Ξηλώνεται ο νόμος Κατρούγκαλου – Νέες περικοπές στα εφάπαξ
Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου , μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Η τροπολογία μπορεί να δίνει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί από τις αστοχίες του υπουργείου Εργασίας, καθώς δεν συνεργάστηκε με την ΕΛΣΤΑΤ για τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζονται οι νέες συνταξεις, ωστόσο βάζει στην «προκρούστεια κλίνη» και τα εφάπαξ για χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους.
Και αυτό γιατί με την ίδια τροπολογία αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τους δήμους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, καθώς εξισώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι με ενιαίο ασφάλιστρο 4%. Αφορά όλους τους νέους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά, καθώς αναπροσαρμόζει τη βάση υπολογισμού της σύνταξής τους, που είναι οι αποδοχές τους από το 2002 και μετά. Αυτές οι αποδοχές «μετράνε», σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, στον υπολογισμό των νέων συντάξεων.
Η εξίσωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ, σύμφωνα με τους ειδικούς της ασφάλισης, επηρεάζει περίπου 250.000-300.000 παλαιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι θα δουν τις εισφορές, που πρέπει να καταβάλλουν, ακόμα και να πενταπλασιάζονται.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και μετά διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Επίσης, καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, όπως σημειώνεται στην τροπολογία.
Μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν είναι δυνατό να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών από το 2002 και μετά, οι αλλαγές κρίθηκαν επιβεβλημένες προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης περίπου 50.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, από τις αλλαγές προκύπτει όφελος ύψους 12,5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό
Ποιοι χάνουν με την εξίσωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ
Η εξίσωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ, σύμφωνα με τους ειδικούς της ασφάλισης επηρεάζει περίπου 250.000 – 300.000 παλαιούς ασφαλισμένους οι οποίοι θα δουν τις εισφορές που πρέπει να καταβάλουν ακόμα και να πενταπλασιάζονται.
Η τροπολογία εξισώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους (μετά την 1/1/1993) και προβλέπει πως από 1/1/2017 όλοι παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ενιαίο ασφάλιστρο 4% επί του μισθού ή των αποδοχών τους, καταργώντας τα διαφορετικά καθεστώτα που ίσχυαν σε κάθε κλάδο.
Η ενιαία αντιμετώπιση οδηγεί σε επιβαρύνσεις όσους πλήρωναν χαμηλώτερα ασφάλιστρα, όπως είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μέταλλο, στους κλάδους των λιπασμάτων και των τσιμέντων. Για παράδειγμα, οι εμποροϋπάλληλοι του πρώην ΤΑΠΙΤ πλήρωναν ασφάλιστρο μόλις 0,8% και επιμερισμένο, 0,4% πλήρωνε ο εργαζόμενος και 0,4% ο εργοδότης.
Χαμένοι πρέπει να θεωρούνται και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι πλήρωναν μεν 4% ασφάλιστρο για εφάπαξ, όμως αυτό επιμεριζόταν για τους παλαιούς ασφαλισμένους ισομερώς 2% και 2% ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη. Η νέα διάταξη δεν αναφέρει επιμερισμό εισφορών ενώ ο ενιαίος κανόνας που ισχύει για όλους τους νέους ασφαλισμένους ορίζει πως το σύνολο του 4% το επιβαρύνεται ο εργαζόμενος.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 12,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης με την ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι τις 28.2.2018, η παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των πολιτών που υποαπασχολούνται.
Την ίδια ώρα εγκύκλιο για τις εισφορές των μη μισθωτών που προέρχονται από το πρ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ, εννέα μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου 2017. Η εγκύκλιος αφορά κυρίως εφημεριδοπώλες και ιδιοκτήτες εφημερίδων καθώς και πωλητές λαϊκών αγορών και ορίζει ότι θα αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή θα πληρώνουν εισφορές 20% για κύρια ασφάλιση, 6,95% για υγεία και 10 ευρώ το μήνα υπέρ ΟΑΕΔ αρχικά επί του εισοδήματος του 2015 και ακολούθως του 2016. Η εγκύκλιος δεν αφορά τις εισφορές των μισθωτών δημοσιογράφων.