Ανοιχτά παραμένουν Εργασιακό, αφορολόγητο όριο και περικοπές συντάξεων
Διάστημα 48 ωρών απομένει για να επιτευχθεί συμφωνία με τους Θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), καθώς την Πέμπτη το βράδυ ολοκληρώνεται ο κύκλος των επαφών των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, στις Βρυξέλλες.
πρωτεύουσα υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, προφανώς μετά το νέο «μπλόκο» που προέκυψε με το ζήτημα της ΔΕΗ.
Ο νέος «πονοκέφαλος» έχει να κάνει με την θέση των δανειστών, ότι οι σχεδιαζόμενες δημοπρασίες ρεύματος δεν θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και, συνεπώς, θα πρέπει από τον Ιούλιο η κυβέρνησης να δρομολογήσει την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Οι δανειστές πιέζουν ο διαγωνισμός να λάβει χώρα όσο το δυνατόν συντομότερα, σε μια διαδικασία κατάθεσης προσφορών που θα ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο, ώστε όλα να έχουν τελειώσει μέχρι τον Μάρτιο του 2018.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ζητά μια εξάμηνη παράταση, μέχρι δηλαδή τα τέλη τρέχοντος έτους, για να αξιολογηθεί η πορεία του συστήματος και των παρεμβάσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Σε περίπτωση που μέχρι την προσεχή Πέμπτη δεν υπάρξει σύγκλιση, τίθεται πλέον το ερώτημα του εάν και πότε οι Θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει μια ακόμη απόπειρα συφμωνίας σε τεχνικό επίπεδο, πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Κατά την διάρκεια των χθεσινών επαφών, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα συνομιλούσε με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Ντέλια Βελκουλέσκου, καθώς ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν είχε άλλη υποχρέωση και έλλειπε. Απουσίαζε επίσης και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Εκτός από την εμπλοκή στο Ενεργειακό, άλλα σημαντικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά είναι η μείωση του αφορολογήτου ορίου και η περικοπή των συντάξεων από το 2019 κι έπειτα, όπως επίσης το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την επαναφορά των οποίων το ΔΝΤ αποκλείει.