Διαπραγματεύσεων συνέχεια με τηλεδιασκέψεις
Με τηλεδιασκέψεις συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς, ενώ, ως την Κυριακή, αναμένονται και τηλε-επαφές και σε επίπεδο Υπουργών με στόχο να καταγράφει κάποια πρόοδος πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 20 Μαρτίου.
Μια ημέρα μετά την ενημέρωση που έκαναν την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και κυρία Εφη Αχτσιόγλου σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και στην οποία καταγράφηκε έντονη ανησυχία, η κυβέρνηση προσπαθεί να «μαζέψει» το κλίμα ενόψει ενός ακόμη άγονου Eurogroup για την ελληνική υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη που ενδέχεται να καθορίσει τις εξελίξεις της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το αργότερο το Σαββατοκύριακο με στόχο να γίνουν κάποια βήματα τα οποία θα επιτρέψουν μία συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και -πιθανώς- τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Αν η αλληλουχία των γεγονότων εκτυλιχθεί όπως την υπολογίζει ο κ. Τσακαλώτος, τότε στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να αποφασιστεί η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ως το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.
Αγώνας για τα αντίμετρα
Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για τα λεγόμενα αντίμετρα μετά τη γραπτή επιβεβαίωση (στην επιστολή Ντάισελμπλουμ) ότι δεν θα υπάρχει «1 ευρώ ελαφρύνσεων για κάθε 1 ευρώ μέτρων» όπως έλεγαν κύκλοι του Μαξίμου αμέσως μετά το Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου.
Για να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά τις παρενέργειες -και την απογοήτευση των βουλευτών- από το σκάσιμο της φούσκας των αντιμέτρων η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι μπορεί να πετύχει πλεόνασμα ακόμη και στην περιοχή του 5% (!) του ΑΕΠ το 2019 (για να εξασφαλίσει έτσι αντίμετρα 1,5% του ΑΕΠ) παρά τις καταγγελίες του παρελθόντος για το πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για το 2017.
Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα συνιστά το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν έχουν δεχτεί την πρόταση του οικονομικού επιτελείου για έναν προκαταβολικό μηχανισμό ο οποίος θα μπορεί να προβλέπει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το σύνολο του έτους το 2018 πολύ πριν αυτό τελειώσει και συγκεκριμένα ήδη από το καλοκαίρι του 2018.
Ο στόχος είναι από 1.1.2019 να μπορούν να εφαρμόζονται και τα μέτρα 2% του ΑΕΠ από αφορολόγητο-συντάξεις αλλά και τα οποία αντίμετρα θα συμφωνηθούν με τους Θεσμούς με βάση την πρόβλεψη (από τον εν λόγω μηχανισμό, αν συμφωνηθεί) για την υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση η οποία θα ήθελε μέτρα και αντίμετρα να εφαρμόζονται ταυτόχρονα από 1.1.2019 οι θεσμοί επιμένουν η διαδικασία να γίνεται κατά το πρότυπο των διατάξεων για τον δημοσιονομικό «κόφτη» σε περίπτωση υπερ-απόδοσης η οποία υπάρχει ήδη διατυπωμένη στο τεχνικό και στο συμπληρωματικό μνημόνιο.
Αυτό συνεπάγεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να περιμένει ως τον Απρίλιο του 2019 για να πιστοποιήσει η Eurostat την υπερ-απόδοση του 2018 και εφόσον αυτή«σφραγιστεί» θα μπορεί κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς να τη μοιράσει το 2019.
Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι οι θεσμοί δίνουν το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να νομοθετήσει από τώρα τα αντίμετρα που θα ήθελε να εφαρμοστούν αν ξεπεραστεί ο στόχος αφού πρώτα συνεννοηθεί μαζί τους για το ποια θα είναι.
Έτσι, στα χαρτιά τουλάχιστον οι Θεσμοί δεν διαψεύδουν τη βασική δέσμευση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τζανακοπούλου ότι μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα.