Απουσία δυναμικής ικανής να οδηγήσει σε συμφωνία στο προσεχές Eurogroup διαπιστώνει η Κομισιόν
Παρά τις εξ αποστάσεως συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που συνεχίζουν με αμείωτη ένταση, οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς πλέον δεν διαθέτουν την αρχική τους δυναμική που έδειχνε ικανή να οδηγήσει σε σύγκλιση, σε επίπεδο τεχνοκρατών, ώστε να εξασφαλιστούν οι προθεσμίες μέχρι το Εurogroup της 20ής Μαρτίου.
Άλλωστε η ίδια η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα για την πορεία των διαβουλεύσεων σχετικά με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα, τονίζοντας απλώς ότι η αξιολόγηση αποτελεί κεντρικό θέμα στην ατζέντα όλων των επομένων συναντησεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Συνεπώς είναι λογικό στις Βρυξέλλες να μην συμμερίζονται την αισιοδοξία που επιμένει να δείχνει προς τα έξω η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος την περασμένη Παρασκευή, από τη Σύνοδο Κορυφής, διαβεβαίωνε ότι ήταν πεπεισμένος ότι στις 20 Μαρτίου θα επήρχετο τεχνική συμφωνία και στο Εurogroup της 7ης Απριλίου, στην Μάλτα, συνολική.
Αυτό μένει να αποδειχθεί, καθώς μέχρι τώρα το μόνο που συμβαίνει είναι «ποταμός» διαβεβαιώσεων από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί περί προόδου των διαβουλεύσεων και ανάγκης για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Η σύγκλιση σε επίπεδο τεχνοκρατών (staff-level agreement) σαφώς προϋποθέτει συμφωνία στα καυτά θέματα της τρέχουσας αξιολόγησης, δηλαδή στα Εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα Ενεργειακά και τα δημοσιονομικά μέτρα και αντίμετρα του 2019 (με ταυτόχρονη νομοθέτηση). Βεβαίως απομένουν ακόμη τρία κρισιμότατα ζητήματα, στα οποία θα πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι να βρουν λύσεις: α) η διάρκεια κατά την οποία η χώρα μας θα πρέπει να παράγει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, β) ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του –όπως απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και γ) η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι εκλογές στην ευρωζώνη
Με αρχή τις αυριανές πολιτικές εκλογές στην Ολλανδία, η Ένωση εισέρχεται στην δίνη πολιτικής αβεβαιότητας που κάθε άλλο παρά ενισχύει το κλίμα εμπιστοσύνης. Ακολουθούν τον επόμενο μήνα οι εκλογές στην Γαλλία και τον Σεπτέμβριο αυτές στην Γερμανία.
Η πολιτική πόλωση που επιχειρείται κυρίως από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και την λαϊκιστική ρητορική ακραίων ιδεολογικά πολιτικών κομμάτων, τα οποία αντιτίθενται ανοιχτά στην διάσωση της Ελλάδας, δημιουργούν ανασφάλεια τόσο στους διεθνείς επενδυτές όσο και στις κυβερνήσεις των χωρών της Ένωσης, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται άμεσα η προτεραιότητα του ελληνικού ζητήματος.
Σε επίπεδο… διαπιστώσεων οι επαφές Τσακαλώτου
Με τους πρέσβεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Ολλανδίας συναντήθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τους οποίους και συζήτησε -μεταξύ άλλων- και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Για μια ακόμη φορά, τόσο κατά τη συνάντηση με την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ όσο και κατά τη συνάντηση με τον Ολλανδό πρέσβη Κάσπαρ Βέλντκαμπ, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Με την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας κ. Σμιθ συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές υποστήριξης και ενδυνάμωσης των στενών οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, με έμφαση στην προσέλκυση βρετανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συνάντηση με τον Ολλανδό πρέσβη κ. Βέλντκαμπ επιβεβαιώθηκαν οι καλές διμερείς σχέσεις και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ολλανδία εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.
«Μπλόκο» Ντάισελμπλουμ για τα αντισταθμιστικά
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει αντισταθμιστικά μέτρα μόνο στην περίπτωση που υπερβεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ [βλ. σχετικά: Ντάισελμπλουμ: Αντίμετρα μόνο με υπέρβαση του 3,5%].
Σε έγγραφό του προς την ολλανδική Βουλή, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνει ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού.
Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς
O δημοσιονομικός χώρος έχει να κάνει με προβλέψεις και όχι με αποτελέσματα, εξήγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Απαντώντας σε ερώτηση, με αφορμή σχετικό έγγραφο που κατέθεσε στην ολλανδική Βουλή ο τελευταίος και δημοσιεύματα που ανέφεραν πως τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν μόνο αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ [βλ. σχετικά: Τζανακόπουλος: Η Ευρώπη να αναλάβει πολιτικές ευθύνες].
Ωστόσο, ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ έλεγε πως αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνον εάν, έπειτα από ενδελεχή εξέταση των Θεσμών, αποδειχθεί όντως μια διαρθρωτική και άρα βιώσιμη υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους.
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τη δήλωση Σκουρλέτη για την ανάγκη ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας [βλ. σχετικά: Σκουρλέτης: Ψήφιση μέτρων από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία], πρόσθεσε πως η κυβερνητική πλειοψηφία απαριθμεί 153 βουλευτές και δεν υπάρχει λόγος για αναζήτηση μεγαλύτερης πλειοψηφίας, καθώς τα μέτρα αφορούν το 2019 και μετά. Χαρακτηρίζοντας τη δήλωση Σκουρλέτη «προσωπική άποψη», ο κ. Τζανακόπουλος έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση θα καλέσει το σύνολο των κομμάτων να υπερψηφίσει τα μέτρα αυτά.