Προς το συμφέρον όλων είναι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου (ECON).
Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη για το κατά πόσο είναι εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης -και ειδικά το staff level agreement- πριν από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, απάντησε: «Η δουλειά συνεχίζεται στο ελληνικό πρόγραμμα και όντως συμφωνούμε ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας καθορίστηκαν ήδη στο προηγούμενο Eurogroup και η αποστολή των θεσμών έχει επιστρέψει στην Αθήνα και ξεκινά τις εργασίες για να επιτύχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων. Έχουμε ήδη πετύχει πράγματι τον στόχο του 2016 και είμαστε σε καλή πορεία για να πετύχουμε και τον στόχο για 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ φέτος, ενώ είμαστε και σε πορεία για επίτευξη του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το επόμενο έτος. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε τώρα, λοιπόν, είναι μια ώθηση από όλες τις πλευρές, από τα θεσμικά όργανα, από το Eurogroup, από τις ίδιες τις Αρχές της Ελλάδας για να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στη δεύτερη αξιολόγηση – ελπίζουμε πριν από το επόμενο Eurogroup».
Ο Β. Ντομπρόβσκις ερωτήθηκε επίσης από τον Δ. Παπαδημούλη σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το αίτημά του για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, σε αντίθεση με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Όσον αφορά το ΔΝΤ, εμείς εργαζόμαστε στο πλαίσιο της σχετικής συνθήκης του μηχανισμού σταθερότητας, όπου λέμε ότι θα πρέπει να γίνει αυτό σε συνεργασία με την ΕΚΤ και -ει δυνατόν- με το ΔΝΤ. Οι διαφορές μας στις συζητήσεις για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα προέρχονται κυρίως από τις πιο απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής προσθέτοντας πως «το ΔΝΤ εκτιμά ότι, με τα ίδια ή και περισσότερα μέτρα, η Ελλάδα θα φτάσει σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους».
«Και ακριβώς αυτός είναι ένας τομέας που πρέπει να γεφυρώσουμε, όπως βεβαίως και το θέμα της δημοσιονομικής τροχιάς και των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το πρόγραμμα. Νομίζω πως πράγματι πρέπει τώρα να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές και να φτάσουμε σε μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση» κατέληξε ο ίδιος.