Οι δανειστές αρνούνται να αποδεσμεύσουν την αξιολόγηση από το καυτό ζήτημα των εργασιακών σχέσεων
Με πολύ ενδιαφέρον εκκινούν πάλι οι διαβουλεύσεις για τα εργασιακά, αφενός μεν στις Βρυξέλλες, στο σημερινό Εurogroup, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος προς επίτευξη της ολοκλήρωσης της πολυπόθητης αξιολόγησης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αφετέρου δε στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) με αντικείμενο την ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σπεύδει στην βελγική πρωτεύουσα με στόχο να συνδράμει στην σύγκλιση των δύο μερών, δεδομένου ότι οι δανειστές τελικά δεν αποδέχθηκαν απολύτως καμμία από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.
Στα εν Αθήναις, τώρα, η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ λήγει στις 31 Μαρτίου και, αν δεν ανανεωθεί, θα βρεθούν στον αέρα μια σειρά επιδομάτων 400 χιλ. ανειδίκευτων εργατών, με σημαντικότερο όλων αυτό του γάμου. Σημειώνεται επίσης πως, την περασμένη Παρασκευή, η ΓΣΕΕ έστειλε υπόμνημα στην κ. Αχτσιόγλου με τις θέσεις της για το Εργασιακό.
Επομένως οι εξελίξεις σχετικά με τα Εργασιακά θα ακολουθούν ταυτόχρονη ρότα, αφού την στιγμή που ΓΣΕΕ και εργοδότες θα διαπραγματεύονται για την ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης που θα ισχύει μέχρι τις 31/12/2017, η κ. Αχτσιόγλου θα επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τις θέσεις της κυβέρνησης υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων.
Το έργο της υπουργού δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς οι δανειστές μόλις προχθές αρνήθηκαν την αποδέσμευση της αξιολόγησης από το καυτό ζήτημα των Εργασιακών, όπως ζήτησε η ελληνική πλευρά. Το χάσμα μεταξύ των θέσεων των δύο μερών βαθαίνει έτι περισσότερο και η ασυμφωνία σχετικά με το πακέτο περικοπών που προτείνουν οι Θεσμοί σε βάρος των κυρίων συντάξεων ύψους 1,4 – 1,8 δισ. ευρώ ,από το 2019 ή το 2020.
Με απλά λόγια, η ελληνική κυβέρνηση ζητά να μην καταργηθεί η προέγκριση των απολύσεων, να μην αυξηθεί το όριό τους, να επανέλθει ο καθορισμός του εθνικού κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και η υπερίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.
Αντίθετα, οι δανειστές ζητούν την κατάργηση της προέγκρισης των απολύσεων, την αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 10% και να παραμείνει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο καθορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος και υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.