Η μη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς ρίχνει τις προσδοκίες της Αθήνας για μια θετική έκβαση και κατά συνέπεια ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να γεφυρώσει την απόσταση που την χωρίζει με τους θεσμούς στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup κρατώντας ωστοσο μικρό καλάθι.
Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με στόχο να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση, γεγονός που θα ανάψει με τη σειρά του το «πράσινο φως» για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Επόμενος στόχος είναι η διαπίστωση τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας την 7η Απριλίου, πιστεύει η ελληνική πλευρά.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις), αλλά και το αφορολόγητο, τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, και τα ενεργειακά.
Νέες δεσμεύσεις
Για να επιστρέψουν οι θεσμοί ενδέχεται να ζητήσουν μια νέα δεσμευτική επιστολή Τσακαλώτου ή και προνομοθέτηση μέτρων (πχ για τα εργασιακά) προκειμένου να επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα.
Παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο προϊστάμενος της κυρίας Βελκουλέσκου, Πολ Τόμσεν, στα γραφεία του οποίου στο Παρίσι την περασμένη Πέμπτη εξερράγη το «τρομοδέμα» που εστάλη από την Ελλάδα. Στο Ταμείο πάντως κρατούν χαμηλούς τόνους και αποσυνδέουν την συγκεκριμένη προβοκάτσια από την πορεία της αξιολόγησης.
Σε σχέση με ένα μήνα πριν πάντως, ο κύριος Τσακαλώτος έχει δύο «υπέρ» και δύο «κατά»:
-φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς οι βασικές ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
-οι θεσμοί έδειξαν «κόκκινη κάρτα» στο σχέδιο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ άνοιξε ξανά θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τώρα να αποσυνδέσει τα θέματα αυτά από την τεχνική διαπραγμάτευση και να τα μεταθέσει σε πολιτική συζήτηση ή στην γ΄αξιολόγηση.
Για τον σκοπό αυτό επιδιώκεται, στο περιθώριο του Eurogroup, να υπάρξει και τετραμερής συνάντηση των κυρίων Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τους κ.κ. Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Χάνονται δύο συντάξεις
Οι απαιτήσεις των θεσμών για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ετησίως) από περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, και άλλα τόσα από τη μείωση του αφορολογήτου, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της κυβέρνησης που αποδέχεται πλέον πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (άνω του 3,5% του ΑΕΠ το 2018-2021) σημαίνουν ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν τουλάχιστον 700-1.000 ευρώ ετησίως, ή δύο συντάξεις τον χρόνο!