Τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), δημοσιεύει σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Συγκεκριμένα, για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη συνεργασία του ΣΒΒΕ με το IMD, η υπεύθυνη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ συνεργάσθηκε και φέτος επιτυχώς, για δέκατη μάλιστα συνεχόμενη χρονιά, με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.), το οποίο παρείχε τα μακροοικονομικά δεδομένα που αφορούσαν την ελληνική οικονομία κατά το έτος 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους 2010 η Ελλάδα κατέλαβε την 56η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, σημειώνοντας πτώση κατά δέκα (10) θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη, καταγράφοντας για εφέτος τη μεγαλύτερη πτώση χώρας παγκοσμίως στην κατάταξη του IMD.
Αναλυτικότερα, στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2011 σε σχέση με το 2010 είναι η ακόλουθη:
1. στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» η κατάταξη της χώρας μας επιδεινώθηκε κατά δέκα (10) θέσεις και από την 48η το 2010, βρίσκεται πλέον στην 58η, δηλαδή στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τη χειρότερη θέση που είχε ποτέ από το 1999, ξεπερνώντας μόνον την Βενεζουέλα.
2. στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» η Ελλάδα απώλεσε δυο (2) θέσεις και από την 54η το 2010, βρίσκεται πλέον στην 56η, δηλαδή τέταρτη από το τέλος, ευρισκόμενη σε καλύτερη θέση από την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία.
3. στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» η θέση της χώρας μας επιδεινώθηκε κατά οκτώ (8) θέσεις και από την 45η το 2010 βρίσκεται πλέον στην 53η για το 2011, ευρισκόμενη σε καλύτερη θέση από τις Ρωσία, Ουκρανία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Βενεζουέλα και Κροατία.
4. στον τομέα των «Υποδομών», η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά μια (1) θέση, καταλαμβάνοντας πλέον την 32η θέση, από την 33η που κατείχε το 2010.
Η πτώση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αποτελεί φυσιολογικό επακόλουθο και εξηγείται λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, της εφαρμογής των όρων του Μνημονίου και της απουσίας ουσιαστικών μέτρων για την ανάπτυξη της χώρας. Τα μακρο – οικονομικά στοιχεία της χώρας, οι επιμέρους οικονομικοί δείκτες και οι σχετικές προβλέψεις για την εξέλιξή τους, κατατάσσουν πλέον τη χώρα μας στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.
Από την άλλη μεριά, οι χώρες που πρωτοπορούν παγκοσμίως, κρινόμενες με όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας, είναι : το Χονγκ – Κονγκ (1ο), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) (2ες) και η Σιγκαπούρη (3η), χώρες οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια μονοπωλούν τις τρεις πρώτες θέσεις, με κάποιες απλώς εναλλαγές.
Η κορυφαία δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών οικονομιών στον κόσμο συμπληρώνεται με τις ακόλουθες χώρες κατά σειρά (από την 4η έως τη 10η θέση): Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, Καναδάς, Κατάρ, Αυστραλία, και Γερμανία.
Οι πέντε (5) κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας είναι:
1. ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η χώρα στην προσπάθειά της για έξοδο από την οικονομική κρίση δραστική
2. μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα,
3. εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής,
4. ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, και,
5. πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.
Για τον ΣΒΒΕ το μήνυμα από τα αποτελέσματα της εφετινής κατάταξης της χώρας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση στη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη που θα βοηθήσουν ουσιαστικά, αλλά κυρίως ΤΩΡΑ, τις επιχειρήσεις, ούτως ώστε αυτές να αποτελέσουν την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης και το «όχημα» που θα βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD, ο ΣΒΒΕ απέστειλε σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 υπόμνημα θέσεων και προτάσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της χώρας προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γ. Α. Παπανδρέου, τεκμηριώνοντας με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, ότι η κατάσταση των εγχώριων επιχειρήσεων, και ειδικά όσων από αυτές βρίσκονται εγκατεστημένες στην περιφέρεια, έχει φθάσει στο όριο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Νικόλαος Πέντζος ανέφερε ότι το κυριότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων σήμερα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Σύμφωνα με έρευνα της περασμένης εβδομάδος του ΣΒΒΕ μόνον οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τις επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου αγγίζουν το μισό δις ευρώ αυξημένα περίπου κατά 50% σε σχέση με την περσινή περίοδο.
Συγκεκριμένα το κράτος οφείλει πάνω από 150 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις της Θράκης, ποσό που προέρχεται από την επιχορήγηση 12% του κόστους εργασίας, περίπου 110 εκατ. ευρώ από την αποπληρωμή επενδύσεων κυρίως του αναπτυξιακού νόμου, πάνω από 90 εκατ. ευρώ που προέρχονται από επιστροφή ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ το ποσό που αφορά προμήθειες του δημοσίου από ιδιωτικές επιχειρήσεις και από πληρωμή διαφόρων έργων ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα με τα παραπάνω ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ υπογράμμισε την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις και κυρίως την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και τη μείωση των πλαφόν δανεισμού, γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Αναφορικά με το ζήτημα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του Βορειοελλαδικού Τόξου ανέφερε, με βάση τη πρώτη επεξεργασία στοιχείων ισολογισμών μεταποιητικών επιχειρήσεων, ότι: α) ο κύκλος εργασιών το 2010 σε σχέση με το 2009 είναι μειωμένος κατά -10% ενώ το περιθώριο κέρδους που το 2005 ήταν στο +5,9% για το 2010 οι επιχειρήσεις καταγράφουν ζημιές και έχουν πλέον φθάσει πλέον στο -2,4%.
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Πέντζος υπογράμμισε την αύξηση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της αύξησης της ενέργειας κατά +17%, από την αύξηση κατά +7,6% στις τιμές εισαγωγών για τη βιομηχανία, αλλά και με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, των ταραχών στον αραβικό κόσμο κτλ.
Τέλος, μιλώντας ο κ. Πέντζος για το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα και την υλοποίηση επενδύσεων στηλίτευσε το κλίμα αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί στον επιχειρηματικό κόσμο το οποίο έχει άμεση σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους και τη πιθανή πτώχευση της χώρας. Μάλιστα προέβλεψε στασιμότητα στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας της ανεπάρκειας κεφαλαίων και του υψηλού ρίσκου το οποίο κατά την τρέχουσα περίοδο είναι κατακόρυφα αυξημένο λόγω της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής των όρων του Μνημονίου.
Κατόπιν των παραπάνω δημοσιοποίησε πλέγμα προτάσεων για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ως εξής:
1. Ενίσχυση της ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Προς τούτο ο ΣΒΒΕ προτείνει:
* την πληρωμή ή/και τον συμψηφισμό των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, με τις οφειλές των επιχειρήσεων προς το κράτος,
* την επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων,
* τη θέσπιση υποχρεωτικών ρητρών στο πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών, για την ευνοϊκή δανειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων, και,
* την έμμεση στήριξη της χρηματοδότησης των εξαγωγών με την παροχή εγγυήσεων ή την προεξόφληση απαιτήσεων.
2. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας: να ληφθεί απόφαση ούτως ώστε να έχει ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011 η μείωση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 25%, και όχι να γίνει σταδιακά. Επίσης, ο ΣΒΒΕ επικροτεί τα προγράμματα που επιδοτεί ο ΟΑΕΔ για το 100% των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων. Ακόμη, ζητά τη συνέχιση των προγραμμάτων με στόχευση και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
3. Ενίσχυση της εξωστρέφειας ως νέου μοντέλου ανάπτυξης:
* επιδότηση εργοδοτικών εισφορών των εξαγωγικών επιχειρήσεων κατά 30% για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια
* άμεση επιστροφή ΦΠΑ εξαγωγικών επιχειρήσεων
* επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας του ΟΠΕ και του Invest in Greece, με ενέργειες που θα έχουν στόχο στην αύξηση της κατανάλωσης, άρα και την ελληνικής παραγωγής. Παράλληλα να υπάρξει έμπρακτη αναβάθμιση των τμημάτων ΟΕΥ στις ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό.
4. Εξυγίανση του συστήματος πληρωμών – Μεταχρονολογημένες επιταγές: θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων με στόχο την εξυγίανση της αγοράς και τον εξορθολογισμό της συγκεκριμένης πρακτικής, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Να προσδιορισθεί νομοθετικά το ανώτερο όριο ημερών πληρωμής.
5. Επίσπευση του νομοσχεδίου αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και αναμόρφωση της βιομηχανικής νομοθεσίας, με έμφαση στη μείωση των καθυστερήσεων και στον περιορισμό της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας.
6. Αναθέρμανση του κλάδου των κατασκευών και της οικοδομής, μέσω της λήψης ειδικών μέτρων όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κατά 50% και η πλήρης απαλλαγή από την πληρωμή του για τις εισοδηματικά ασθενέστερες τάξεις, ο συμψηφισμός των υποχρεώσεων από ΦΠΑ, ΙΚΑ κλπ των εταιρειών δομικών υλικών, των τεχνικών εταιρειών κλπ με τις βεβαιωμένες οφειλές τους κράτους προς αυτές, κλπ.
7. Μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (ΓΓΒ) του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από φορέα εφαρμογής, υλοποίησης και διαχείρισης προγραμμάτων, σε φορέα σχεδιασμού, παραγωγής και άσκησης ουσιαστικής βιομηχανικής πολιτικής και, παράλληλα την άσκηση (έμμεσης) κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής, και ενίσχυσης ευπαθών και δυναμικών κλάδων της μεταποίησης (π.χ. αγροτικά προϊόντα), με ταυτόχρονη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών και περιφερειών της χώρας, κατ΄ αντιστοιχία με πολιτικές που ακολούθησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
8. Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης (ΕΜΑ): επίσπευση των διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας, ούτως ώστε να μπορέσει να δουλέψει τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού – επενδυτικού νόμου.