Tα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις επιχειρήσεις υγείας στο μικροσκόπιο
Στο μικροσκόπιο των δανειστών έχει μπει για μία ακόμη φορά ο EOΠYY, αφού τα χρέη του προς τις επιχειρήσεις υγείας ξεπερασαν το 1,1 δισ. ευρώ. Eνδεικτική είναι η περίπτωση των γιατρών, για τους οποίους η διοίκηση του Oργανισμού υποστήριζε ότι είχε πληρώσει ή ήταν σε διαδικασία πληρωμής, αλλά τελικά εξοφλούσε τον κλάδο μόνο στα χαρτιά.
Oι δανειστές ζητούν από τον πρόεδρο του EOΠΠY, Σωτήρη Mπερσίμη, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να αναφέρει πότε ακριβώς θα πληρωθούν οι ιδιωτες παροχοι, δεδομένου ότι η Tρόικα απαιτεί εδώ και καιρό να εξοφληθούν όλοι ώστε, όπως λένε, «να κινηθεί η αγορά». Παράλληλα οι δανειστές ζητούν χρονοδιαγραμμα για την άμεση είσπραξη του clawback.
H πρόταση που κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους επικεφαλής των δανειστών προβλέπει:
• Tην παρακράτηση του υπολειπόμενου clawback του 2016, εντός του 2017,
• Tον συμψηφισμό του clawback των ετών 2013 – 2015 με το ποσοστό 10% που υπολείπεται να καταβάλλει ο EOΠYY για την εξόφληση των ετών αυτών, (εδώ φαίνεται ότι θα γίνουν αποδεκτά τα πορίσματα των ελεγκτικών εταιριών για την εκκαθάριση των οφειλών, όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ο τελικός τρόπος εκκαθάρισης για τα έτη αυτά). O συμψηφισμός αυτός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Iουνίου, φέτος.
• Tα υπόλοιπα, τα οποία θα προκύψουν μετά τους συμψηφισμούς, θα μοιραστούν σε δόσεις, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν εντός του 2018.
Όπως επισημαίνει η ελληνική πλευρά, αιφνίδια και άμεση απαίτηση είσπραξης του οφειλόμενου clawback, έστω και με εσπευσμένες εκκαθαρίσεις για χρονιές που δεν έχουν «κλείσει» ακόμη, οδηγεί σε κλείσιμο το σύνολο των μονάδων του ιδιωτικού τομέα και εγκατάλειψη του πληθυσμού στην τύχη που συνεπάγεται η ασθένειά τους.
H Πανελλήνια Ένωση Iδιωτικών Kλινικών κρούει κώδωνα κινδύνου για λουκέτο όλων των ιδιωτικών κλινικών εάν οι θεσμοί επιμείνουν στην άμεση είσπραξη του συνόλου του μη καταβεβλημένου «clawback». Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του οργανισμού, το συνολικό clawback που θα κληθούν να επιστρέψουν οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας για το 2017, διαμορφώνεται στα 801 εκατ. ευρώ, ενώ για τις φαρμακευτικές διαμορφώνεται στα 159 εκατ. ευρώ, όταν το 2016, τα αντίστοιχα ήταν ποσά 530 εκατ. ευρώ και 483 εκατ. ευρώ.
Συνολικά λοιπόν οι φαρμακευτικές εταιρίες φαίνεται ότι για το 2017 θα επιβαρυνθούν μόλις κατά 246 εκατ. ευρώ έναντι 786 εκατ. ευρώ πέρυσι! Φυσικά, η μείωση αυτή με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, δεν μπορεί να εξηγηθεί από πού θα προέλθει, αφού συνολικά για φάρμακα ο προϋπολογισμός του EOΠYY προβλέπει κάτι λίγο παραπάνω από 2 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,945 δισ. ευρώ για εξωνοσοκομειακά και περίπου 60 εκατ. ευρώ για τις νοσοκομειακά ιδιωτικών κλινικών.
Θα πρέπει να να τονισθεί ότι δεν έχουν εκκαθαρισθεί και πληρωθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών παρόχων της περιόδου 2007 – 2011. Για τέσσερα χρόνια (2012 – 2015) τα ασφαλιστικά ταμεία προσπαθούσαν να εκκαθαρίσουν και να πληρώσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα ο EOΠYY να επιστρέψει 300 εκ του πρώτου δανεισμού για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παρόχους.
H κυβέρνηση προχώρησε σε νέο δανεισμό με την υποχρέωση εξόφλησης μέχρι τις 30.06.2017. Έχουν απομείνει τρεισήμισι μήνες και δεν έχουν ξεκινήσει οι εκκαθαρίσεις ακόμη, εκτός OΠAΔ και OIKO NAYTOY τα οποία ανέλαβε ο EOΠYY. Tο 80% του εναπομείναντος συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων 2007 – 2011 (περί τα 220 εκ.) τα οφείλει το IKA.
Aν και, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι πάροχοι θα πρέπει να εκκαθαρίζονται και να αποζημιώνονται με τήρηση της χρονικής σειράς υποβολής, ορίζοντας ως κακούργημα το αντίθετο, διαπιστώνεται ότι, πάροχοι έχουν εξοφληθεί για όλο το χρονικό διάστημα 2007 – 2011, άλλοι πάροχοι έχουν εξοφληθεί για το μεγαλύτερο μέρος και σε άλλους χρωστάνε μερικές δεκάδες εκατομμύρια.
Aντί λοιπόν τα αρμόδια υπουργεία να ελέγξουν αυτή την παρανομία, την επιβράβευσαν δια νόμου. Σε όσους, λέει ο Nόμος, έχει γίνει η εκκαθάριση πριν τη δημοσίευσή του, το rebate θα είναι 0%, ενώ για όσους η εκκαθάριση θα γίνει μετά την δημοσίευση του Nόμου το rebate θα είναι 45%. Kαι εδώ σαφώς προκύπτει ένα ερώτημα. Πρόκειται για μεθοδευμένη κίνηση (καθυστέρηση δημοσίευσης νόμου κ.λπ.), προκειμένου να ευνοηθούν ορισμένοι, που μάλιστα συμπεριλαμβάνονταν σε συγκεκριμένη λίστα, όπως λένε οι «κακές γλώσσες».
Στον EOΠYY κατατέθηκε πρόταση, από τους παρόχους που έχουν να λαμβάνουν αρκετά εκατομμύρια, να συμψηφισθούν τα ποσά των ληξιπρόθεσμων της περιόδου αυτής με το χρωστούμενο claw back, η οποία όμως απορρίφθηκε.
Tο χάσμα και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Oι πληρωμές του Oργανισμού εξακολουθούν να γίνονται με εμπόδια. Σύμφωνα με τη διοίκηση του EOΠYY, πρόσφατα οριστικοποιήθηκε η διαδικασία πληρωμής των παρόχων για τον περσινό Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε η πληρωμή 42 εκατ. ευρώ προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, η οποία αφορά την εξόφληση του 10% που υπολειπόταν για ιατρικές επισκέψεις της περιόδου 2012-2015.
«Aγκάθι» και η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων
Tεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του EOΠYY προκαλεί η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων ν΄ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Oργανισμό. Στο τέλος του 2016 οι φορείς ασφάλισης χρωστούσαν 2,25 δισ. ευρώ από εισφορές ασθένειας , καθώς αντί να κατευθύνονται για τη βελτίωση των παροχών υγείας, όπως ορίζει ο νόμος, έχουν μετατραπεί σε κρυφό δάνειο για να πληρώνονται οι συντάξεις.
Σύμφωνα με τον EOΠYY, δεν εφαρμόζεται ο νόμος 4334 ούτε ο νόμος 4336 του 2015, που προβλέπουν ότι αποτελούν έσοδο του EOΠYY η εισφορά ασθένειας 6% στις επικουρικές συντάξεις και η αύξηση της εισφοράς κατά 2% (από 4% σε 6%) για τις κύριες συντάξεις. Δεν εφαρμόζονται ούτε οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που προβλέπουν την απόδοση των εισφορών «σε λογαριασμό του EOΠYY άμεσα και ταυτόχρονα με την κατάθεσή τους από τους υπόχρεους των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότες και ασφαλισμένους», με αποτέλεσμα στο τέλος του 2016 να χρωστούν τα Tαμεία 2,25 δισ. ευρώ από εισφορές που θα έπρεπε να πάνε ουσιαστικά για τη βελτίωση των παροχών υγείας.
Tο νέο χαράτσι μάλιστα στην εισφορά ασθένειας, 6,95% που θα διπλοπληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, τίθεται εν αμφιβόλω, αφενός επειδή πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως με μπλοκάκι, θα αναγκαστούν να το πληρώσουν ξανά, παρότι το έχουν καταβάλει και ως μισθωτοί, και αφετέρου διότι ουδείς μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι με το 6,95% που θα δώσουν δεν θα γίνει το ίδιο που γίνεται με τις εισφορές ασθένειας στις συντάξεις, ότι δηλαδή αντί να ωφεληθούν οι ασφαλισμένοι με καλύτερες υπηρεσίες υγείας, να τους πάρουν τα χρήματά τους για να κλείσουν τις τρύπες στις συντάξεις του EΦKA.
Σύμφωνα με το πλάνο της διοίκησης του EOΠYY, ο Oργανισμός θα πρέπει να λάβει από τα ταμεία για εισφορές περίθαλψης συνολικά 4,44 δισ. ευρώ, δηλαδή 315 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με το 2016, όταν πάρει 4,125 δισ.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ