Βαθιά το χέρι στην τσέπη έχει μέχρι σήμερα βάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με την ελβετική UBS, προκειμένου να τονώσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Το ποσό τού περίπου 1,4 τρισ. ευρώ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, αν αναλογιστεί κανείς ότι, σε διάστημα δύο ετών, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά ο,3% -δηλαδή ένα κόστος περίπου 465 δισ. ευρώ για κάθε 0,1% ανόδου.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 0,9%, δηλαδή στο μισό του στόχου της ΕΚΤ. Πάντως η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής Οικονομίας θεωρείται πλέον παγιωμένη, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζες Μάριο Ντράγκι.
Η πρόσφατη ενίσχυση των οικονομικών στοιχείων ενθαρρύνει την ΕΚΤ να αυξήσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Για το 2017 η ΕΚΤ αναμένει τώρα πληθωρισμό 1,7%, από 1,3%, ενώ προχώρησε επίσης σε μικρές ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη. Και στις 10 Μαρτίου υπήρξε ένα ενθαρρυντικό σημάδι καθώς το γερμανικό κόστος εργασίας αναρριχήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε εννέα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του τετάρτου τριμήνου του 2016.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι υποστηρίζουν την άποψη της UBS, ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να προετοιμάζει τις Αγορές για το tapering τον Σεπτέμβριο, όταν και οι γαλλικές εκλογές θα αποτελούν μακρινό παρελθόν.
Η σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων ( QE ) είναι πιθανό να ξεκινήσει στις αρχές του 2018. Αυτή η προσεκτική απόσυρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα στηρίξει ένα ράλι στο ευρώ και για αυτό το λόγο η UBS τηρεί στάση overweight στο ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, τη στιγμή που οι θέσεις σε μετρητά παραμένουν χαμηλές, θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στους επενδυτές μετοχών που τηρούν επιφυλακτική στάση.