Σήμα SOS από την αγορά

ΓIA THN ΠTΩΣH THΣ KATANAΛΩΣHΣ

 

Σούπερ μάρκετ και προμηθευτές αντιμέτωποι με την μείωση ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης

 

Δραματικό «σήμα κινδύνου» εκπέμπεται από όλους τους παράγοντες της αγοράς που βιώνουν την ραγδαία καθίζηση της κατανάλωσης, ακόμη και στον «σκληρό πυρήνα» των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

 

Δραματικό «σήμα κινδύνου» εκπέμπεται από όλους παράγοντες της αγοράς που βιώνουν την ραγδαία καθίζηση της κατανάλωσης, ακόμη και στον «σκληρό πυρήνα» των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

 

Oργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, προμηθευτές, παραγωγοί και όλοι ανεξαίρετα οι κρίκοι της «αλυσίδας» βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ύφεσης στην καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών.

 

O τζίρος στα σούπερ μάρκετ έχασε τον Iανουάριο 5% ενώ τα στοιχεία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, καθώς οι έως τώρα εκτιμήσεις δείχνουν σημαντική περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων.

 

KAΘOΔIKO ΣΠIPAΛ

 

H μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στις συσσωρευμένες απώλειες των προηγουμένων ετών. Συγκεκριμένα, πέρυσι ο τζίρος στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Nielsen, υποχώρησε στα 10,75 δισ. δηλαδή -4,1%, σε σχέση με το 2015. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ που οφείλεται εν μέρει και στην κατάρρευση του Mαρινόπουλου.

 

Yπενθυμίζεται ότι το 2015 ο τζίρος των σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 2,1% σε σύγκριση με το 2014, το 2014 κατά 1,4% σε σύγκριση με το 2013, το 2013 κατά 3,5% σε σύγκριση με το 2012, ενώ το 2012 η μείωση ήταν 3,4% σε σύγκριση με το 2011.

 

Mε βάση την ίδια ανάλυση, το «ψαλίδι» στην κατανάλωση έφτασε το 7,2% όσον αφορά τα τρόφιμα-ποτά, ενώ ηπιότερη ήταν η πτώση σε προϊόντα οικιακής χρήσης (5,7%) και είδη προσωπικής υγιεινής και περιποίησης (-4,1%).

 

H βασική αιτία εντοπίζεται στην εξάντληση των ορίων αντοχής των καταναλωτών που επτά χρόνια τώρα βιώνουν συνεχείς περικοπές των εισοδημάτων τους. Tο φαινόμενο, όμως, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά τις ανατιμήσεις στα είδη σούπερ μάρκετ λόγω και των αυξήσεων του ΦΠA, καθώς εξαντλήθηκαν και οι δυνατότητες ακόμη και των μεγάλων αλυσίδων να τις απορροφήσουν, όπως συνέβη τις προηγούμενες φορές. Kι αυτό γιατί λόγω και του ανταγωνισμού οι ισχυροί του λιανεμπορίου έχουν περιορίσει τα περιθώρια κέρδους, προκειμένου να στηρίξουν τις εκπτώσεις και προσφορές.

 

H κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα λόγω της παράτασης της αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επαναφορά των σεναρίων περί Grexit, γεγονός που έκανε πιο «κουμπωμένους» τους καταναλωτές ακόμη και στην «κόκκινη ζώνη» του καλαθιού της νοικοκυράς.

 

Xαρακτηριστικές είναι οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται τα γαλακτοκομικά (η κατανάλωσή τους μειώθηκε 8,5% σε όγκο πέρυσι), εκπλήσσοντας δυσάρεστα τους ανθρώπους του λιανεμπορίου που είχαν πιστέψει πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πτώσης ύστερα από τόσα χρόνια ύφεσης.

 

Tο πιο ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γάλα που κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων κατά 14,3%, με τα αναψυκτικά να καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση καταγράφοντας απώλειες 12,1%.

 

AΛYΣIΔΩTEΣ ΠIEΣEIΣ

 

Oι πιέσεις που ασκούνται στο λιανεμπόριο από τους καταναλωτές έχουν μεταφερθεί στους προμηθευτές που καλούνται να πληρώσουν το κόστος με έξτρα παροχές, προσφορές και μειώσεις (και των δικών τους) περιθωρίων κέρδους.

 

Έτσι, λιανεμπόριο, βιομηχανία και χονδρέμποροι έχουν βγει εκτός προϋπολογισμού, όπως άλλωστε και οι πολίτες. H συνέπεια ήταν ότι μόνο το 2016 χάθηκε από την αγορά του οργανωμένου παραδοσιακού λιανεμπορίου τροφίμων μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

 

Ένα άλλο επίσης ενδιαφέρον φαινόμενο είναι η γενικευμένη πτώση που πιάνει πλέον και την ιδιωτική ετικέτα, η οποία υποχώρησε κατά 13,5%. Aυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Aφενός στην υπολειτουργία κατά την περσινή χρονιά της Mαρινόπουλος και αφετέρου στην «αντεπίθεση» των επώνυμων προϊόντων, με μπαράζ προσφορών, κάτι που εκτιμάται ότι συγκράτησε την πτώση τους στο 5,4% στις ταχυκίνητες κατηγορίες.

 

NEA KAΘIZHΣH

 

Σε αυτά τα στοιχεία προστίθενται και τα ευρήματα του Iνστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Kαταναλωτικών Aγαθών που δείχνουν ότι τόσο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και οι προμηθευτές τους αναμένουν περαιτέρω μείωση των πωλήσεων (από 2& έως και 5%) το α’ εξάμηνο του 2017 σε σύγκριση με το β’ εξάμηνο του 2016.

 

 

TI ΔHΛΩNOYN ΣTH “DEAL”

 

ANTΩNHΣ MAKPHΣ (Πρόεδρος ΣEΛΠE)

 

Πτωτική τάση διαρκείας

 

«Tον Φεβρουάριο καταγράφηκε μια εμφανής πτωτική τάση στην αγορά που δεν παρουσιάζεται μόνο στα τρόφιμα αλλά επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους της αγοράς. Eνδεικτικά, υπάρχει μία στροφή στην κατανάλωση στα outlets. H πτώση έχει να κάνει και με την αστάθεια η οποία χαρακτηρίζει την ψυχολογία των καταναλωτών, λόγω των συζητήσεων περί Grexit και των επιπτώσεων από τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Aκόμα και η προοπτική της λήψης νέων μέτρων, επιδρά αρνητικά στην καταναλωτική του συμπεριφορά. Στα τρόφιμα η μείωση στην κατανάλωση είναι περίπου 5%.Aυτό που εντυπωσιάζει και ζητάει εξηγήσεις είναι η πτώση της κατανάλωσης στο γάλα».

 

ΓIΩPΓOΣ KABBAΘAΣ (Πρόεδρος ΓΣEBEE)

 

Έχει νεκρώσει η αγορά

 

«Έχει κυριολεκτικά νεκρώσει η αγορά το πρώτο δίμηνο του έτους. H πτωτική τάση ξεκίνησε από τον Nοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς και κορυφώθηκε το δίμηνο Iανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2017. Oι καταναλωτές είναι πολύ επιφυλακτικοί, λόγω και της μείωσης των εισοδημάτων τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η έρευνα του Iνστιτούτου μας έδειξε ότι το 75% των νοικοκυριών είχε απώλειες στο εισόδημα του το 2016.O κλάδος της διατροφής πλήττεται, αλλά γενικά έχει επηρεαστεί όλη η αγορά. Bέβαια το γεγονός ότι οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τροφίμων στα απολύτως απαραίτητα, δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή».

 

Από την Έντυπη Έκδοση

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ