Από τις πέντε χώρες που υπάχθηκαν σε προγράμματα στήριξης, η Ελλάδα είναι αυτή που χρειάστηκε να καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειες για να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Ρολφ Στράουχ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Από τις πέντε χώρες που συμμετείχαν σε πρόγραμμα, η Αθήνα έπρεπε να καλύψει τη μεγαλύτερη απόσταση για να εκσυγχρονίσει την οικονομία της. Αυτό αρχικά δημιουργεί δυσκολίες στον λαό. Αλλά τότε τα πράγματα γίνονται καλύτερα, και η ανταμοιβή θα είναι νέες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ευημερία», τόνισε ο Στράουχ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του.
Οι χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα του ESM δείχνουν ότι τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων μπορούν γρήγορα να γίνουν αισθητά, εξήγησε ο αξιωματούχος, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. «Αυτό αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον της Ελλάδας», σημείωσε.
Παρά τις Κασσάνδρες που έχουν κατά καιρούς προβλέψει το τέλος της ευρωζώνης και της Ευρώπης, ο Στράουχ επικαλέστηκε σειρά από λόγους για τους οποίους δεν πρέπει κανείς να θεωρεί σε αυτή τη φάση ότι θα καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα -όπως η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια και το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη ήταν πολύ πιο ισορροπημένη από ό,τι στις ΗΠΑ.
«Η ευρωζώνη είναι τώρα πολύ πιο ισχυρή θεσμικά από ότι ήταν πριν την κρίση, και σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει την όποια δύσκολη κατάσταση» επισήμανε.
«Η Ευρώπη τώρα έχει πολύ καλύτερό συντονισμό στην οικονομική πολιτική και πολύ πιο αποτελεσματικό σύστημα τραπεζικής εποπτείας, το οποίο σημαίνει ότι η ευθύνη για την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών δεν βρίσκεται πλέον σε εθνικά χέρια», σημείωσε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι ο ESM, που αποτελεί την ύστατη λύση δανεισμού για τα κράτη, δεν υπήρχε στην ευρωζώνη πριν την κρίση.
Ωστόσο, ο Στράουχ κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες.
«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να αυξηθεί η δυνητική ανάπτυξη. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία είναι πολύ υψηλά σε κάποιες χώρες. Δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεται κάποιος ότι παραμονεύει μια ακόμα τραπεζική κρίση: έχουν σχηματιστεί προβλέψεις για περίπου τα μισά από τα κόκκινα δάνεια και το συνολικό επίπεδό τους έχει αρχίσει να υποχωρεί», συνέχισε ο αξιωματούχος.
«Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ξεπεράσουν την υψηλή διαρθρωτική ανεργία και να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα», τόνισε.
Ο Στράουχ σημείωσε επίσης την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση και να υπάρξει πρόοδος προς μια Ένωση Κεφαλαιαγορών, χαρακτηρίζοντάς τα σημαντικά βήματα προκειμένου να προστατευθούν τα εμφανή οφέλη από τη διασυνοριακή συνεργασία τα τελευταία 60 χρόνια.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη είναι η καλύτερη πλατφόρμα για σταθερή και συνεχή ανάπτυξη για την ήπειρο. Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι μια πλήρη Νομισματική Ένωση, πόσο μάλλον μια Πολιτική Ένωση. Αλλά και πάλι δεν θέλουμε ένα πισωγύρισμα σε όσα έχουν επιτευχθεί».
Παράλληλα, ο αξιωματούχος του ESM αναφέρθηκε στους λαϊκιστές, χαρακτηρίζοντας κοντόφθαλμους όσους ζητούν την έξοδο από το ευρώ, ή την μετάβαση σε ένα καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας.
«Σε έναν κόσμο όπου άλλοι υιοθετούν μια στάση μεγαλύτερου προστατευτισμού, η ικανότητα να καρπωθεί κανείς τα οφέλη από μια κοινή εμπορική ζώνη γίνεται πιο σημαντική από ποτέ», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η οικονομία δεν είναι ο μόνος τομέας όπου αποδίδει η διασυνοριακή συνεργασία.
«Όλες οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη υπερβαίνουν τα σύνορα μιας μόνο χώρας. Οι χώρες μπορούν να λύσουν θέματα όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή μόνο εάν συνεργαστούν. Η ΕΕ προσφέρει την καλύτερη πλατφόρμα για αυτό. Οι λαϊκιστές μπορεί να σας πουν ότι χρειάζεται να κλείσουμε τα σύνορα. Αλλά τα γεγονότα τους διαψεύδουν. Η αλήθεια είναι ότι ο προστατευτισμός απλά δεν είναι λύση».