Η προώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας με αιχμή τον τουρισμό, στη βάση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπέγραψε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέν Τζιαμπάο τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη στην Κίνα.
Ο κ. Κουβέλης υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του Σονγκ Τάο και τον αντιπρόεδρο του Κινεζικού Οργανισμού Τουρισμού Κοινή Δήλωση, για τη διευκόλυνση των θεωρήσεων εισόδου(visa), που θα επιτρέψει την ευκολότερη μετακίνηση των πολιτών της μιας χώρας στην άλλη.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, με την άφιξή του από το Πεκίνο στην Αθήνα, αύριο, με αεροσκάφος της Air China εγκαινιάζει την απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών, με πτήσεις της κινεζικής αεροπορικής εταιρίας.
Οι δυο πλευρές, στις συναντήσεις που έγιναν στο Πεκίνο, αναφέρθηκαν στη βαθιά φιλία και εκτίμηση που διατηρούν οι λαοί των δυο χωρών καθώς και στην πρόσφατη ελληνική συνδρομή, για τον απεγκλωβισμό 13.500 Κινέζων από τη Λιβύη, η οποία αναγνωρίστηκε σε υψηλότατο επίπεδο από τις κινεζικές αρχές, ως απόδειξη έμπρακτης φιλίας εκ μέρους της Ελλάδας.
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Κουβέλης ευχαρίστησε για την ουσιαστική στήριξη και εμπιστοσύνη που παρέσχε η Κίνα στην ελληνική οικονομία, τόσο δια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζανγκ Ντετζιάνγκ, όσο και δια του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2010.
Ο Έλληνας υφυπουργός αναφέρθηκε στην υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Κίνα για την εκχώρηση του Καθεστώτος της Οικονομίας της Αγοράς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.
Επιπλέον, εκφράστηκε η πρόθεση των δυο χωρών να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους στον οικονομικό και εμπορικό τομέα και να εντατικοποιήσουν τη δημιουργία συνεργιών στους τομείς της τεχνολογίας, μεταφορών, πληροφορικής, επικοινωνιών, βασικών υποδομών, νέων μορφών ενέργειας, επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων κ.α.
Ο κ. Κουβέλης τόνισε τη σημασία της εντατικοποίησης της συνεργασίας στον πολιτιστικό και μορφωτικό τομέα, προτείνοντας τη συγκρότηση μιας Ομάδας του Πολιτισμού (C-Group) που θα αποτελείται από τις χώρες που εκπροσωπούν τους μεγάλους παγκόσμιους πολιτισμούς, στο πρότυπο των G8 και G20, για την παγκόσμια οικονομία.
Στο πλαίσιο της προβολής του ελληνικού τουρισμού και της προώθησης των διμερών σχέσεων και ανταλλαγών, ο Έλληνας υφυπουργός έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε μεγάλα κινεζικά μέσα, μεταξύ των οποίων, στη Shanghai Morning Post (η μεγαλύτερη εφημερίδα της Σαγκάης), την China Business New Daily (σημαντικότερη οικονομική εφημερίδα της Σαγκάης), την China Daily ( αγγλόφωνη εφημερίδα της Σαγκάης), στο έγκριτο ταξιδιωτικό περιοδικό World Traveler, ενώ έδωσε ζωντανή συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων πανεθνικής εμβέλειας Xinhua, το Reuters και το Cuang Dong TV station της Καντόνας.
Στο Xinhua, εμβέλειας 1,2 δις Κινέζων, συζητήθηκαν τα εγκαίνια της πτήσης της Air China, οι διευκολύνσεις των αδειών εισόδου και οι Ελληνο-κινεζικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.
Εκδηλώσεις οργανώθηκαν για τον εορτασμό της λειτουργίας της αεροπορικής γραμμής Ελλάδας-Κίνας, από την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, παρουσία tour operators και δημοσιογράφων, στο αεροδρόμιο του Πεκίνου, πριν την απογείωση της πτήσης και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά την προσγείωσης, το πρωί της Τετάρτης, στις 10:30.