Πρόοδο «βλέπει» η Κομισιόν – Παραμένουν τα τεχνικά κλιμάκια με στόχο μια κοινά αποδεκτή συμφωνία
Με την λέξη «πρόοδος» στα χείλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, για πρώτη φορά, ολοκληρώθηκε χθες στις 11 το βράδυ η συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, και σήμερα το μεσημέρι οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα συναντηθούν με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς.
Για σήμερα το πρωί έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αποστάσεων που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Η εξ αποστάσεως συνέχιση των διαβουλεύσεων, καθώς αύριο βράδυ οι τεχνοκράτες αναμενόταν να αναχωρήσουν, ματαιώνεται, καθώς η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιντχαρτ, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, δήλωσε ότι οι Θεσμοί παραμένουν στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις [βλ. σχετικά: Κομισιόν: Παραμένουν οι Θεσμοί στην Αθήνα].
Χθες η ατζέντα των διαβουλεύσεων εξαντλήθηκε στην προσπάθεια συμφωνίας επί των μέτρων – αντιμέτρων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα νομοθετηθούν θα αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ. Το κρίσιμο χρονικό σημείο στο οποίο θα εξεταστεί το ύψος αυτών, που θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2019, θα είναι το καλοκαίρι του 2018, με την ολοκλήρωση του 3ου ελληνικού προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ο αυτοματισμός του δημοσιονομικού «κόφτη», αλλά μια συγκεκριμένη διαδικασία κατά την οποία, λίγο πριν το 2019, θα κριθεί η αναγκαιότητα ή όχι ενεργοποίησης των μέτρων – αντιμέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι δεν τίθεται ζήτημα νέας περικοπής συντάξεων πριν την έναρξη του 2019.
Ωστόσο, όλα τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά (αφορολόγητο – συντάξεις – εργασιακά) και η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το EuroWorking Group της Πέμπτης, ώστε να γίνει μια νέα προσπάθεια για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.
«Μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 20 Μαρτίου αν υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά του ΔΝΤ» ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου χθες βράδυ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοσιονομικό κενό του 2018 έχει σχεδόν μηδενιστεί, καθώς το ΔΝΤ δέχεται πλεόνασμα στην περιοχή του 3,2% του ΑΕΠ για το 2016 και θεωρεί ότι έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος μόνιμα χαρακτηριστικά.
Όμως τα μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019 αναμένεται να χτυπήσουν το πραγματικό εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, αφαιρώντας πάνω από 1.200 ευρώ ετησίως από τη μείωση τωνσυντάξεων και του αφορολόγητου.
Αντίμετρα κοινωνικού χαρακτήρα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τα αντίμετρα. «Θα έχουν και κοινωνικό αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα», υποστήριξε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, αν και παραδέχτηκε ότι οι θεσμοί εξακολουθούν να πιέζουν για «αναπτυξιακά μέτρα». Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος παρατήρησε ότι χθες σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
Τ σημαντικό είναι ότι το ΔΝΤ έχει αρχίσει να αποδέχεται την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, αλλά και το γεγονός ότι θεωρεί ως «διατηρήσιμο» σημαντικό μέρος αυτού του πρόσθετου πλεονάσματος –κάτι που προϊδεάζει ότι μια συμφωνία στις 20 Μαρτίου είναι ακόμη εφικτή.
Σύγκλιση στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού
Σύγκλιση υπήρξε και στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση.
«Οι διαφορές πλέον είναι ελάχιστες και αυτό που απομένει είναι να συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» είπε χαρακτηριστικά.
Στη χθεσινή συζήτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Μετά την πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα, διαφαίνεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενδεχομένως να κλείσει και εντός των ημερών, καθώς το θέμα επείγει τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι το βασικό κείμενο του νομοσχεδίου, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τη διευθέτηση οφειλών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και προμηθευτές. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως βιώσιμες, ενώ το ύψος των οφειλών τους να υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Η αναδιάρθρωση των οφειλών θα επιτυγχάνεται με συμφωνία του 60% των συμμετεχόντων πιστωτών, εκ των οποίων τα 2/3 να έχουν «ειδικό προνόμιο».
Μικρή πρόοδος στο Ασφαλιστικό, σήμερα τα Εργασιακά
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά δεν αποδέχτηκε την πρόταση για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ από το 2018, αλλά -όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος- «έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών». Σύμφωνα με πληροφορίες οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν στο θέμα των μειώσεων των συντάξεων μέσα από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, πιθανότατα θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019 ή από το 2020 και μετά.
Βασικό θέμα της σημερινής συνάντησης θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με κυρίαρχο ζήτημα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και τις ομαδικές απολύσεις. Στα δύο από αυτά τα θέματα οι εκπρόσωποι των θεσμών και ειδικά το ΔΝΤ έχουν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις οι πιστωτές ζητούν αύξηση του σημερινού ορίου από το 5% στο 8%-10%.
Τελευταία ενημέρωση Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 – 14:13