Στο κενό οι διαπραγματεύσεις

Καμία συμφωνία μέχρι τώρα

 

 

Σε τεντωμένο σχοινί κυβέρνηση και Ευρωπαίοι με κοινό στόχο την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Με αυτό τον στόχο φαίνεται πως επισκέπτεται την Αθήνα σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

 

Η στάση της σκληρής του ΔΝΤ, δηλαδή της Ντέλια Βελκουλέσκου παραμένει άκαμπτη και διαμηνύει ότι εάν δεν εισακουστούν οι απαιτήσεις της είναι έτοιμη να αποχωρήσει πρόωρα από τις συνομιλίες.

 

Για να αποτραπεί ο κίνδυνος να μη συμπληρωθεί καν μία εβδομάδα συνομιλιών, η κυβέρνηση «πέταξε το μπαλάκι» στα τεχνικά κλιμάκια, φορτώνοντάς τα με χρονοβόρες αναλύσεις για όλα τα ανοικτά ζητήματα (δημοσιονομικό κενό, υπερχρεωμένα νοικοκυριά) που θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα και εξ αποστάσεως πριν επιστρέψει η κυρία Βελκουλέσκου, ώστε να περάσουν μερικά 24ωρα ακόμα πριν έλθει ξανά σε πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση. Σε καθυστερήσεις οδηγεί και η «τριγλωσσία» Ευρωπαίων, Ταμείου και κυβέρνησης, για το τι τελικώς συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για τα θετικά «αντίμετρα» στα οποία επιμένει η κυβέρνηση.

 

Καμία συμφωνία

 

Τις τελευταίες ημέρες πάντως δεν υπήρξε καμία συμφωνία με τις συζητήσεις να αναλώνονται σε δευτερεύοντα θέματα, ενώ προοπτική ολοκλήρωσης έως τις 20 Μαρτίου βλέπει ίσως μόνον η Αθήνα και η πολιτική διαπραγμάτευση έχει ουσιαστικά σταματήσει, όσο τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών έχουν επιφορτιστεί να κάνουν όλη την δουλειά, πριν μπει στο τελικό στάδιο η διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών.

 

Είναι ενδεικτικό ότι:

– Σήμερα συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις για την φορολογία και το δημοσιονομικό κενό του 2018. Ενδεχομένως να ανοίξει μέσα στην ημέρα και η συζήτηση για τα εργασιακά.

 

– Χθες οι υπουργοί κ.κ. Τσακαλώτος και Παπαδημητρίου συζητούσαν τεχνικά θέματα ήσσονος σημασίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. «Δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια, δεν υπάρχει ιδεολογική διαφωνία σε αυτά τα ζητήματα» έλεγε σχετικά κυβερνητικός αξιωματούχος που μετείχε στις συσκέψεις. Αλλά και ο υπουργός Ενέργειας κύριος Γιώργος Σταθάκης έφερε ενώπιον των θεσμών τον διοικητή της ΔΕΗ, κύριο Μιχάλη Παναγιωτάκη, ο οποίος και παρουσίασε τις προτάσεις της εταιρίας για το σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς -και θα χρειαστεί να το επαναλάβει σε δύο ή τρεις ακόμα συναντήσεις- ενώ ο υπουργός μετείχε ουσιαστικά ως … παρατηρητής.

 

– Επί τρεις μέρες οι ευρωπαίοι δανειστές φέρονται να ακούνε χωρίς να μιλάνε, παρά μόνον ζητάνε και άλλες «πρόσθετες διευκρινίσεις» προς συζήτηση, ενώ μόνον το ΔΝΤ θέτει ευθέως τις διαφωνίες του για να μπούνε στην ουσία των διαπραγματεύσεων, προκαλώντας την «έκρηξη» Τσακαλώτου που στόχο έχει να κόψει την φόρα στην Βελκουλέσκου.

 

Όλα δείχνουν έτσι πως η διαπραγμάτευση μπορεί να τραβήξει σε μάκρος και, ενδεχομένως, αυτό να βολεύει κιόλας τους Ευρωπαίους που θα έχουν εκλογές (σε Ολλανδία και Γαλλία) τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, την ώρα που η Αθήνα δεν δείχνει να πιέζεται που ο χρόνος τελειώνει και το ΔΝΤ επιμένει μονότονα σε θέματα που θεωρεί πως έχουν ουσιαστικά συμφωνηθεί (πχ μειώσεων συντάξεων και εκπτώσεων φόρων).

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ