Για άλλη μια φορά χθες, Τρίτη, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, κάλεσε από το συμβούλιο Ecofin στις Βρυξέλλες, όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να συναινέσουν «στους στόχους και στις πολιτικές» του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη μορφή που θα πρέπει να πάρει η πολιτική δέσμευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υλοποίηση του Μνημονίου, ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι θα πρέπει να είναι «σαφής και να βασίζεται στις συζητήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας». Συνέχισε λέγοντας, ότι η διακομματική συναίνεση, τόσο για τους στόχους όσο και για τις πολιτικές του προγράμματος αποτελούν «αναγκαία προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος».
Σύμφωνα με τον Επίτροπο οικονομίας, είναι καθοριστικής σημασίας, οι ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν αποφασιστικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Όταν ληφθούν αυτά τα μέτρα, συμπλήρωσε ο Όλι Ρεν, το Eurogroup θα εξετάσει ενδεχόμενα επόμενα βήματα.
«Αφού η πολιτική συναίνεση επετεύχθη στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Δεν πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι, αλλά για εθνικό πεπρωμένο και για ένα ζήτημα θεμελιώδους εθνικής υπευθυνότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να βάλουν στην άκρη τις διαφορές και να υιοθετήσουν τους στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος, με στόχο την ανάκαμψη της χώρας, την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης πρέπει να συμφωνηθούν και να υιοθετηθούν από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας».
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα, είπε ότι δε θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ.
Ο Επίτροπος Ρεν επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δε βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημείωσε, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μία αναμόρφωση, στη βάση της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών, που θα αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων.
Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Μάιο του 2010 απέτρεψε την πτώχευση της Ελλάδας, είπε ο Ρεν ενώ επανέλαβε ότι περιμένει από τις ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν σύντομα νέα δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος.
“Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν ληφθούν και νέα βήματα”, δήλωσε.
“Περιμένω συγκεκριμένες αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε.
Επανέλαβε παράλληλα την έκκληση του για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα καθώς συνεχίζεται η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας σημείωσε ότι η Ευρώπη κινείται με δύο ταχύτητες καθώς οι ευάλωτες οικονομίες υποφέρουν από το βάρος του δημόσιου χρέους.
“Δυστυχώς, ζούμε σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Όπως επισήμανε ορισμένες χώρες ανακάμπτουν με μεγάλη ταχύτητα και δύναμη, ενώ άλλες αγωνίζονται να ξεπεράσουν τη συρρίκνωση του ΑΕΠ ή αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
“Για τις πιο ευάλωτες οικονομίες, η επιστροφή του ΑΕΠ σε ρυθμούς ανάπτυξης είναι στενά συνδεδεμένη με την επίλυση της κρίσης του κρατικού χρέους”, δήλωσε ο Ρεν.
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 17 Μαίου 2011, 20:06