2016». Παράλληλα, όμως, αφήνει μια χαραμάδα αναθεώρησης των προβλέψεων και των στοιχείων λέγοντας ότι «όταν πάρουμε όλα τα δεδομένα από την Αθήνα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για αυτή την κατάσταση και ελπίζω να είμαστε σωστοί γιατί αυτό θα κάνει ευκολότερη την κατάσταση για την Ελλάδα».
Η δεύτερη διαφορά σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ είναι ότι το ΔΝΤ θέλει να ληφθούν τώρα επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Στην Ευρώπη πιστεύουμε ότι περαιτέρω μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν μόνο όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική δεδομένης της αβεβαιότητας» προσθέτει ο επικεφαλής του ESM.
«Όμως γεφυρώνουμε τις αποστάσεις και με τα τελευταία δεδομένα από την Αθήνα θα μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας» προσθέτει επαναλαμβάνοντας ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να είναι στο πρόγραμμα το ΔΝΤ». Υπενθυμίζει, δε, ότι «αρκετά κοινοβούλια στην Ευρώπη ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα μόνο με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα ήταν παρόν».