Στο ενδεχόμενο ο διάδοχος του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν να μην προέρχεται από ευρωπαϊκή χώρα και στις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως να έχει κάτι τέτοιο για την Ελλάδα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο “Sky Italia”, ο οικονομικός αναλυτής και ανταποκριτής της εφημερίδας “Λα Ρεπούμπλικα” στη Νέα Υόρκη, Φεντερίκο Ραμπίνι.
“Όταν ο Στρος Καν αντικατασταθεί υπάρχει η πιθανότητα, χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα, να προσπαθήσουν να προωθήσουν δικό τους υποψήφιο για την προεδρία του Διεθνούς Οργανισμού. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι εσωτερικές ισορροπίες ψήφων και δυνάμεων του οργανισμού, άλλαξαν πολύ πρόσφατα και η Ευρώπη έχασε μέρος της ισχύος της”, τόνισε ο Ραμπίνι.
Ο αναλυτής της “Λα Ρεπούμπλικα”, εξήγησε ότι “οι χώρες των λεγόμενων αναδυόμενων οικονομιών, πιστεύουν ότι με τον Στρος Καν η Ελλάδα αντιμετωπίσθηκε με ευνοϊκότερους όρους, απ’ ότι συνέβη, παραδείγματος χάρη, με την Βραζιλία. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που ο νέος γενικός διευθυντής δεν είναι Ευρωπαίος, αλλά λατινοαμερικανός, Ινδός ή Τούρκος, η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την ελληνική κρίση, θα είναι σίγουρα πολύ πιο άκαμπτη και τυπική. Μια αρνητική εξέλιξη για την Αθήνα”.
Παράλληλα με δηλώσεις του, πάντα στην οικονομική εκπομπή του Sky Italia, o Τζαν Μαρια Γκρός Πιέτρο -καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Ρώμης Luiss- αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το Ευρώ. Σύμφωνα με τον ιταλό καθηγητή, “κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν σχεδόν κανένα εισαγόμενο αγαθό. Το μόνο που θα κατάφερνε μια τέτοια κίνηση, θα ήταν ότι δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί, πλέον, κανένας ξένος οργανισμός για την δεινή κατάσταση που θα αντιμετώπιζε η χώρα”.
Σύμφωνα με τον Γκρός Πιέτρο “η διεθνής και ευρωπαϊκή στήριξη, πρέπει να συνεχισθεί, βάσει, όμως, ενός προγράμματος συγκεκριμένων παρεμβάσεων και αλλαγών”. Πρόσθεσε δε, ότι οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε έξι μήνες και ίσως, ούτε μέσα σε ένα ή δυο χρόνια”.