Βρυξέλλες: Το «αφήγημα» της Αθήνας ξεθωριάζει

Αναβρασμός στους κύκλους των Ευρωπαίων εταίρων – Πονοκέφαλος στους δανειστές από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

 

Κώδωνα κινδύνου κρούουν (και πάλι) οι Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι κάθε μέρα που περνάει άπρακτη στο θέμα της σύγκλισης για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής «ψαλιδίζει» αντίστοιχα και τις ελπίδες για επίτευξη ανάπτυξης εντός του τρέχοντος έτους και, ταυτόχρονα, απομακρύνει την Ελλάδα από την συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

 

Είναι αλήθεια πως τα στοιχεία που χθες δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ και την Οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο της παρελθούσης χρονιάς, δημιούργησαν εντονότατες ανησυχίες στους κύκλους των Ευρωπαίων εταίρων μας, κυρίως διότι προκαλούν αναταραχές στις διεθνείς Αγορές –κάτι που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Οι επενδυτές δεν τολμούν να κάνουν το παραμικρό βήμα, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας και της πολιτικής αστάθειας που αυτή προκαλεί. Έτσι, ο δρόμος προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη για την Ελλάδα και μακραίνει και είναι γεμάτος αγκάθια…

 

Χθες η Κομισιόν ουσιαστικά επιβεβαίωση τις προβλέψεις της για ανάπτυξη στην Ελλάδα αντίστοιχη προς το 2,7% του ΑΕΠ και έκρουσε «καμπανάκι» για την καθυστέρηση της αξιολόγησης που μοιραία οδηγεί την χώρα μακριά από το QE και την άρση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls), αν και διατηρεί την αισιοδοξία της και την πεποίθησή της ότι οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς και αναμένεται να συνεχιστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Ωστόσο δεν καθόρισε την ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα.

 

Μεγαλύτερο αγκάθι το δημοσιονομικό

 

Σύμφωνα με την πηγή της Ευρωζώνης, παρά την πρόοδο, όλα τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης παραμένουν ανοικτά [βλ. σχετικά: Πρόοδος μεν, ανοιχτά δε τα μεγάλα θέματα], ενώ ως μεγαλύτερο πρόβλημα αναφέρονται τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018. Στα εργασιακά επιβεβαίωναν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της κυβέρνησης, ωστόσο οι Ευρωπαίοι -παρά τη διάσταση που έχει δοθεί στον ελληνικό Τύπο- εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.

 

Ο αρχικός σχεδιασμός των θεσμών ήταν να κλείσουν τη συμφωνία οι επικεφαλής με την κυβέρνηση μέσα σε μια βδομάδα και σήμερα ολοκληρώνεται η περίοδος αυτή.

 

Αναλόγως της προόδου που θα καταγραφεί, οι επικεφαλής των θεσμών θα ενημερώσουν την Ομάδα Εργασίας (ΕGW) του Eurogroup, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Μαρτίου.

 

Το ζητούμενο είναι να κλείσει η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια να συζητηθούν τα άλλα θέματα, που είναι πολιτικά και θα πρέπει να κριθούν από τους υπουργούς. Πρόκειται για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δηλαδή τις διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα πρέπει να δώσουν οι Ευρωπαίοι στο ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και στην ΕΚΤ για να εντάξει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Το δεύτερο θέμα που θα αναλάβουν επίσης οι υπουργοί είναι ο καθορισμός της διάρκειας, κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

 

Δυσκολότερη η ολοκλήρωση


Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι από εδώ και πέρα όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο η ολοκλήρωσή της θα γίνεται δυσκολότερη και ταυτόχρονα θα απομακρύνεται και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση του κλίματος και της εμπιστοσύνης.

 

Κι αυτό γιατί τα σύννεφα πυκνώνουν στην Ευρωζώνη, οι ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου, παρουσιάζονται εντελώς αμφίρροπες, με τους ακραίους του Γιαν Βίλντερς να φλερτάρουν με την πρωτιά, ενώ η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία επιδεινώνεται καθημερινά έξι βδομάδες περίπου πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις τις επόμενες βδομάδες, και το τελευταίο πράγμα που θα σκεφθούν οι εταίροι σε μια περίοδο γενικευμένης πολιτικής κρίσης είναι να «θωρακίσουν» την Ελλάδα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ