“Λάθος της ΕΕ η μη έγκαιρη παρέμβαση”

Το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρενέβη νωρίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, όταν ήταν εμφανές πως διαμορφώνονται μακροπρόθεσμα υψηλά ελλείμματα στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο, συνιστά λάθος της, επεσήμανε σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι.

 

Τονίζοντας πως ο ίδιος αναμένει η Ελλάδα να ανταποκριθεί πλήρως και με συνέπεια στις υποχρεώσεις της, κυρίως σε ό, τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις , ο κ. Νοβότνι δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι για την Ελλάδα θα υπάρξει μια “ήπια” αναδιάρθρωση, ενώ συμπλήρωσε πως το θέμα που είναι υπό συζήτηση είναι η διάρκεια του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και το ύψος των τόκων.

 

Στη συνέντευξη και σε σχέση με την ελληνική κρίση και την έγκριση του πακέτου στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε χαρακτηριστικά πως “οι Έλληνες έχουν σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα”, ενώ κάνοντας μια σύγκριση της ελληνικής με την πορτογαλική οικονομία, πρόσθεσε πως αναμένεται ότι η Πορτογαλία θα ανακάμψει σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

 

Ο κ. Νοβότνι επισήμανε πως είναι προς συμφέρον και της Αυστρίας να σταθεροποιηθεί το ευρώ, ενώ χαιρέτισε την επιλογή του Μάριο Ντράγκι ως υποψηφίου για την ηγεσία της ΕΚΤ, καθώς, όπως είπε, διαθέτει τεράστια εμπειρία και τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με είδηση του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΡΑ από τις Βρυξέλλες, σε σημερινές δηλώσεις της η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ απέκλεισε το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους για την Ελλάδα, διότι, όπως είπε, “σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα κατέβαλλε ακόμη λιγότερες προσπάθειες”, ενώ επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, προσθέτοντας πως δεν θα δοθούν άλλα χρήματα προτού η Ελλάδα ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις.

 

Η ίδια χαρακτήρισε το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας “φιλόδοξο” και τόνισε ότι από την πλευρά της ΕΕ έχουν ήδη καθοριστεί τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και πως η Ελλάδα θα πρέπει, για παράδειγμα, να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Όπως παρατήρησε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών “η Ελλάδα ωστόσο έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς που ίσχυε τη δεκαετία του 1970, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, όταν μια χώρα γίνεται με τεχνάσματα μέλος της Ευρωζώνης, πρέπει να ανταποκριθεί και στις υποχρεώσεις της”.

 

Η κ. Φέκτερ φέρεται να δήλωσε πως “δεν είναι δυνατόν πρώτα να δίνονται υποσχέσεις και έπειτα να μην εφαρμόζονται οι ιδιωτικοποιήσεις”, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην “υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή του δημοσίου” και “στην υπερμεγέθη κρατική περιουσία”.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ